Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Foto: Flickr

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Podeli:

Komentari

 1. Goga says:

  Zdravo. 23 god i moraxella catarrhalis u nosu. Na biološkoj terapiji Enbrelom i mtx , boluje od JIA od četvrte godine. Uradjen antibiogram, šta sme da koristi i da li sme , s obzirom na terapiju koju prima. Da li loš dah ima veze sa ovom bakterijom. Hvala

 2. Jovana says:

  Postovanje, dete od 3 godine, ide u vrtic, vev dva meseca vuce zapusen nos, pogotovo u vecernjim satima. Odnosno, ona moze da dise na nos, nije zapusen, ali dise na usta i kao da joj smeta nesto u nosu. Grlo uredno. U nosu sa rezultata brisa Strafilokoka pneumokoka 50%. Kazu, ne treb terapija. Zanima me, na koji nacin onda da pomognem detetu sa tim disanjem na usta jer evidentno joj nesto ne da da lepo dise na nos?! Hvala!

 3. Ena says:

  Postovani,dete ima 2 godine. Krenulo je u vrtic pre 3 meseca. Cesto slinavi i u nosu joj je pronadjena bakperija strepoccocus pneumoniae. Nas pedijatar je dao kapi vigamox,da koristimo 7 dana,mi ih koristimo 5 dana. Njoj je bolje,ne slinavi vise. A ovde sam procitala da nema potrebe za antibiotikom, i sad sam u dilemi, da li treba te kapi ili ne? I cime je najbolje da ispiret nos? I da li dete sme u kolektiv kad ima ovu bakteriju? Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Nos se ispira rastvorom.prečišćene morske vode, a NE antibiotskim kapima. Marissimo Forte sprej je odličan izbor. Bris nosa je BESMISLENO raditi osim u retkim situacijama (priprema za operacije…)

 4. Tanja says:

  Zanima me Vaše mišljenje o spreju Avamis.Ćerka,10 god, ima alergiju na ambroziju i divlje trave(šta god to značilo).Zbog svraba očiju,nosa,rafalnog kihanja,slinjenja ,orl specijalista joj je dao sprej Avamis naredna dva mjeseca.Nakon deset dana njoj se “suše” oči i “boli” je nos.Kada prekinemo Avamis stanje sa оcima se popravi,ali se simptomi alergije vracaju.Sta dalje

  • MojPedijatar says:

   U ovoj situaciji je bolji izbor DYMISTA sprej…sadrzi i lokalni kortikosteroid i lokalni antihistaminik.

 5. Zora says:

  Postovani,
  Moj sincic ima 3,5 godina. Sa polaskom u vrtić, od septembra, kući donosi infekcije, što je prirodno i navikli smo. Sad me nesto drugo brine… Evo, već tri nedelje bez prekida je slinav i to me ne bi zabrinjavalo da nije počeo sporadično da se zali i na uvo. Nikava drama, samo povremeno kaže da ga boli, namršti se i drži rukicom uvo, pri tom ne dozvoljava da mu dodirujemo to uvo.
  Prošle nedelje je imao temperaturu tri dana za redom, samo u vecernjim satima do 38,5, pa nas je to nagnalo da odemo do ORL spec. i uradimo ks i bris grla i ždrela na predlog ORL.
  Spec. ORL je tada rekao da su uši tek blago crvene i da ne primećuje znakove značajnije upale koja bi zahtevala tretman, te da je verovatno do nosa koji je pun slina. Krvna slika je pokazala sledece LE 13,7; RDW-CV 15,4; PDW 9,4; PCT 0,520, dok su sve ostale vrednosti u okvirima referentnih vrednosti. Temperatura se spontano povukla trećeg dana, ali su nam sline ostale i njegovo povremeno žaljenje na bol u uvu. U međuvremenu su stigli rezultati briseva: GRLO je ok, ali je u nosu izolovan Streptococcocus pneumonieae 50% i Haemophilus influenzae 50%.
  Objektivno, dete se ponaša kao da je apsolutno zdravo. Veseo je, lepo jede, zabavlja se. Jedino što povremeno pomene bol u uvu, nos mu je zapušen, kašlje suvo povremeno (najčešće noću i kad se zadiše u igri). Temeperaturu nema. Još jednom ga je ORL pogledao danas i ponovio da ne vidi ništa značajno….
  Da nema nikakvih simptoma znala bih odgovor i sama – ne lečimo laboratorijske rezultate nego čoveka, ali on ima te uporne sline, kasljucanje i neprijatnosti sa ušima… Da li sa svim što sam navela treba biti zabrinut? Nisam od onih sto bi posto-poto pojurio za antibioticima, naprotiv radije bih da prirodno podstičemo imunitet i da se organizam sam izbori, ali ne znam je li trenutak za takav plan ili je ova kombinacija bakterija u nosu i simptoma ipak nešto što treba tretirati lekovima.

  • MojPedijatar says:

   NISU bakterije uzrok slina nego SUPROTNO – bakterije se nakupljaju u nosu ZBOG SEKRETA koji se tu dugo nalazi! Zato je najvažnije da se nos redovno i uporno čisti.

   Ako sekret traje nedeljama, ima smisla da se urade alergo-probe na inhalatorne alergene.

 6. Lepojevic Aleksandra says:

  Postovani dete ima osam godina i vec duze vremena ima stafilokok u nosu . Koristili smo razne kapi od orl lekara i uvek je prisutna u brisu. Dete stalno ima osecaj zapusenog nosa i ne moze lepo da dise. Da li postoji nacin da se resimo stafilokoka Pozdrav

 7. Marija says:

  Postovani, da li je bakterija u nosu prepreka za operaciju krajnika ?

Strana 31 od 34<<<2930313233>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA