Šta kada se razbije živin toplomer?

Nestašna deca povremeno razbijaju razne predmete, a toplomeri su prilično česta meta. Nije neobično da se dete poigra termometrom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. E, tu obično nastane panika, a ako se radi o živinom toplomeru.

Foto: Canva

Radi se o potpuno nepotrebnoj panici, ali idemo redom.

 

Šta da se radi kada zateknemo dete koje je razbilo toplomer?

 • Prvo treba utvrditi da li je stvarno u pitanju živin toplomer..

Veliki broj toplomera NE SADRŽI ŽIVU! To su oni koji imaju obojen centralni deo, koji baš meri temperature tela. Obično se radi o tamnoj boji, ređe crvenoj. Takvi toplomeri nisu živini, pa ne treba ni razmišljati o “opasnostima”, jer je njihov sadržaj potpuno bezopasan.

 • Potom treba proveriti da li se dete povredilo – poseklo

Najvažnije je utvrditi da li se dete poseklo oštrim delićima termometra. To je i jedina prava opasnost od ovakve nezgode. Uvek prvo pogledajte ruke – pre svega prstiće i dlanove.

Potom tražite od deteta da “zine”, kako biste utvrdili da slučajno nije povredilo usta. To se veoma retko dešava, ali ima dece koja polome toplomer dok ga drže u ustima. Tada se obično vidi posekotina na usnama ili jeziku. Ako nema tragova povreda, dete je bezbedno!

Šta ako je stvarno živa i ako je dete progutalo malo žive iz toplomera?

Kada se razbije živin toplomer, obično se vide sivkaste, sjajne “kuglice” žive nedaleko od termometra. To je najčešći izazivač panike.. Međutim, panika je nepotrebna, jer je elementarna živa koja se nalazi u toplomeru potpuno bezopasna po zdravlje!

 

Opasne su soli žive, ali se ta hemijska jedinjenja NIKADA ne koriste u toplomerima! Nećete verovati, elementarna živa se nekada koristila za lečenje pojedinih crevnih bolesti! Takva terapija je odavno napuštena, ali tadašnjim pacijentima nisu škodile daleko veće količine žive od mikrokoličina koje se nalaze u toplomeru!

 • Da li odmah izazvati povraćanje?

Dakle, čak i ako je dete progutalo neku kuglicu žive (a to je zaista malo verovatno), ne treba terati dete da povraća! Veća je šteta da se malo dete natera na povraćanje, nego “korist” od izbacivanja eventualno progutane žive!

 • Kada se zaista treba javiti pedijatru?

Pedijatru (ili dežurnom hirurgu) se treba javiti samo ako se dete povredilo prilikom “loma” toplomera. Obično se radi o banalnim  posekotinama, ali je bolje da lekar pregleda dete, jer se nekada desi da delić stakla ostane u ranici, ili da se zavuče pod kožu.

Inače, u modi su digitalni toplomeri koji se teško lome, a ne sadrže hemikalije koje mogu da izazovu nepotraban strah mama i tata. Ipak, ako imate živin toplomer, on je bezbedan za upotrebu i vrlo precizan. Međutim, sklonite ga van domašaja dece. Ako se toplomer razbije, nema potrebe za “trčanjem” kod doktora!

 • Zašto ih više nema u apotekama?

Ne proizvode se iz ekoloških razloga – zbog opasnosti po okolinu, a ne zbog opasnosti po dete! Milioni toplomera možda mogu da budu ekološki problem, ali to nije razlog za paniku kad se razbije živin toplomer.

Čuvajte ih, teško ćete kupiti novi!

 

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

 

 

Podeli:

Komentari

 1. Milan Nish says:

  Kada sam bio mali imali smo živin toplomer ruski ali sam ga polomio. Ali se moja majka pre jedno petnaestak godina požali jednoj starijoj ženi kako nema toplomer kad ona reče. Nemam ni ja pa kupiše opet onaj živin. Čuvam ga ali bi kupio neki nov.

 2. Marko Vuletic says:

  Gorane, od Boga vam zdravlje!
  Svaka cast na ovom tekstu!
  Hvala!

 3. Sanela says:

  Mene je ovaj tekst smirio samo tako, svugdje pišu bacaj tepit, zavjese, robu, stavljaj masku na nos i usta… isprepadali me skroz, ali ovom dr. Vukomanoviću zahvaljujem se na realnom i logičnom obrazloženju.

 4. dragana says:

  meni je pao toplomer juce ja sam se strasno uplasila samo sto se nisam onesvestila jer sam jako strasljiva za takvim strvarima . najvisr mi je bilo za sina da mu se nesto nedesk. nasla sam te kao kuglice koi su bile ponastrani od toplomerom. sa usisivacom sam ih pokupila jer rekli su mi da je hvatam sa rukom . ocistila sam nema nista a i dalje mi je strah radi detetom da ne je ostala jos neka kuglica a znam da nema nicega al od straha

 5. Dragana djordjevic says:

  Vetar je oborio termometar na terasi i polomio ga dali ima opasnost od žive

 6. Marija says:

  Upravo sam polomila toplomer ali ovaj novi koji nije sa zivom vec sa galijumom tako nekako su mi rekli u apoteci rasprsteo se svuda po sobi pokupila sam nesto rukama nesto usisivacem ali mnogo se plasim da nije negde nesto ostalo. Imam li razloga za brigu da li su ti toplomeri opasni i da li sam smela da skupljam golim rukama? Posle sam ih oprala

 7. Dunja says:

  Toplomer je prilikom pada bio u onoj plasticnoj futroli, delovalo je da mu se nista nije desilo. Kasnije mi je prilikom merenja pokazao temperaturu od skoro 41. Probala sam da ga “tresem” da se vrati na pocetak ali nikako nece, uvek se popne na istu vrednost. Nakon toga sam ga stavila u kesu i bacila. Da li postoji neka opasnost posto sam ga koristila nakon pada?

Strana 1 od 512345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA