Stomačni grčevi kod beba

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Foto: Flickr

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Kada se javljaju stomačni grčevi?

 

Mogu da se jave već od 15. Dana života, a prisutni su najkasnije do devetog meseca. Period u kome se najčešće javljaju i spontano povlače je od drugog do petog meseca.

Šta se dešava kod beba kada imaju grčeve?

Bebe sisaju osam puta na dan. Količina popijenog mleka, u odnosu na njihovu težinu, odgovara jednom manjem obroku kod odraslog čoveka. Ako bi odrastao čovek imao osam obroka, jasno je da bi organi za varenje obavljali višestruko veći posao nego što je uobičajeno. Rad digestivnih organa karakterišu grčenja (kontrakcije) glatkih mišića želuca i creva. Ukoliko su kontrakcije česte i intenzivne, može da se javi bol. Dakle, svi simptomi koji se javljaju kod bebe zbog   stomačnih grčeva, zapravo su reakcija na bol.

 

Koji su simptomi stomačnih grčeva?

 

Roditelji najčešće primećuju plač bebe i ritanje nožicama. Ovo su, u stvari, glavni simptomi, a dominiranje nekog drugog simptoma navodi na pomisao da se ne radi o grčevima. Plač zbog grčeva je povremen i ne traje vise sati. Kod bebe koja ima samo stomačne grčeve, postoje periodi kada je mirna ili zadovoljno spava.

 

Koji simptomi se ne javljaju kod stomačnih grčeva?

 

Povraćanje svakako nije simptom stomačnih grčeva. Sumnju da se ne radi o grčevima, već o drugom poremećaju,  pobuđuje i nadimanje trbuha, proliv, krv u stolici, povišena telesna temperatura… Ako beba ima samo stomačne grčeve, nikada neće značajnije da poremeti ritam hranjenja ili da odbija obrok.

 

Kako utvrditi da se radi o stomačnim grčevima?

 

Iako su roditelji upoznati sa navedenim simptomima, ipak se dešava da nisu sigurni da li se radi o grčevima. Nesigurnost je razumljiva, jer su simptomi nespecifični i mogu da maskiraju «prava» oboljenja. Dilemu treba da razreši pedijatar   jednim pregledom, a ponekad i sa nekoliko pregleda – ukoliko proceni kako je potrebno da se beba prati tokom određenog perioda. Savet za roditelje je da od momenta pojave grčeva svaku dilemu rešavaju zajedno sa pedijatrom.

Koje mere treba primenjivati za olakšavanje tegoba kod stomačnih grčeva? 

Otkad postoji naučna medicina, jedna od tema su i stomačni grčevi novorođenčadi i odojčadi. Prema stavu savremene medicine, nije opravdana primena lekova u suzbijanju grčeva. Zabranjeno je davati blage analgetike (Paracetamol) – koji bi mogli da suzbiju bol i tako maskiraju eventualno hirurško oboljenje

Čajevi: preporučuju se čajevi koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa. Najbolje je dati čaj originalno proizveden i upakovan.

Ljuljanje: blago ljuljuškanje može da bude od koristi za bebe koje je pedijatar pregledao i konstatovao da se radi o grčevima.

Masiranje stomaka: ranije je ova mera bila više primenjivana.

Istraživanja su pokazala da je od koristi samo lagano glađenje stomaka, ali ne i intenzivnija masaža, jer je bilo pojedinih situacija sa hirurškim posledicama (vezana creva).

Druge mere se ne preporučuju.

Veoma je važno znati da stomačni grčevi nisu obavezna faza u odrastanju vašeg deteta. Ima dece koja gotovo da nisu osetila bol stomačnih grčeva, kao što ima I one koja su bila na pedijatrijskom pregledu čak nekoliko puta zbog ove fiziološke pojave.

Ass. dr Miloš Ješić, pedijatar neonatolog

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,
  Beba ima 3 i pol mjeseca. Od svog 15-tog dana zivota je imao intezivne grceve u vecernjim satima koji su trajalo dva puta po 40 min. Malo prije drugog mjeseca sve je prestalo, a sad unatrag dva tjedna ponovno ima grceve svaka dva sata otprilike, ali samo preko dana. Noc oduvijek lijepi odspava. Na novalac ac je. Lijepo napreduje, ima 7800g. Zanima me je se zaista grcevi mogu tako vratit ili mislite da je ovdje nesto drugo u pitanju?

  • MojPedijatar says:

   Kad beba ovako lepo napreduje, a NEMA prolivastih stolica – skoro sigurno su grčevi, a to nije za brigu – proći će!

 2. Andrea says:

  Postovani imam bebu 25 dana ima jake bolove veci deo dana se uvija nocu stenje i uvija se napreze dosta prdi i smanjile su joj se stolice stomace joj se nadima a kada se iskaki kao da joj je trenutno lakse da li su to grcevi?

 3. Maja says:

  Dobar dan…moja beba ima 5 meseci i koji dan,da li je moguce da i daljr ima grceve…posle podoja obavrezno se grci,place,crveni,,nogice skuplja…sve isto radi kao i kad je bio beba…sve i svasta sam mu davala ali nista..do kada ce ovo trajati…hvala

  • MojPedijatar says:

   Ako za par nedelja NE prođe – vi izbacite mleko i ml.peoizvode iz Vaše ishrane, pa da se vidi kako će ići.

 4. amina says:

  Postovani,moja beba ima 25 dana,tokom dana je nemirna,uvija se,skuplja nogice a tokom noci ima jake bolove,napreze se,stenje i tako joj prolazi citava noc.,dajem joj espumisan kapi ali imam osecaj kao da joj ne pomazu,zanima me da li su u pitanju samo grcevi ili je nesto drugo u pitanju i kako mogu da joj pomognem…Hvala

 5. Laura says:

  Dobro vece.Moja beba ima 3 mjeseca i 10 dana i ima bas jake grceve,ona je grceve dobila sa 8 dana od rodjenja,sve moguce metode,kapi i cajeve smo probali i nista.Kad bi ti grcevi mogli da orestanu?Unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Dajte bebi probiotik i budite strpljivi – u narednim nedeljama se može očekivati postepeno smirivanje grčeva.

   Najvažnije je da beba lepo jede i napreduje.

 6. mara says:

  Dobro vece. Moja beba je sada ima dve nedelje I tri dana. Pre nego sto je napunila dve nedelje pocelo je sa simptomima kolika. Bili smo kod pedijatra I on kaze da su u pitanju grcevi jer smo po otpustu iz bolnice pored dojenja za ishranu koristili I dohranu. U medjuvremenu se laktacija povecala pa je ispalo da je beba jela vise nego sto je potrebno, rasirila zeludac I sad je boli stomak. Ukinuli smo dohranu. Grceve I dalje ima. Koristimo espumisan I biogaia.U slucaju da grcevi pocnu tako rano, da li ranije I zavrse?

 7. Goran says:

  Postovani, beba je stara 14 dana, ali vec pre cetiri, pet dana su krenuli grcici, sa glasnim, suvim placom u vecernjim satima. Odmah smo ukljucili biogaiu, a od juce smo ukljucili i espumisan. uputstvu pise da se daje 25 kapi pre ili posle svakog podoja, ali smo na preporuku farmaceuta dvali tri puta po 15 kapi. da li je to optimalna doza? takodje od juce, nakon sto smo ukljucili espumisan, kao da je stolica nesto redja. i dalje je boje senfa, ali dosta redja nego do tad. da i to moze biti posledia biogaie i espumisana ili je mozda rec o prolivu?

Strana 4 od 10<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA