Šta pokazuje krvna slika?

Krvna slika je ubedljivo najčešće korišćena laboratorijska analiza u pedijatriji, ali i u ostalim oblastima medicine. Ona daje dragocene podatke lekaru o trenutnom zdravstvenom stanju deteta, ali je izvor informacija o eventualnim infekcijama, ili drugim bolestima koje se mogu “naslutiti” kroz poremećaje u krvnoj slici.

Krvna slika  je “laboratorijska slika” na kojoj se gledaju krvni elementi – broj i “kvalitet” pojedinih krvnih loza, kao i poremećaji u sazrevanju krvnih ćelija.

  • Mogu li mame i tate da tumače rezultate krvne slike?

Među laicima često vlada mišljenje da se radi o “običnoj krvnoj slici” koja i “nije neka mudrost”. Ovo je potpuno pogrešno – krvna slika je puna informacija koje su od ogromnog značaja za dete, ali su i velika pomoć pedijatru.

Pravilno tumačenje rezultata laboratorijskih analiza je ozbiljan i odgovoran posao! Nije dobra varijanta “sam svoj majstor” u čitanju krvne slike, a naročito je opasno nestručno upoređivati vrednosti ove analize kod dece sa normalnim vrednostima. Aktuelna bolest deteta (na primer virusne infekcije) može poremetiti normalne vrednosti, a da to ne samo da nije opasno već je i normalno za dete u datoj situaciji.

Zato je neophodna komunikacija sa pedijatrom i sva pitanja koja imate treba postaviti doktoru koji analizira krvnu sliku. Lekar koji traži ovu analizu upoređuje rezultate sa stanjem deteta i tek tada je moguće dati pravi zaključak!

  • Kada se “vadi” krvna slika mališanu?

Krvna slika  se kod dece uglavnom radi iz dve grupe razloga:

1Prvo, kada se prati rast i razvoj beba, veoma je bitna procena efikasnosti kostne srži (koja je prava fabrika krvnih ćelija) u stvaranju krvnih elemenata. Tako se, na primer, između oko šestog meseca života bebi radi krvna slika da se proceni ima li anemije (malokrvnosti) ili ne. U tom periodu života se normalno očekuje nešto “slabija krvna slika” – nivo hemoglobina se smanjuje zbog postepenog praženjenja rezervi gvožđa u bebinoj jetri. Kada lekar vidi krvnu sliku, tačno zna da li je dete “normalno” (fiziološki) anemično ili je stepen anemije takav da je potrebna terapija preparatima gvožđa.

I dalje tokom rasta i razvoja postoje termini kada se sistematski uzima krvna slika, a to naravno određuje pedijatar.

Druga grupa razloga (indikacija) za uzimanje krvne slike kod dece su bolesti ili sumnje na oboljenja, gde nam krvna slika pomaže u uspostavljnju dijagnoze. Naravno, ona se ne uzima detetu uvek, već samo kada lekar proceni da mu je ona od koristi na putu do pronalaženju uzroka bolesti.

  • Da li je opravdano ako roditelj samoinicijativno radi detetu krvnu sliku “za svaki slučaj”?

Kao sve analize koje se koriste u proceni zdravlja deteta, ili kao pomoćno sredstvo za postavljanje dijagnoze, i krvnu sliku traži isključivo lekar! NIKADA to ne radite na svoju ruku. Iako se vadi iz prsta, ipak se radi se o bolnoj analizi pa je grehota da se deca bodu, ako to nije potrebno. Sa druge strane, ako nestručno tražite krvnu sliku može se desiti da izostavite neki važan parametar. Tako se neretko desi da se dete mora ponovo ubosti kako bi se željena analiza kompletirala.

Podeli:

Komentari

  1. Mojoj bebi je vadjena krv u razmaku izmedju 44 i 54 dana života 5 puta iz vene. Imam razloga da sumnjam u kompetentnost svog pedijatra stoga je moje pitanje: Da li je moja beba PRVI ZABELEŽENI SLUČAJ U ISTORIJI MEDICINE kojoj je, sa mesec ipo, 5 puta vađena krv iz vene u tako kratkom periodu? Pitanje koje se dalje nameće je: O kojoj količini krvi govorimo i da li je dovoljna da ugrozi zdravlje moje bebe? (izazove anemiju na primer)

    Odgovori na komentar
    • Srećom. bebama se uzima MALA količina krvi za rutinske analize, pa to NE bi trebalo da bude problem.
      Zaista nije etički da mi komentarišemo razloge ovako čestih analiza jer nismo upućeni u stanje bebe i indikacije. Nadamo se i želimo da Vam beba bude zdrava i vesela.

      Odgovori na komentar
    • Poštovani,molila bi Vas da mi očitate nalaz petogodišnje djevojčice.Nalaze smo radili jer joj već četiri mjeseca opada kosa. Hvala!
      WBC 3.69 (3.5-10.00)
      RBC 4.90 (3.80-5.10)
      HGB 126 (119-157)
      MCV 72.0 (80.0-97.0)
      MCH 25.7 (26.0-32.0)
      MCHC 357 (310-360)
      PLT 186 (150-400)
      RDW-SD 34.70 (37.0-54.0)
      RDV-CV 13.4 (11.0-16.0)
      PDW 12.9 (9.0-17.0)
      MPV 11.0 (9.0-13.0)
      P-LRC 32.80 (13.0-43.0)
      PCT 0.20 (0.17-0.35)
      NEUT 1.11 (2.10-6.5)
      LYMPH 2.20 (1.19-3.35)
      MONO 0.21 (0.12-0.84)
      EO 0.14 )0.00-0.43)
      BASO 0.03 (0.00-0.06)

      CRP NEG
      GLUKOZA 5.2

      Odgovori na komentar
  2. Postovani,moja beba sada puni 3 meseca,pre 4 dana joj je izasao neki osip po telu i licu kao da su ujedi nekog insekta,vodili smo je pedijatru primila je neku injekciju osip se uvece skroz povukao ali se ujutru ponovo pojavio,onda je primila jos dve injekcije ali neke druge,sada vec 2 dana je ok ali su joj leukociti 19000 i doktor kaze da su mnogo poviseni,dok sam ja ovde procitao da je oko 18000 normalno za bebe.Beba se normalno ponasa,izgleda zdravo,jede,spava,smeje se… od pre 10 dana smo joj u ishrani ubacili bebelak,pa sumnjamo dali to ima veze sa alergijom koja se pojavila?mada prvih 5 dana je dve bilo ok.

    Odgovori na komentar
    • Ako je dete dobijalo injekcije kortikosterida (Leod Solu, Urbason…) i to može “podići” leukocite!
      Svakako, Vaš pedijatar mora da vidi bebu, a valjalo bi da se uradi i pregled mokraće.

      Odgovori na komentar
  3. lPostovani: Molim Vas da mi protumacite nalaze za jednogodisnje dijete : Leukociti- 5, 29 Netrofili 17, 7 Limfociti 66,O Monociti 10,4 EozinofiliI 5, 7 Bazofili O,2 Eritrociti 4,0 Hemoglobin- 112 Hematokrit-0, 323 MCV-79 MCHC-347,O MCH-28 RDW-13,1 RDW- SD- 36,5 tROMBOCITI- 256 MPV- 10 PDW- 10,9 PCT0,24 P-LCR- 21,O

    Odgovori na komentar
  4. molim vas da mi protumacite krvnu sliku za sestomesecnu bebu.Leukociti 10,eritrociti 5,22 hemoglobin97,hematokrito,316,trombociti493.o,mcv61.0mch18.6,mchc 306,rdw16.3,mpv8.8.LEUKOCITNA FORMULA LIMFOCITI77.9,MONOCITI 5.5 ,SEGMENTIRANI 16,6.UNAPRED HVALA

    Odgovori na komentar
  5. Postovani, Nase dete ima dijagnostifikovanu neutropeniju i trenutne rezultate (nije u infekciji): Leukociti 7,02 Eritrociti 3,90 Hemoglobin 99 Hematokrit 0,297 MCV 76,2 MCH 25,4 MCHC 333 Trombociti 340 Granulociti 10,5 Limfociti 60,3 Monociti 20,9 Eozinofili 6,7 Bazofili 1,6 LUC 0,0 Granulociti su u julu bili 8,5 tako da nam se cini da se situacija popravlja ali vas molimo za tumacenje, dok ne budemo stigli do naseg dr na zakazan pregled. Hvala

    Odgovori na komentar
  6. moja beba ima sest meseci, danas mu je vadjena krv, cisto kontrole radi, pa me zanima da li su rezultati ok. sve je u normali sem MCV 76.0, MCHC 362, NEUT 22.8, LYMPH 62.0. I zanima me sta znaci ovo MICRO + BLASTS + + NRBC + PLTCLM + HVALA UNAPRED

    Odgovori na komentar
Strana 1 od 7112345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA