Šta kad dete padne?

Dete je palo penjući se uz stepenice i udarilo u ivicu stepenika. Rasekao se na čelu, iznad obrve, nije povredio “arkadu”, ali je ipak bilo krvi.

Foto: Pixabay

Evo pitanja mame:

 • Kako se zaustavlja krvarenje?

Prvi korak je da se vidi koji je tip krvavljenja (to je pravilnije reći od krvarenja, ali se ovaj drugi izraz odomaćio).

Ako krv “prska” u mlazu znači da je povređena arterija – to je aretrijsko krvarenje koje traži HITNU kompresiju! Sterilna gaza je najbolja, a ako je nema uzeti čistu pamučnu tkaninu (krpu, deo pelene…), napraviti “grudvu” i pritisnuti na posekotinu – to je kompresija rane.

Ukoliko krv curi pomalo, ali stalno znači da su povređeni venski krvni sudovi, ali i oni traže kompresiju po istom principu.

 • Koliko dugo treba držati kompersiju na rani?

Ukoliko je jako i “prskajuće” krvavljenje kompresija treba da traje 15-20 minuta BEZ prekida, uz snažan i kontinuiran  pritisak.

Vensko krvarenje ne mora baš da se pritiska jako, ali je 15 minuta “prava mera” pre provere da li je krv stala.

Ukoliko krvarenje NIJE zaustavljeno, kompresija se ponavlja u trajanju od najmanje 30 minuta.

 • Kad treba da se ide kod lekara?

-   Ukoliko krvarenje traje i posle ponavljanja kompresije treba što pre da se obavi pregled lekara

-   Ako je krvarenje stalo, ali se posle par minuta rana “otvori” i prokrvari.

-   Ukoliko rana “zjapi” – ivice su razmaknute, i vlaži vreme je za pregled.

-   Iako je ranica potpuno suva i BEZ krvarenja, a dete počne da povraća u nizu, ili ako se dete ponaša čudno i neobično ( nepovezano priča, teško se uspostavlja kontakt, čas je razdražljivo pa onda bezvoljno i pospano…) ODMAH kod lekara!

 • Kad je potrebno ušivanje rane?

Ako rana zjapi ili ako stalno pomalo krvari (“podliva”)  najverovatnije je potrebno ušivanje. Naravno lekar (najbolje je da to bude dečji hirurg) procenjuje da li je ovo potrebno, pa je pregled neophodan.

 • Da li je potrebna opšta anestezija za ušivanje rane?

NIJE kod ogromne većine posekotina!

Skoro sva deca sa “običnim” posekotinama se veoma brzo obrade i ušiju bez anestezije uz minimalan bol. Većina dece plače, ali se u rukama veštog hiruga ovo brzo obavi.

 • Kad se rana previja i kada se skidaju konci?

Obično posle pet do sedam dana od ušivanja se skidaju konci. Rana se prvi put previja dan posle ušivanja, a ako je sve kako treba posle može i na drugi dan.

 • Može li ipak bez ušivanja?

Može – postoje posebni “flasteri” – (steri strp i slični) koje ponekad mogu da zamene ušivanje. I tu lekar koji pregleda dete donosi odluku “na licu mesta”, ali je ovaj način obrade posekotina ipak smanjio procenat dece koja moraju da se “šiju”.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Galena says:

  Mom dvogodisnjem sincicu doktor je danas usio malu ranicu na dlanu, od posekotine.Samo jedna kopca.KOntrola za dva dana.Da li se za skidanje konca daje anestezija?

  • MojPedijatar says:

   Nema anestezije za skidanje konaca – to se brzo, lako i bezbolno obavi (kad hirurg proceni da je vreme da se konci skinu)

 2. dragana says:

  Dete nam.je vcrs palo preko nekog konjica na beton i raseklo bradu poprilicno duboko. Usili su mu u bolnici na zivo sa 4 konca…. kako dalje tretirati tu usivanu ranu? Koju kremu mazati kad skine konce….

  • MojPedijatar says:

   Sada se previja jednom dnevno ili na drugi dan, a najbolje je da se (prilikom previjanja) prsne Octenisept. Alternativa je Povidon (jod), ali nikako i jedno i drugo!

   Kad se skinu konci DERMATIX ULTRA gel je najbolji za smanjenje ožiljka.

 3. dragana says:

  Kazite mi molim vas,znaci brada detetu je usivena sa 4 konca. Previjena mu je danas, ociscena jodom i u dz mu prelepili skroz senzifiksom . I previjanje tek za dva dana i to posle podne da dodjemo tako su nam rekli. A vruce je napolju,rana ne dise,postoji li mogucnost neke infekcije,ma da su mu ukljucili ospomox sirup… zaista brinem jos mu je brada otecena i crvena od udarca.

  • MojPedijatar says:

   Uradite kako Vam je preporučeno, a vanredni pregled je potreban samo ako se pojavi jak bol ili krvarenje.

 4. Jelena says:

  Postovanje, moj dvogodisnji sin se danas oko podneva, sapleo i pao preko trotoara. Lupio je čelom o beton, odmah je poceo da place i iz obe nozdrve je kroz par minuta uz sekret imalo malo sukrvice. Nije povracao, niti gubio svest, kroz 5 min je nastavio da se igra, ima crvenu cvorugu na celu i to je to. Spavao je popodne “normalno” kao i svaki drugi dan,oko sat i po, veseo je, sve u redu. Jedino me brine, da kazem, to ” krvarenje” iz nosa. Treba li otici kod dr ili je to mozda samo povredio nosic prilikom pada?
  Unapred zahvalana mama…

  • MojPedijatar says:

   Za sada NIŠTA ne ukazuje da postoje komplikacije pada.

   Drastična promena ponasanja deteta, pojava upornog povraćanja, ili novo krvarenje iz nosa bi bilo razlozi za pregled.

 5. Dragan says:

  BEBAN mi pao i rasjekao se na vrata,od lajsnu…
  Na čelu ima rasjekotinu,iz koje nije onako krvarilo,nego se napravila linija na čelu,a ispod nje,onako nabubrila krv…
  Nije puno ni plakao…
  Sta uraditi?Je li moguće nešto uraditi da ne ostane ožiljak?
  Pozzz

 6. Iskra says:

  Djetetu od pet god je sivena brada..ima jedan konac..jeli potrebna AT zaštita da se primi?Hvala

 7. Iskra says:

  Pao je na beton..

Strana 1 od 212>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA