Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Foto: Flickr

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Podeli:

Komentari

 1. Brankica says:

  Moj sin ima 5 godina i problem sa trećim krajnikom. Međutim pronađena mu je bakterija u brišu nosa haemophilus .dete već 7 dana ima veliku temperaturu a za terapiju su mu dali gentamicin inekcije…. Jos uvek se ništa značajno nije promenilo uz pomoć ovih inekcija… Bar ne da mi primetimo. Par pedijatara nije nikad ni čulo za ovu bakteriju. Dal li postoji još neka terapija sem ovih inekcija??

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi krvnu sliku iz prsta.
   Ako je virusna infekcija, dete ne treba da pije antibiotik.
   Bakterije u nosu se leče samo ispiranjem sluzokože nosa vise puta tokom dana.

   Molimo vas da za pitanja pedijatru umesto komentara koristite nas portal, opciju Pitajte pedijatra http://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 2. Ivana says:

  Dobro veče, dečak 2,5 godine curi nam nosic i povremeno kasljucanje naročito ujutru. Inače je sve drugo ok ima apetita, veseo je,noću nema slinavljenja. Radili smo bris nosa zbog vrtića i pronađena je Haemophilus influence i Moraxela Catarhalis predlog lečenja je hlorofenikol mast i aerogal sirup i naravno ispiranje nosica. Da li je vama to ok i da li dete može u vrtic. Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Doboljno je samo često ispiranje nosića fiziološkim rastvorom.
   Dete može ići u vrtić.

 3. Marija says:

  Dobro veče interesuje me dete mi ima više meseci stafilokoku u nosu i ima alergije na polen drveta,trave,korova zapusena je stalno dobila je puno antibiockih kapi i nista.molim za pomoć.

  • MojPedijatar says:

   Nije potrebno stavljati antibiotske kapi detetu u nos.
   Dovoljno je samo često ispirati fiziološkim rastvorom.

 4. Dijana says:

  Dete 2 godine, kaslje, slinavi, 5 dana je imao temp koja je isla do 40. Pio je flavamed za iskasljavanje, i 4. dana od temp je poceo sa injekcijama 3kom. Longacefa. U nosu ima bakteriju Moraxela. Grlo je cisto. Ali crveno. I dalje kaslje, i izbacuje sekret. Temp. Nema vise. Danas smo bili na kontroli posle 3. injekcije, i dali su mu da pije 5 dana Hemomicin. Navodno, bolje mu je ali jos uvek nije izlecen a i grlo mu je crveno. Ja izbegavam da dajem deci antibiotik, ali sada ne znam vise sta da radim. Doktori u nasem gradu, deci daju antibiotike non-stop. I kad je samo grlo crveno, odmah antibiotik! To nema smisla vise,i nemam poverenja u njih ! Hvala unapred…

  • MojPedijatar says:

   U takvim situacijama treba uraditi krvnu sliku i crp iz prsta i utvrditi da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji.

 5. Marija says:

  Poštovani,sin od 6 god.ima u nosu Haemophilus sp.u masi bakteriju dali su nam Gentamicin kapi 3×2 p me interesuje dali je opasna ta bakterija.A pre dva dana smo išli na ORL jer dosta hrče kad spava nalaz je Epifarings: uvećane vegetacije i Orofarings: uvećane palata.tonzile dali nam Immunitrofinu sirup 5 ml 1×1 i sprej Nasonex 1×1 uveče pa me interesuje i za to mišljenje.Hvala

 6. Radica says:

  Dete 9 godina ima izolovan je streptokok pneumonije u nosu krvna slika je u redu da li treba nešto lečiti

 7. tepsicsilvija@gmail.com says:

  Moje dete ima uvecane kranike 3 g i 3 meseca stalno cese nosic pogotovo kad udjemo iz spolja u kucu, hrce kad spava, radili smo bris grla i nosa nema bakterije krv je uredu,kazu da su joj krajnici uvecani koda je imala gn anginu 7 puta za redom, nema temperaturu, jede apetit bas ima vesela igra se sad su nam problem veliki krajnici odnosno 3 krajnik.

Strana 33 od 34<<<3031323334>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA