Šta raditi sa bakterijama u nosu?

Da li žuto-zeleni sekret iz nosa zahteva antibiotsku terapiju? Bistar sekret – nije potrebna terapija! To je ispravan stav. Žućkast – potreban je antibiotik. To je ZABLUDA!

bakterije u nosu fl

Foto: Flickr

Kada dete nema drugih tegoba osim curenja iz nosa, žućkasto-zeleni sekret nije razlog za antibiotsku terapiju. Ima virusa koji utiču na stvaranje žućkasto-zelenog sekreta, ali i saprofitne bakterije (one što u nosu normalno žive) mogu da zamute sekret koji je bio bistar.

Brojne su dileme koje muče mame i tate kada su u pitanju njihovi mališani.

Moramo reći da većina dilema ne bi trebalo da to budu. Naime, za mnoge od tih “dilema”  postoje odlično definisani medicinski stavovi (medicinska doktrina). Nažalost, ti stavovi teško dopiru do roditelja, a ponekad i do lekara.

Počinjemo sa jednim, veoma čestim pitanjem koje postavljaju roditelji.

ŠTA RADITI SA BAKTERIJAMA U NOSU?

Kod predškolskog deteta se s vremena na vreme izoluju bakterije u nosu. Prvo je to bila Stafilokoka (Staph. aureus), a posle meseca dana Moraxella catharalis. Dete često ima zapušen nos, slinavi… ali je bez temperature, veselo je i odličnog apetita.

Da li je potrebno lečiti dete od ovih bakterija?

Evo dileme koja to zaista ne bi smela da bude. Bakterije u nosu, kod inače zdrave dece, NISU bauk. Naprotiv. Neverovatno je kako iz godine u godinu ovo pitanje ne prestaje da se ponavlja. Pođimo redom…

Da li nos može da bude dom za bakterije?

On to stvarno i jeste!

U nosu žive bakterije kojima je tamo mesto. Stručno se nazivaju saprofiti, a u brisu se vide kao fiziološka flora. Što se tiče navedenih vrsta bakterija (u postavljenom pitanju) – radi se o bezazlenim bakterijama koje “stanuju” u nosu i ne prave deci ama baš nikakve probleme. Pošto te bakterije nisu naša tema, nećemo mnogo o tome.

Kako opasne bakterije stižu u nos?

Kao istureni deo tela, nos je na udaru svega što se oko deteta nalazi. Da ne pominjemo kako je nos uvek zanimljiva destinacija za dečje prstiće, a oni su često prljavi. Uostalom, nos ponekad iznutra svrbucka (svrab nije “privilegija” samo dece koja su alergična na polen), pa je spas u češanju. Zato je jasno da bakterije iz detetove okoline preko ruku veoma lako dospevaju u nos.

Otkud različite bakterije istovremeno kod istog deteta?

Kada bakterije spolja stignu u nos, nailaze na povoljnu podlogu, pogotovo ako je dete već slinavo. Sluz koja curka iz nosa je odlična podloga za razmnožavanje bakterija, pa je bris nosa često pozitivan. Još ako dete ide u vrtić, spektar “razmenjenih” bakterija je širok, pa nije retkost da se kod jednog deteta nađu različite bakterije!

Podeli:

Komentari

 1. Zdravo. Moja beba ima mesec i po dana, pronadjena joj je bakterija u nosu stafilococcus aureus. Prepisane su joj kapi citeral 3×2 – 7 dana, pa me interesuje da li sme da ih koristi s’ obzirom da je tako malecka..?

  Odgovori na komentar
 2. Dobar dan, dete od 3 godine je dobilo temperaturu, uradjen mu je bris nosa i grla i iz nosa izolovana bakterija MORAXELLA CATARRHALIS, u velikom broju. Da li, pored antibiotika koji je dobio (augmentin), treba da koristi i neke kapi za nos?
  hvala

  Odgovori na komentar
 3. Dete od 3 godine svako veče tokom tuširanja i duvanja nosa izbacuje zelene skorele komade… To traje već duže vreme… Da li je potrebno uraditi broš nosa?
  Napominjem da drugih tegoba nema…

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, imam sina od 4 godine, koji ide u vrtic i cesto je bolestan. Uvek pocne sa zapušenim nosićem, pa me zanima da li smatrate da nosic treba detetu svakodnevno ispirati hipertonim rastvorom i koliko često, nevezano od prehlade ili samo kada se zapuši. Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • KAd NIJE prehlađen, dakle ta redovnu toaletu nosa,treba koristiti IZOTONIČNI (“običan”) rastvor prečišćene morske vode.

   Kad je nos zapušen, tada je vreme za hipertonični rastvor – to je prava kombinacija.

   Odgovori na komentar
 5. Dijete od 3 godine u nosu ima staphylococcus aureus.Mora li piti antibiotik jer znam da će doktori kod nas na tome inzistirati?Zdrava je i nije čak ni bila prehlađenda,ali jesu neki od ukućana.

  Odgovori na komentar
 6. Pomoć, sin 3,5 godine, ima u nosu proteus sp -100%. Imao temperaturu pre 2 dana, spala sama, sada ima 37. Da li treba antibiotik? Slinav je i sliva mu se u grlo, pa iskasljava. Dr nam prepisala influcid i mnogo mu je bolje od njega, ali ne znam da li mu treba antibiotik? Hvala puno

  Odgovori na komentar
 7. Pomoć, sin 3,5 godine, ima u nosu proteus sp -100%. Imao temperaturu pre 2 dana, spala sama, sada ima 37. Da li treba antibiotik? Slinav je i sliva mu se u grlo, pa iskasljava. Dr nam prepisala influcid i mnogo mu je bolje od njega, ali ne znam da li mu treba antibiotik? Marissimo koristimo za ispiranje. Hvala puno

  Odgovori na komentar
Strana 30 od 32<<<2829303132>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA