Šta kada se razbije živin toplomer?

Nestašna deca povremeno razbijaju razne predmete, a toplomeri su prilično česta meta. Nije neobično da se dete poigra termometrom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. E, tu obično nastane panika, a ako se radi o živinom toplomeru.

Foto: Canva

Radi se o potpuno nepotrebnoj panici, ali idemo redom.

 

Šta da se radi kada zateknemo dete koje je razbilo toplomer?

 • Prvo treba utvrditi da li je stvarno u pitanju živin toplomer..

Veliki broj toplomera NE SADRŽI ŽIVU! To su oni koji imaju obojen centralni deo, koji baš meri temperature tela. Obično se radi o tamnoj boji, ređe crvenoj. Takvi toplomeri nisu živini, pa ne treba ni razmišljati o “opasnostima”, jer je njihov sadržaj potpuno bezopasan.

 • Potom treba proveriti da li se dete povredilo – poseklo

Najvažnije je utvrditi da li se dete poseklo oštrim delićima termometra. To je i jedina prava opasnost od ovakve nezgode. Uvek prvo pogledajte ruke – pre svega prstiće i dlanove.

Potom tražite od deteta da “zine”, kako biste utvrdili da slučajno nije povredilo usta. To se veoma retko dešava, ali ima dece koja polome toplomer dok ga drže u ustima. Tada se obično vidi posekotina na usnama ili jeziku. Ako nema tragova povreda, dete je bezbedno!

Šta ako je stvarno živa i ako je dete progutalo malo žive iz toplomera?

Kada se razbije živin toplomer, obično se vide sivkaste, sjajne “kuglice” žive nedaleko od termometra. To je najčešći izazivač panike.. Međutim, panika je nepotrebna, jer je elementarna živa koja se nalazi u toplomeru potpuno bezopasna po zdravlje!

 

Opasne su soli žive, ali se ta hemijska jedinjenja NIKADA ne koriste u toplomerima! Nećete verovati, elementarna živa se nekada koristila za lečenje pojedinih crevnih bolesti! Takva terapija je odavno napuštena, ali tadašnjim pacijentima nisu škodile daleko veće količine žive od mikrokoličina koje se nalaze u toplomeru!

 • Da li odmah izazvati povraćanje?

Dakle, čak i ako je dete progutalo neku kuglicu žive (a to je zaista malo verovatno), ne treba terati dete da povraća! Veća je šteta da se malo dete natera na povraćanje, nego “korist” od izbacivanja eventualno progutane žive!

 • Kada se zaista treba javiti pedijatru?

Pedijatru (ili dežurnom hirurgu) se treba javiti samo ako se dete povredilo prilikom “loma” toplomera. Obično se radi o banalnim  posekotinama, ali je bolje da lekar pregleda dete, jer se nekada desi da delić stakla ostane u ranici, ili da se zavuče pod kožu.

Inače, u modi su digitalni toplomeri koji se teško lome, a ne sadrže hemikalije koje mogu da izazovu nepotraban strah mama i tata. Ipak, ako imate živin toplomer, on je bezbedan za upotrebu i vrlo precizan. Međutim, sklonite ga van domašaja dece. Ako se toplomer razbije, nema potrebe za “trčanjem” kod doktora!

 • Zašto ih više nema u apotekama?

Ne proizvode se iz ekoloških razloga – zbog opasnosti po okolinu, a ne zbog opasnosti po dete! Milioni toplomera možda mogu da budu ekološki problem, ali to nije razlog za paniku kad se razbije živin toplomer.

Čuvajte ih, teško ćete kupiti novi!

 

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

 

 

Podeli:

Komentari

 1. Dragan says:

  Imao sam prehladu, uzmem toplomer, prvo da potresem jer valjda to tako ide.
  I dok sam mlatio rukom,zbog iscrpljenosti i malaksalosti od prehlade,ispadne mi i razbije se u param parcad, svi se razbacali, usisavaju, provetravaju.
  Uzmem od komšije toplomer, ponovo da protresem, i taj mi ispadne i jos gore se razbije. Od tada je prošlo 6 god

 2. Dea says:

  Razbila sam toplomjer u djetetovom krevetu, na plahti. Usisala sam kuglice i staklo, ali jednu kuglicu je muz uzeo u ruku i samo je nestala. Bacila sam kesicu od usisivaca i oprala posteljinu.
  Na internetu pise da trebam baciti i usisivac i posteljinu. Da li je to tacno? Po nekim tekstovima i masina za ves mi je sada neupotrebljiva.
  I da li je tacno da ako je negdje ostalo malo zive, da ona sada lagano isparava i truje dijete?
  Unaprijed hvala

 3. Mladen says:

  Imam jedno pitanje
  Ja sam razbio zivin toplomer i dosap je jedan covek kod menw i pokupio rukom i stqvio u ubrus
  Ja kada sam razbio toplomer i kada sam izasao napolje,kao da je krenulo grlo da mi se sužava i mnogo sam se uplasio
  Pa ako znate eta je u pitanju odgovorite

 4. Matija says:

  Prehladjen sam i uzeo sam toplomer da izmerim temperaturu,a telefon mi je bio u džepu ,kad sam uzeo da protresem živu slučajno sam udario vrhom u toplomer ,uplašio sam se i odmah sam ga bacio ali mi je mala kapljica pala na ruku , brzo sam je obrisao,a cela živa je ostala u toplomer u.Da li trebam da se plasim

 5. Biljana says:

  Razbila sam toplomer,a decija ladica sa odjelom je bila otvorena imam dvoje dece,plasim se da koja kuglica nije dospela u ladicu,svo odelo sam oprala,ali po nekim forumima sam citala da se sve treba baciti I usisivac I masina I odeca,molim Vas da li imam razloga za paniku,I jos nesto trudnica sam 6 meseci?

 6. SMILJANA says:

  molim vas za pomoc, ja sam baka unuka od 6 godina je imala temperaturu i ja sam jos stavila toplomer i posle 7 8 minuta uzmem da vidim i konstatujem da je toplomer razbijen ispalo je par kapi u moje ruke i kuglice su se razlile po fotelji, ja sam to pokupila ali sam posle otisla u sobu gde inace drzim toplomer i vidim kuglice sto znaci da je ranije pukao, jako sam zabrinuta za unuku jer je polomljen toplomer drzala ispod pazuha, sta da radim, pomozite savetom hvala SAMILJANA, MOLIM VAS CEKAM ODGOVOR OD VAS.

 7. Mateja says:

  Molim vas za pomoc,moj prijatelj se kupao u bazenu i stao je na toplomer i polomio se,naso je ceo toplomer i bacio ga i onu malu stakleni krug u kojoj je crvena boja.Misleo je da se da zila ili ta boja po celom bazenu i sad nezna sta da radi a roditelji su mu u Nemackoj.Molim vas cekam odgovor od vas.

Strana 2 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA