Šta pokazuje krvna slika?

Krvna slika je ubedljivo najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, ali i u ostalim oblastima medicine. Ona daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju deteta, ali je izvor informacija o eventualnim infekcijama, ili drugim bolestima koje se mogu “naslutiti” kroz poremećaje u krvnoj slici.

Krvna slika  je “laboratorijska slika” na kojoj se gledaju krvni elementi – broj i “kvalitet” pojedinih krvnih loza, kao i poremećaji u sazrevanju krvnih ćelija.

 • Mogu li mame i tate da tumače rezultate krvne slike?

Među laicima često vlada mišljenje da se radi o “običnoj krvnoj slici” koja i “nije neka mudrost”. Ovo je potpuno pogrešno – krvna slika je puna informacija koje su od ogromnog značaja za dete, ali su i velika pomoć pedijatru.

Pravilno tumačenje rezultata laboratorijskih analiza je ozbiljan i odgovoran posao! Nije dobra varijanta “sam svoj majstor” u čitanju krvne slike, a naročito je opasno nestručno upoređivati vrednosti ove analize kod dece sa normalnim vrednostima. Aktuelna bolest deteta (na primer virusne infekcije) može poremetiti normalne vrednosti, a da to ne samo da nije opasno već je i normalno za dete u datoj situaciji.

Zato je neophodna komunikacija sa pedijatrom i sva pitanja koja imate treba postaviti doktoru koji analizira krvnu sliku. Lekar koji traži ovu analizu upoređuje rezultate sa stanjem deteta i tek tada je moguće dati pravi zaključak!

 • Kada se “vadi” krvna slika mališanu?

Krvna slika  se kod dece uglavnom radi iz dve grupe razloga:

1Prvo, kada se prati rast i razvoj beba, veoma je bitna procena efikasnosti kostne srži (koja je prava fabrika krvnih ćelija) u stvaranju krvnih elemenata. Tako se, na primer, između oko šestog meseca života bebi radi krvna slika da se proceni ima li anemije (malokrvnosti) ili ne. U tom periodu života se normalno očekuje nešto “slabija krvna slika” – nivo hemoglobina se smanjuje zbog postepenog praženjenja rezervi gvožđa u bebinoj jetri. Kada lekar vidi krvnu sliku, tačno zna da li je dete “normalno” (fiziološki) anemično ili je stepen anemije takav da je potrebna terapija preparatima gvožđa.

I dalje tokom rasta i razvoja postoje termini kada se sistematski uzima krvna slika, a to naravno određuje pedijatar.

Druga grupa razloga (indikacija) za uzimanje krvne slike kod dece su bolesti ili sumnje na oboljenja, gde nam krvna slika pomaže u uspostavljnju dijagnoze. Naravno, ona se ne uzima detetu uvek, već samo kada lekar proceni da mu je ona od koristi na putu do pronalaženju uzroka bolesti.

 • Da li je opravdano ako roditelj samoinicijativno radi detetu krvnu sliku “za svaki slučaj”?

Kao sve analize koje se koriste u proceni zdravlja deteta, ili kao pomoćno sredstvo za postavljanje dijagnoze, i krvnu sliku traži isključivo lekar! NIKADA to ne radite na svoju ruku. Iako se vadi iz prsta, ipak se radi se o bolnoj analizi pa je grehota da se deca bodu, ako to nije potrebno. Sa druge strane, ako nestručno tražite krvnu sliku može se desiti da izostavite neki važan parametar. Tako se neretko desi da se dete mora ponovo ubosti kako bi se željena analiza kompletirala.

Podeli:

Komentari

 1. ivana says:

  Postovani, molim Vas da mi protumacite krvnu sliku bebe od nepunih 8 meseci: WBC 11,1; LYM 6,3; LYM% 57; GRN% 37; MCV 72,6; MCH 24,4; MPV 7,2; HGB 130. Unapred hvala, pozdrav!

 2. milosavljevic-milomir says:

  moje dete ima dve godine i sest meseci, danas mu je vadjena krv, kontrole radi pred polazak u vrtic a i poslednja dva dana ima redju stolicu (dete se ponasa sasvim normalno, jedino sto pre nego sto ce da kaki uporno ponavlja “GIBI” sto jos uvek nisam protumacio sta znaci (svrbi ili grebe)), pa me zanima da li su rezultati ok. hemoglobin 122;eritrociti 4.55;leukociti 12.4; hematokrit 0.31;trombociti 406;MCV 67.3;MCH 26.8;MCHC 398;MPV 5.5. nalaz urina SEDIMENT: 1-2 SV.ER. 2-3 LE. MALO BAKTERIJA MALO SLUZI

 3. emina says:

  Postovani,imamo bebu sa rascjepom sada treba na operaciju i radili smo nalaze eritrociti 3,77 hemoglobin 114,fe 10,6 leukociti 9,9 trombociti 461 da li je ovaj nalaz ok za bebu od 6 mjeseci ?

 4. milan-mihajlovic says:

  molim Vas za misljenje, moje djete ima temperaturu dva dana, temperaturu skidamo cepicima ( temperatura je u intervalu od 38,5 do 39,5), slabije jede, nicu mi zubici na obje strane donje vilice, klinicki nalaz je uredan, a nalaz krvne slike je sljedeci: leukociti 11,3, diferencijelna slika leukocita: segmentiranih 0,58, limfocita 0,42. Hvala i pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Sve ovo ukazuje na virusnu infekciju. Ipak, bez pregleda je to nemoguće pravilno proceniti, pa ako se i sutra nastavi temperatura da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 5. ivana says:

  Naša beba za par dana puni 11mes, danas smo po uputu pedijatra vadili krv i rezultati su: wbc 9,4; ly 65; mo 4; gr 31; ly% 6,1; mo% 0,4; gr% 2,9; rbc 4,34; hgb 120; hct 0,352; MCV 81,2. Da li je ovaj nalaz u redu? Hvala…

 6. suzana-milutinovic says:

  imam dete od 18 meseci vec 6 meseci pije fero c za povecanje gvozdja ali njemu hemoglobin sa 101 za 6 meseci opao je na 72 smanjili smo mu mleko. ali rezultati se ne menjaju.lekari u nasoj ustanovi neznaju sta je u pitanju na svaki mesec dana mu proveravaju krvnu sliku.i jos ga kljukaju sirupima ali nema nikakvog poboljsanja pa me zanima vase misljenje.sada su nam dali uput za kliniku majku i dete a pre 6 meseci iako sam trazila da dete vodim dalje nisu hteli ni da cuju .hvala i pozdrav

 7. bojana says:

  imam bebu od 10 meseci, vadili smo nalaze, pa me zanima vase misljene da li su nalazi u redu.hemoglobin 122, eritrociti 4.28,leukociti 17.2, hematokrit 0.27, trombociti 246, MCV 64.2, MCH 28.5, MCHC 444, MPV 7.9. NALAZ URINA,Sedimentacija 2 do 3 le, retke bakterije, malo sluzi.Unapred hvala, pozdrav!

  • MojPedijatar says:

   Hemoglobin ODLIČAN, MCV niži, ali to ne bi trebalo da bude problem. Urin je uredan!
   Svakako je najbolje da Vaš pedijatar (bez žurbe) vidi nalaz i da pravo tumačenje, u kontekstu pregleda deteta.

Strana 2 od 72<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA