Šta kada se razbije živin toplomer?

Nestašna deca povremeno razbijaju razne predmete, a toplomeri su prilično česta meta. Nije neobično da se dete poigra termometrom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. E, tu obično nastane panika, a ako se radi o živinom toplomeru.

Foto: Canva

Radi se o potpuno nepotrebnoj panici, ali idemo redom.

 

Šta da se radi kada zateknemo dete koje je razbilo toplomer?

 • Prvo treba utvrditi da li je stvarno u pitanju živin toplomer..

Veliki broj toplomera NE SADRŽI ŽIVU! To su oni koji imaju obojen centralni deo, koji baš meri temperature tela. Obično se radi o tamnoj boji, ređe crvenoj. Takvi toplomeri nisu živini, pa ne treba ni razmišljati o “opasnostima”, jer je njihov sadržaj potpuno bezopasan.

 • Potom treba proveriti da li se dete povredilo – poseklo

Najvažnije je utvrditi da li se dete poseklo oštrim delićima termometra. To je i jedina prava opasnost od ovakve nezgode. Uvek prvo pogledajte ruke – pre svega prstiće i dlanove.

Potom tražite od deteta da “zine”, kako biste utvrdili da slučajno nije povredilo usta. To se veoma retko dešava, ali ima dece koja polome toplomer dok ga drže u ustima. Tada se obično vidi posekotina na usnama ili jeziku. Ako nema tragova povreda, dete je bezbedno!

Šta ako je stvarno živa i ako je dete progutalo malo žive iz toplomera?

Kada se razbije živin toplomer, obično se vide sivkaste, sjajne “kuglice” žive nedaleko od termometra. To je najčešći izazivač panike.. Međutim, panika je nepotrebna, jer je elementarna živa koja se nalazi u toplomeru potpuno bezopasna po zdravlje!

 

Opasne su soli žive, ali se ta hemijska jedinjenja NIKADA ne koriste u toplomerima! Nećete verovati, elementarna živa se nekada koristila za lečenje pojedinih crevnih bolesti! Takva terapija je odavno napuštena, ali tadašnjim pacijentima nisu škodile daleko veće količine žive od mikrokoličina koje se nalaze u toplomeru!

 • Da li odmah izazvati povraćanje?

Dakle, čak i ako je dete progutalo neku kuglicu žive (a to je zaista malo verovatno), ne treba terati dete da povraća! Veća je šteta da se malo dete natera na povraćanje, nego “korist” od izbacivanja eventualno progutane žive!

 • Kada se zaista treba javiti pedijatru?

Pedijatru (ili dežurnom hirurgu) se treba javiti samo ako se dete povredilo prilikom “loma” toplomera. Obično se radi o banalnim  posekotinama, ali je bolje da lekar pregleda dete, jer se nekada desi da delić stakla ostane u ranici, ili da se zavuče pod kožu.

Inače, u modi su digitalni toplomeri koji se teško lome, a ne sadrže hemikalije koje mogu da izazovu nepotraban strah mama i tata. Ipak, ako imate živin toplomer, on je bezbedan za upotrebu i vrlo precizan. Međutim, sklonite ga van domašaja dece. Ako se toplomer razbije, nema potrebe za “trčanjem” kod doktora!

 • Zašto ih više nema u apotekama?

Ne proizvode se iz ekoloških razloga – zbog opasnosti po okolinu, a ne zbog opasnosti po dete! Milioni toplomera možda mogu da budu ekološki problem, ali to nije razlog za paniku kad se razbije živin toplomer.

Čuvajte ih, teško ćete kupiti novi!

 

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

 

 

 

Podeli:

Komentari

 1. Biljana says:

  Dete je razbilo živin toplomer, nismo sigurni da li je progutso. Da li treba da ga odvedemo kod lekara?

 2. Milica Dragicevic says:

  Ja nisam dete, vec magarac od 30.godina.Hteo sam da stresem toplomer, on je galijumov ja mislim, oni sad sto su italijanski ili nemacki nisam siguran, razbio sam ga i to je poprskalo po ekranu telefona, pokupio sam ga papirom i dezinfikovao ekran tecnoscu za kakterije itd. Pitanje za vas posto ani da li sam u opasnosti, da se otrujem, ili sam se otrovao, ja sam posle oprao par puta ruke ali i dalje koristim telefon, sta da mu radim, unapred zahvalan na odgovoru? Ti galijumov su kao bez zive, da li imam razloga da brinem?

 3. Anastasija says:

  Moze pomoc????
  Merila sam temperaturu i kada sam izvadila toplomer dete mi je otelo iz ruku i tad je pukao i kuglice su se razlile svud redom dete je ugazilo ali sam joj brzo obrisala i sve ostale pokupila… Da li postoji opasnost za dete???

 4. Mihajlo says:

  Toplomer mi je ispao iz ruke kada sam merio temperaturu, u pitanju je bio živin Toplomer. Bilo je to pre par godina nisam znao šta je živa i uzeo sam tu jednu “kuglicu” i stisnuo je par puta, ali ne znam iz kog razloga… Oprao sam ruke i usisao hodnik kad sam razbio. Da li je vredno panike ili ne? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Nema razloga za brigu, manifestacije trovanja vrlo brzo nastupaju, davno je bilo…

 5. Milli says:

  Dali je opasan digitalni tolplomer ako padne???desilo mi se da dok merim sin mi ga izvuce i baci ga na laminat sto mi zadaje paniku i strah..hvala veliko

 6. Gorana says:

  Postovani,
  Razbijen je toplomer sa zivom, ali nisam sigurna kada, samo sam, u jednom momentu, primetila kuglice. Sigurno je stajao polomljen 2, 3 sata. U toj prostoriji su bili beba od 6 meseci i dete od 4 godine.
  Kada sam videla, pokupila sam i izluftirali smo prostoriju. Mali delovi su ostali u pukotinama parketa.
  Da li treba nesto da preduzmem? Da li je zdravljem dece ugrozeno ovim putem?

  Srdacan pozdrav

  Unapred hvala

 7. Milena says:

  Dobar dan, dete mi je uzelo onaj termometar sto Meri temperaturu napolje I polomio ga je I jedan deo stavio u usta da li je to opasno Po dete, ne znam da li je ziva bila unutra onaj okruglin deo sto I’ma vise tog crvenog nema , ne mogu da nadjem sta da radim da li da ga vidim lekaru, ne znam da li je progutao..

Strana 4 od 5<12345>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA