Šta pokazuje krvna slika?

Krvna slika je ubedljivo najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, ali i u ostalim oblastima medicine. Ona daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju deteta, ali je izvor informacija o eventualnim infekcijama, ili drugim bolestima koje se mogu “naslutiti” kroz poremećaje u krvnoj slici.

 • Kako krvna slika pomaže da vidi da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji?

Krvna slika je korisno pomoćno sredstvo u razlikovanju virusnih od bakterijskih infekacija, ali NIJE siguran i jedini pokazatelj. Samo u kombinaciji sa pregledom može sa pravilno tumačiti i nalaz krvne slike. To isključivo radi lekar, nikako mame i tate koji to ne znaju (ne važi za roditelje pedijatre).

Tipično kod virusnih infekcija leukociti (bela krvna zrnca) nisu povećani (ili im je broj i smanjen), a dominiraju limfociti u leukocitarnoj formuli. Kod bakterijskih infekcija su obično leukociti visoki, a preovlađuju granulociti u formuli. Izuzetaka ima, tako da najteže bakterijske infekcije (sepse) mogu ići sa malim brojem leukocita, a neki virusi mogu dati veliki broj belih krvnih zrnaca.

 • Šta može da “pokvari” krvnu sliku, iako je dete zdravo?

Zdravo dete ima normalnu krvnu sliku!

Nestručno uzimanje, loš aparat ili loši reagensi mogu dati lažne vrednosti krvne slike, ali se to zaista retko dešava. Zato je važno odabrati pouzdanu laboratoriju koja će obaviti analizu. Sertifikovane laboratorije sa višegodišnjim iskustvom su garant tačnih rezultata.

 • Mora li dete da se vodi u laboratoriju?

Srećom ne mora!

Postoji patronažna služba koja to efikasno obavlja u detetovom domu. To je odličan način da se manji trauma, ali i spreči kontakt sa drugom bolesnom decom

 • Šta je to leukocitarna formula?

Leukocitarna formula pokazuje odnos među različitim podvrstama belih krvnih zrnaca. Tako se lekar može orijentisati u pogledu razlikovanja različitih infekcija, ali se mogu naslutiti i neke retke, ali potencijalno opasne hematološke bolesti.

Roditelji jednostavno ne treba da se bave detaljima leukocitarne formule, jer se radi o složenoj grupi poremećaja koje ipak treba prepustiti pedijatru.

 • Kako se uzima krv maloj bebi?

Bebama se krv za krvnu sliku uzima iz prstića, ređe iz petice (kada se radi o izuzetno malim bebama). Ako se radi o nekim drugim ozbiljnijim bolestima, bebama se uzima krv iz vene za detaljnije analize. Tada naprosto nije dovoljna sama krvna slika da bi se procenilo stanje bebe. To OBAVEZNO treba da rade iskusne sestre koje znaju da “ubodu venu” kod male dece, što nekada ume da bude veoma teško, naročito kada su deca bolesna!

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Andrijana says:

  Postovani,
  U nastavku Vam saljem nalaze KKS djecaka od 1god i 4 mjeseca.
  Krvnu sliku smo odradili iz razloga sto je imao 3 dana temperaturu da kazem iz cista mira nije imao curenje nosa nije kasljao nije zapusen vodili smo ga kod pedijatra nije imao upalu grla isiju nista od toga… u tom periodu su mj rasla 4 zuba 2 ocnjaka i dvije trojke u donjoj vilici. Interesuje me kakvi su nalazi, buni me ovo P CLL?

  Leukociti 3.67
  NEU# 1.97
  LYM# 1.19
  MON# O.49
  EOS# 0.01
  BAS$ 0.01
  NEU% 53.6
  LJM% 32.4
  MON% 13.4
  EOS% 0.4
  BAS% 0.2
  Eritrociti 4.61
  Hemoglobin 117
  HCT 34.3
  MCV 74.3
  MCH 25.3
  MCH C 34.1
  RDW-CV 12.70
  RDW-SD 35.10
  Trombociti 166
  MPV 7.4
  PDW 15.3
  PCT O.122
  P- LCC 14
  CRP 1.01
  Unaprijed hvala,
  Srdacan pozdrav
  Zabrinuta mama

Strana 73 od 73<<<6970717273

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA