Šta pokazuje krvna slika?

Krvna slika je ubedljivo najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, ali i u ostalim oblastima medicine. Ona daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju deteta, ali je izvor informacija o eventualnim infekcijama, ili drugim bolestima koje se mogu “naslutiti” kroz poremećaje u krvnoj slici.

Krvna slika  je “laboratorijska slika” na kojoj se gledaju krvni elementi – broj i “kvalitet” pojedinih krvnih loza, kao i poremećaji u sazrevanju krvnih ćelija.

 • Mogu li mame i tate da tumače rezultate krvne slike?

Među laicima često vlada mišljenje da se radi o “običnoj krvnoj slici” koja i “nije neka mudrost”. Ovo je potpuno pogrešno – krvna slika je puna informacija koje su od ogromnog značaja za dete, ali su i velika pomoć pedijatru.

Pravilno tumačenje rezultata laboratorijskih analiza je ozbiljan i odgovoran posao! Nije dobra varijanta “sam svoj majstor” u čitanju krvne slike, a naročito je opasno nestručno upoređivati vrednosti ove analize kod dece sa normalnim vrednostima. Aktuelna bolest deteta (na primer virusne infekcije) može poremetiti normalne vrednosti, a da to ne samo da nije opasno već je i normalno za dete u datoj situaciji.

Zato je neophodna komunikacija sa pedijatrom i sva pitanja koja imate treba postaviti doktoru koji analizira krvnu sliku. Lekar koji traži ovu analizu upoređuje rezultate sa stanjem deteta i tek tada je moguće dati pravi zaključak!

 • Kada se “vadi” krvna slika mališanu?

Krvna slika  se kod dece uglavnom radi iz dve grupe razloga:

1Prvo, kada se prati rast i razvoj beba, veoma je bitna procena efikasnosti kostne srži (koja je prava fabrika krvnih ćelija) u stvaranju krvnih elemenata. Tako se, na primer, između oko šestog meseca života bebi radi krvna slika da se proceni ima li anemije (malokrvnosti) ili ne. U tom periodu života se normalno očekuje nešto “slabija krvna slika” – nivo hemoglobina se smanjuje zbog postepenog praženjenja rezervi gvožđa u bebinoj jetri. Kada lekar vidi krvnu sliku, tačno zna da li je dete “normalno” (fiziološki) anemično ili je stepen anemije takav da je potrebna terapija preparatima gvožđa.

I dalje tokom rasta i razvoja postoje termini kada se sistematski uzima krvna slika, a to naravno određuje pedijatar.

Druga grupa razloga (indikacija) za uzimanje krvne slike kod dece su bolesti ili sumnje na oboljenja, gde nam krvna slika pomaže u uspostavljnju dijagnoze. Naravno, ona se ne uzima detetu uvek, već samo kada lekar proceni da mu je ona od koristi na putu do pronalaženju uzroka bolesti.

 • Da li je opravdano ako roditelj samoinicijativno radi detetu krvnu sliku “za svaki slučaj”?

Kao sve analize koje se koriste u proceni zdravlja deteta, ili kao pomoćno sredstvo za postavljanje dijagnoze, i krvnu sliku traži isključivo lekar! NIKADA to ne radite na svoju ruku. Iako se vadi iz prsta, ipak se radi se o bolnoj analizi pa je grehota da se deca bodu, ako to nije potrebno. Sa druge strane, ako nestručno tražite krvnu sliku može se desiti da izostavite neki važan parametar. Tako se neretko desi da se dete mora ponovo ubosti kako bi se željena analiza kompletirala.

Podeli:

Komentari

 1. vanja says:

  imamo decaka od 2 god.ima 2 dana temperaturu,oko 39 vadili smo krv i kazu da su leukociti poviseni,aurin uredan i dalje dobija temp.dali su mu sirup cefzil. sta da radimo? hvala puno…

 2. inesa says:

  imam djecaka starog 18 mjeseci.,bili smo pri specijalisti orl radi usiju,sve je uredu samo je rekla da ima malo leukocita 24.,sta su po meni ti leukociti.

 3. vuk says:

  Decak ima 2 god. i 7 meseci, dobio je temperaturu 38.1 i uradjena je krvna slika: WBC 10.3, LYM 4.9 48.0%, RBC 4.91, HGB 112, HCT 36.7, MCV 74.8, MCH 22.8, MCHC 305, RDW 18.5%, PLT 353 DOKTORKA RECE DA JE U PITANJU VIRUSNA INFEKCIJA I MALO SLABIJA KRVNA SLIKA. MOLILA BIH VAS ZA SAVET, DA LI BI TREBALO UVESTI IKAKAV PREPARAT ZA POBOLJSANJE KRVNE SLIKE ILI JE DOVOLJNO POJACATI ISHRANU… NAJLEPSE HVALA..

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazije na virusnu infekciju!
   Nikakva posebna terapija ovde ne treba. Kad virus prođe, pojačajte meso i jaja (žumance) – tu je dosta prirodnog gvožđa.

 4. jelena says:

  devojcica ima 11 meseci,vadjena joj je krv pre dva meseca i wbc joj je bio 11,04 pa je dobila da pije feroglobin…sada joj je wbc 11,01,plt 475 i pct 0,39..pedijatar nas sada salje kod specijaliste ali mene interesuje samo da li taj sirup moze da prouzrokuje takvu krnu sliku?unapred zahvalna jelena

  • MojPedijatar says:

   Zaista je nemoguće proceniti dete bez pregleda i praćenja! Da lepo hematolog laže svoj mišljenje, pa da se tako postupi.Ovo se NE čini kao neki ozbiljan problem.

 5. mela says:

  dobar dan.moja beba ima 9 mjeseci.radila sam mu nalaze krvi pa bi vas molila da mi kazete vase misljenje.:hgb 11.2 ,wbc 5.2, mchc37.1. mch 25.9,rdv 11.5. rbc 4.31,hct 30.1,lym 3.9,gra 17.6,mpv 7.2.. unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   Zaista je nemoguće proceniti dete bez pregleda i prađenja! Da lepo hematolog laže svoj mišljenje, pa da se tako postupi.ovo se NE čini kao neki ozbiljan problem.

 6. angela says:

  poštovani,moja curica ima 4,5g prije dva tjedna je imala upalu grla i popila je klavocin bid,i sada nakon tjedan dana od završetka uzimanja antib.je počela jako kašljati,odvedem ju doktoru i sve je ok,al dr.je ipak htjela da se napravi krvna slika,leukociti su joj 19 000,sada pije sumamed forte!To je već drugi puta da se poslije klavocina brzo razboli,dali je moguče da joj taj antibiotik ne odgovara?unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   Teško je to proceniti bez pregleda i praćenja deteta, ali bi ova terapija trebalo da pomogne.
   Ako ipak nema boljitka valjalo bi da se uradi i pregled urina.

 7. esmeralda says:

  Postovani,da li je uredu krva slike djevojcice od tri godine,RBC 4.07,MCV 77.5,RDW% 12,1,HCT 31,6 ,PLT 166 ,WRC 6,406, HGB 11.3 MCHC 35,9 LIM% 49.9 GRAN%41.6 MID%8.5,,,unaprijed zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Hemoglobin treba da bude bolji. Da dete vidi Vaš pedijatar pa da se ovo koriguje. Prvi korak je povećan unos mesa i jaja, a manje kravljeg mleka.

Strana 3 od 72<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA