Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Foto: Flickr

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Podeli:

Komentari

 1. lorena says:

  Poštovani doktore,moja curica ima 3godine i 6mjeseci….u urinu prije mjesec dana pronađena joj je bakterija st.pneumoniae…doktorici nije bilo jasno od kuda takva bakterija u urinu..dat joj je jedini sirup antibiotik koji bi joj moga pomoći ili ako ne, morali bismo ostati u bolnici na većim pretragama…. na sreću pomogao je…no naša pedijatrica je pri našoj prošloj posjeti zahtjevala da se uradi bris grla i nosića…i jutros su stigli nalazi. Grlo je uredno, no u nosu su pronađene dvije bakterije:moraxella catarrhalis i streptococcus pneumoniae…iz razloga što naše pedijatrice nema poslali su me školskoj dokrtorici koja nam je dala kapi gentokulin da koristimo 3*2kapi….djevojčoca povremeno kašlje i dosta slini žućkasti sekret …malo me brine jer ta bakterija nam je već bila u urinu,a sada je u nosu…molim Vas Vaše misljenje…hvala

 2. Kaca says:

  Poštovani,mom sinu koji ima 4 god.i ide u vrtić skoro stalno curi nos. E sad to me ne zabrinjava,vec u zadnje vreme se oseca miris gnoja iz nosica.Ispiramo fiziološkim ,ali taj neprijatan miris i zeleno zuckast sekret je stalno prisutan. Inace je veseo,apetit dobar…sta bi mogli uraditi?
  Hvala i srdacan pozdrav.

 3. Anita says:

  Moja devojcica ima 2 godine i mesec dana,radili ymo briseve i u rezultatima pise da dete ima moraxelu u nosu,dobili smo Panklav ×2 i dete nece da ga pije sta da radim?

 4. sandra says:

  postovani mjoja cerka ima 6 godina ima problem sa suvim kasljem i curenjem iz nosa vecinom su sline providne a nekad i guste zelene ponekad i jako zute ima i crvenilo ociju i krmelje bili smo na pregledu kod orl dijagnoza alergiski rihinitis dobili smo sprej za nos nasonex i pihysiomer kids mesec dana treba da radimo bris grla i nosa zanimame vase misljenje sta da radomo dalje i dali je nesonex jak za nju i kakve posledice mogu da nastanu hvala

 5. Suljić Amira says:

  Postovani, moj sin do 4 godine vec 4 mjeseca ima zapusen nosic, sekreta malo i to bistat do blago zuckast. Probali smo sve i svasta, dva puta ispio antibiotik i nakon toga par dana mu bude dobro i opet se zapusi. Nema.temperaturu niti bilo kakve dr smetnje. Probali smo i sa Lordesom i antialergijskom terapijom nije pomoglo. Bris nismo radili, doktor nam jos nije predlozio. Inhalacije malo ublaze problem ali ne rijese. ???
  Hvala

 6. Natasa says:

  dete ima sekret u nosu, nazalo govori, i kaslje od subote, nocu intenzivnije.
  Vadili smo mu bris iz nosa, ima streptokokus aueruus – 90%,a fizioloska mikroflora je 10%
  Da li mogu da mu pomognu samo floksal kapi za nos, ili mora i da pije antibiotike?
  Vasptatica nam je jutros javila da ima koronu, a doktorka nam je rekla da mu za sada dajemo samo kapi.
  Da li i ukucani treba da vade bris iz nosa, jer pise u napomeni da je moguce da se radi o kliconostvu.
  Malo smo zbunjeni i uplaseni, ne znamo sta je najpametnije da uradimo.
  Srdacan pozdrav,
  Natasa

  • MojPedijatar says:

   Samo ispirajte nosić fizioškim rastvorom što češće.
   Ukućani ne treba da rade bris nosa.
   Svakako je to bakterija koja čini fiziolosku floru i antibiotik nije potreban.
   Molimo Vas da za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 7. Radmila says:

  Postovani moje dete ima bakteriju u nosu onu blazu bakteriju strafilokoku ne znam bas da je pogodim nije od one opasne radili smo bris nosa i pomaze da ima pio je pancef imao je teperaturu 38 primao je inekcije garimicin i sad posle dve nedelje izbacuje slajm ima inhalciju na berodual dobije jednom dnevno teperaturu sta da mu dam da prodje vise to da ne traje toliko dugo ,nadam se da ste me razumeli

Strana 32 od 34<<<3031323334>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA