Šta je to toriticolis?

Torticolis ili krivi vrat se prepoznaje po karakterističnom položaju glave koja je nagnuta na jednu stranu sa licem okrenutim na suprotnu. Pri pokušaju da se glava ispravi beba pruža otpor i vraća glavu u istu poziciju. Radi se o deformitetu mišića na jednoj strani vrata koji je skraćen što dovodi do naginjanja glave na istu i okretanja na suprotnu stranu.

           Šta je to pozicioniranje glave?

U  ležećem položaju na leđima dok beba spava, ali i kada je budna  u krevecu ili kolicima postavljamo presavijene peškire sa obe strane glave. Kada spava na strani gde je tortikolis presavijenu pelenu ili manji peškir stavimo ispod glave tako da vrat bude slobodan. Kada je na drugom boku peškir je ispod karlice. U položaju na stomaku stavimo je da leži na obrazu zdrave strane.

Kada joj se obraćamo, pričamo, hranimo, traba da budemo pravo ispred njenog lica da bi gledala u nas i držala glavu u središnjoj liniji.

Kada beba ne može da održi glavu u središnjoj liniji u uspravnom položaju daje se Thomasov okovratnik koji sprečava bočno naginjanje.

            Kako znamo da je tortikolis izlečen?

Ako se uspostavi puna pokretljivost glave, što znači da dete može da nagne glavu i da okrene lice bradom prema ramenu isto na obe strane i ako je glava pravo u produžetku kičmenog stuba kada dete prohoda, smatra se da je korekcija uspešna i da neće biti pomenutih posledica. Lečenje tortikolisa je proces koji zahteva ozbiljan i stručan pristup lekara i terapeuta kao i aktivno učešće roditelja.

U najtežim slučajevima kada fizikalna terapija ne da očekivane rezultate ili ako iz nekog razloga sa lečenjem nije započeto a dete ima godinu dana ili više, pribegava se operaciji.

Nelečen ili neizlečen torticolis za posledicu ima asimetriju lica (zahvaćena strana se slabije razvija pa treba blago masirati i štipkati obraz da bi se podstakla cirkulacija), asimetriju glave jer beba dok leži na leđima stalno drži glavu u istom položaju što utiče na formitanje koštanih struktura lobanje (kao prevencija koriste se specijalno dizajnirani jastuci),  kasnije dolazi do krivljenja kičmenog stuba na stranu (skolioza), problema sa vidom jer dete naginje glavu da bi videlo dobro (potrebne su određene korekcije) i nepravilnog razvoja vilice, slabije se razvoja na strani torticolisa (deca moraju da nose korektivne proteze).

Snezana MilanovićAutor: Snežana Milanović

diplomirani fizioterapeut, senzorno-integracijski pedagog, SI Baby terapeut, MarteMeo Therapist/Colleague Trainer, licencirani instruktor IAIM masaže beba i MISP masaže dece.

Osnivač „Centra za korektivnu gimnastiku“ 1997 i suosnivač Kabineta za senzornu integraciju i ranu intervenciju „Senzorijum“ 2017 u Beogradu. Stručni saradnik časopisa Moj pedijatar i Zdravo dete, brojnih portala namenjenih roditeljstvu i zdravom odrastanju beba i dece. Stručni saradnik časopisa Pedijatar dijagnostičko-terapijske preporuke.

Kontakt: milanovic.fizio@gmail.com

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Kako se kod odraslih to ljeci?

 2. Pavel says:

  Hvala za ovaj tekst. I nasoj drugoj devojcici, glava ide, u jednu stranu { I ja otac imam torticolis,i distoniju.}. Sad se to popravilo, nasoj mladjoj devojcici, isli som kod fizijatra nekoliko puta. Mladja ima 9meseci a starija 4godine, ali nema torticolis. Srdacan pozdrav, iz sela Padina {Kovacica}.

 3. Sifeta says:

  Kako prepoznati krivi vrat, i da li beba kad je na boku gdje pretpostavljam da je mišić kratak, ne može ili ne želi da podigne glavu sa podloge! Beba kad je držim u rukama okrenuta meni leđima, okreće glavu na obe strane, do ramena!

 4. Zagrizena mama says:

  Pocituvani na moeto bebe mu e dijagnosticiran tortikolis na 4.5 meseci. Zabelezavme deka na taa vozrast glavata ja drzi navednata na desna strana. Sega ima 6 meseci i odime na fizikalna terapija. Na kontra doktorkata ni rece deka stanuva zbor za poblaga forma na tortikolis, Posle dve serii vezbi od mesec dena doktorkata rece deka ima pidobruvanje, no da prodplzime so vezbi. Jas sum zagrizena bidejki ima i asimetrija na liceto (obrazot lev e pomal, a desniot e pogolem). Dali ovaa asimetrija ke pomine ili me ostane trajna posledica?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA