Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Da li su bakterije u nosu uzrok čestog i produženog  “slinjenja” kod dece?

NISU – kod ogromne većine dece!

Dete, naročito predškolsko, slini pre svega zbog virusa, koji vole da se “uvale” u nosić. To su respiratorni virusi, kojih ima skoro 200 tipova. Oni veoma lako “preleću” iz jednog u drugo dete, pa skoro dve trećine dece u vrtićima šmrcka. Radi se o bezazlenim virusima koji su, zapravo, uzrok obične prehlade.

Drugi razlog curenja nosa smo obradili kao alergijsku (polensku) kijavicu, pa da se ne ponavljamo…

Bakterije nisu razlog curenja nosa kod ogromne većine dece, ali “imaju pravo” da se nađu u nosu koji curka. Dakle, najčešće se radi o istovremenom prisustvu virusa (koji je uzrok sekrecije – curenja) nosa i bakterije koja je stigla spolja.

Mogu li bakterije da se iz nosa raseju po organizmu i naprave veću štetu?

Sluznica nosa je obdarena tzv. lokalnom odbranom – “vojskom”  ćelija imunološkog sistema, koja koristi antitela u borbi sa mikronapadačima. Ovaj imunološki (odbrambeni) “bedem” nosa ograničava bakterije na površni deo sluzokože. Zbog toga one ne mogu da se dalje raseju, pa nema razloga za strah da će se desiti neka veća šteta u organizmu deteta.

Izuzetno retko se dešava da je odbrambeni (imunološki) sistem deteta toliko slab da ga i ove, inače bezazlene bakterije savladaju i prodru iz nosa u organizam. Uglavnom je to slučaj kod dece koja pate od imunodeficijencija – teških bolesti imunološkog sistema (srećom, veoma retko se javljaju). Takvi mališani imaju poseban režim života i zaštite od infekcija.

Zašto neka deca i dalje imaju bakterije u nosu iako su ispila antibiotik koji je po antibiogramu “pravi” lek?

S obzirom da se bakterije nalaze u površinskom delu sluznice, do njih antibiotik (uzet na usta) veoma teško stiže. Zbog toga se često dešava da deca koja su “isprimala” antibiotik – posle par nedelja ponovo imaju iste bakterije u nosu. U stvari, one su se samo pritajile, pa ponovo aktivirale (što, naravno, ne znači da ponovo treba dati antibiotik).

Lečiti oralnim antibiotikom površinske bakterije u nosu je isto kao kada biste spolja zaprljan prozor brisali krpom sa unutrašnje strane.

Ima li smisla gurati deci antibiotsku mast ili antibiotske kapi u nos?

Ova “terapija” je odavno napuštena! Za to postoje bar dva dobra razloga:

Prvo, pokazalo se da je kod mališana lokalna primena antibiotika u nos neefikasna. Rezultati su privremeni, a potpuno je neprimereno nedeljama stavljati antibiotik u nos.

Sa druge strane, ova lokalna antibiotska terapija može da bude  opasna. U nosu se nalaze brojne ćelije imunološkog sistema koje mogu da indukuju (izazovu) alergiju na lekove koji se aplikuju preko nosne sluznice. Zato može da se desi da organizam deteta postane alergičan na “nosno dat” antibiotik. Ako se isti antibiotik ponovo da detetu, ali u formi sirupa ili injekcije – može da dođe do  veoma opasne alergijske reakcije.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani doktore,moja curica ima 3godine i 6mjeseci….u urinu prije mjesec dana pronađena joj je bakterija st.pneumoniae…doktorici nije bilo jasno od kuda takva bakterija u urinu..dat joj je jedini sirup antibiotik koji bi joj moga pomoći ili ako ne, morali bismo ostati u bolnici na većim pretragama…. na sreću pomogao je…no naša pedijatrica je pri našoj prošloj posjeti zahtjevala da se uradi bris grla i nosića…i jutros su stigli nalazi. Grlo je uredno, no u nosu su pronađene dvije bakterije:moraxella catarrhalis i streptococcus pneumoniae…iz razloga što naše pedijatrice nema poslali su me školskoj dokrtorici koja nam je dala kapi gentokulin da koristimo 3*2kapi….djevojčoca povremeno kašlje i dosta slini žućkasti sekret …malo me brine jer ta bakterija nam je već bila u urinu,a sada je u nosu…molim Vas Vaše misljenje…hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,mom sinu koji ima 4 god.i ide u vrtić skoro stalno curi nos. E sad to me ne zabrinjava,vec u zadnje vreme se oseca miris gnoja iz nosica.Ispiramo fiziološkim ,ali taj neprijatan miris i zeleno zuckast sekret je stalno prisutan. Inace je veseo,apetit dobar…sta bi mogli uraditi?
  Hvala i srdacan pozdrav.

  Odgovori na komentar
 3. Moja devojcica ima 2 godine i mesec dana,radili ymo briseve i u rezultatima pise da dete ima moraxelu u nosu,dobili smo Panklav ×2 i dete nece da ga pije sta da radim?

  Odgovori na komentar
 4. postovani mjoja cerka ima 6 godina ima problem sa suvim kasljem i curenjem iz nosa vecinom su sline providne a nekad i guste zelene ponekad i jako zute ima i crvenilo ociju i krmelje bili smo na pregledu kod orl dijagnoza alergiski rihinitis dobili smo sprej za nos nasonex i pihysiomer kids mesec dana treba da radimo bris grla i nosa zanimame vase misljenje sta da radomo dalje i dali je nesonex jak za nju i kakve posledice mogu da nastanu hvala

  Odgovori na komentar
 5. Suljić Amira 25.02.2020 u 23:13

  Postovani, moj sin do 4 godine vec 4 mjeseca ima zapusen nosic, sekreta malo i to bistat do blago zuckast. Probali smo sve i svasta, dva puta ispio antibiotik i nakon toga par dana mu bude dobro i opet se zapusi. Nema.temperaturu niti bilo kakve dr smetnje. Probali smo i sa Lordesom i antialergijskom terapijom nije pomoglo. Bris nismo radili, doktor nam jos nije predlozio. Inhalacije malo ublaze problem ali ne rijese. ???
  Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 32 od 32<<<2829303132

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA