Šta kada se razbije živin toplomer?

Nestašna deca povremeno razbijaju razne predmete, a toplomeri su prilično česta meta. Nije neobično da se dete poigra termometrom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. E, tu obično nastane panika, a ako se radi o živinom toplomeru.

Foto: Canva

Radi se o potpuno nepotrebnoj panici, ali idemo redom.

 

Šta da se radi kada zateknemo dete koje je razbilo toplomer?

 • Prvo treba utvrditi da li je stvarno u pitanju živin toplomer..

Veliki broj toplomera NE SADRŽI ŽIVU! To su oni koji imaju obojen centralni deo, koji baš meri temperature tela. Obično se radi o tamnoj boji, ređe crvenoj. Takvi toplomeri nisu živini, pa ne treba ni razmišljati o “opasnostima”, jer je njihov sadržaj potpuno bezopasan.

 • Potom treba proveriti da li se dete povredilo – poseklo

Najvažnije je utvrditi da li se dete poseklo oštrim delićima termometra. To je i jedina prava opasnost od ovakve nezgode. Uvek prvo pogledajte ruke – pre svega prstiće i dlanove.

Potom tražite od deteta da “zine”, kako biste utvrdili da slučajno nije povredilo usta. To se veoma retko dešava, ali ima dece koja polome toplomer dok ga drže u ustima. Tada se obično vidi posekotina na usnama ili jeziku. Ako nema tragova povreda, dete je bezbedno!

Šta ako je stvarno živa i ako je dete progutalo malo žive iz toplomera?

Kada se razbije živin toplomer, obično se vide sivkaste, sjajne “kuglice” žive nedaleko od termometra. To je najčešći izazivač panike.. Međutim, panika je nepotrebna, jer je elementarna živa koja se nalazi u toplomeru potpuno bezopasna po zdravlje!

 

Opasne su soli žive, ali se ta hemijska jedinjenja NIKADA ne koriste u toplomerima! Nećete verovati, elementarna živa se nekada koristila za lečenje pojedinih crevnih bolesti! Takva terapija je odavno napuštena, ali tadašnjim pacijentima nisu škodile daleko veće količine žive od mikrokoličina koje se nalaze u toplomeru!

 • Da li odmah izazvati povraćanje?

Dakle, čak i ako je dete progutalo neku kuglicu žive (a to je zaista malo verovatno), ne treba terati dete da povraća! Veća je šteta da se malo dete natera na povraćanje, nego “korist” od izbacivanja eventualno progutane žive!

 • Kada se zaista treba javiti pedijatru?

Pedijatru (ili dežurnom hirurgu) se treba javiti samo ako se dete povredilo prilikom “loma” toplomera. Obično se radi o banalnim  posekotinama, ali je bolje da lekar pregleda dete, jer se nekada desi da delić stakla ostane u ranici, ili da se zavuče pod kožu.

Inače, u modi su digitalni toplomeri koji se teško lome, a ne sadrže hemikalije koje mogu da izazovu nepotraban strah mama i tata. Ipak, ako imate živin toplomer, on je bezbedan za upotrebu i vrlo precizan. Međutim, sklonite ga van domašaja dece. Ako se toplomer razbije, nema potrebe za “trčanjem” kod doktora!

 • Zašto ih više nema u apotekama?

Ne proizvode se iz ekoloških razloga – zbog opasnosti po okolinu, a ne zbog opasnosti po dete! Milioni toplomera možda mogu da budu ekološki problem, ali to nije razlog za paniku kad se razbije živin toplomer.

Čuvajte ih, teško ćete kupiti novi!

 

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

 

 

Podeli:

Komentari

 1. Šmeker says:

  Mama je polomila toplomer ii pri čišćenju joj je izašao plih na šaci,šta uraditi?

 2. Anita says:

  Zdravo, imam pitanje, polomio mi se toplomer za uvo, digitalni, tj rastavio se pri padu i ja sam ga sastavila, funkcionise. Da li imam razloga za brigu?

 3. Veljko says:

  Dobar dan ja sam juče razbio toplomer sa zivom i video sam male kuglice, imam strah jer sam se jako jako malo rasekao, posekotinu sam očistio alkoholim, pa je moje pitanje jel imam potrebe da se brinem.

 4. ALEKSANDAR says:

  Toplomer mi je ispao iz ruke,pa se polomio…
  Staklo je napuklo.Sve sam pretražio,nisam video živine kuglice.
  Moja majka mi je rekla ,da je to živin toplomer.
  Postoji li razlog za paniku???????????

 5. Ksenija says:

  Da li je opasno kada živa ispadne iz toplomera?Ispala je u sobi gde deca spavaju.Pokupila sam koliko sam videla .Da li može da škodi deci ako je ostala neka količina.Znači toplomer je sa živom.

 6. Marija says:

  Postovani, razbila sam zivin toplomer! Ispao je na pod i osetila sam da me je nesto pecnulo po kozi. Mada nemam nikakav trag na kozi. Inace u drugom sam stanju. Da li postoji opasnost za bebu? Ne samo zbog kontakta vec i zbog isparenja jer je bilo odmah do spavace sobe!

  • MojPedijatar says:

   Ne brinite…
   Nije to baš tako opasno
   Niste udanhuli komadić žive koja je skakala……

 7. Viktor says:

  Razbio sam zivin toplomer i mislim da mi se sve razlilo po trenerci i daljincu, stavio sam toplomer na cebe i izneo ga napolje, nisam siguran kako sam skinuo dal staklo dal komadice zive sa trenerke, al trenerku sam ubacio u ves masinu al sam je brzo izvadio posle toga. Zanima me da li ti komadici koji su mozda pali ili koje sam otresao sa moje trenerke mogu da se prenose po kuci, dal moze nesto na zdravlje da utice ako nisam sve pocistio kako treba( posto verovatno nisam sve ocistio, negde sam propoustio) i koliko zapravo ona ostaje u sredini kao sto je kuca, ako moze neki savet? Hvala

Strana 3 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA