Šta je to toriticolis?

Torticolis ili krivi vrat se prepoznaje po karakterističnom položaju glave koja je nagnuta na jednu stranu sa licem okrenutim na suprotnu. Pri pokušaju da se glava ispravi beba pruža otpor i vraća glavu u istu poziciju. Radi se o deformitetu mišića na jednoj strani vrata koji je skraćen što dovodi do naginjanja glave na istu i okretanja na suprotnu stranu.

Kako nastaje?

Uzrok je nepravilan položaj bebine glave u stomaku u poslednjim mesecima trudnoće i to je  urođeni torticolis koji će pedijatar u porodilštu upisati u otpusnu listu sa preporukom roditeljima sa se odmah po izlasku iz bolnice obrate fizijatru.

Druga mogućnost nastanka torticolisa je porođajna trauma. Do prekomernog istezanja mišića vrata može da dođe ako bebina glava prebrzo izađe, ili presporo pa je neophodno njeno izvlačenje  i vrlo često kada se prvo rađa karlica pa tek onda glava. U ovim situacijama dolazi do pucanja mišićnih vlakana što za posledici ima hematom (izliv krvi na mestu povrede). Ovo se ne vidi odmah već u drugoj ili trećoj nedelji bebinog života kada roditelji mogu da uoče oteklinu na vratu koja može da se napipa rukom. Obavezno treba odmah otići kod lekara kako bi se što pre započelo lečenje.

Kako se leči?

Do godinu dana torticolis se leči konzervativno, fizikalnom terapijom, što znači vežbama, pozicioniranjem glave, parafinom i elektroforezom kalijum-jodida, što određuje lekar.

Topao parafin zagreva mišić  i tako ga priprema za pasivno istezanje. Primenjuje se kod većih skraćenja kada ne možemo da dobijemo pun obim pokreta pasivnim istezanjem mišića.

Elektroforeza kalijum-jodida je unošenje leka putem struje koji deluje na razbijanje hematoma i primenjuje se kod traumatskog torticolisa.

Nakon ovih procedura obavezno idu vežbe i to pasivne kada najpre terapeut a onda i  roditelj isteže skraćeni mišić tako što naginje glavu na suprotnu stranu. Ova vežba može da se izvodi u dva položaja, kada je beba na leđima ili na boku. U prvim mesecima jednostavnije je da beba leži na leđima, fiksirate rame sa iste strane gde je torticolis dok drugom rukom povlačite glavu ka suprotnom ramenu. Kasnije kada počne samostalno da se okreće možete to da radite u položaju na boku.

v1

Druga pasivna vežba je okretanje lica na istu stranu na kojoj je skraćeni mišić. To možete da radite kada je beba na stomaku, tako što jednom rukom fiksirate rame na zdravoj strani a drugom spuštate glavu tako da brada ide ka ramenu na strani torticolisa. Ležeći na stomaku u korigovanom položaju beba može i da spava što znači da se sve vreme skraćeni mišić isteže.

v2

Pored pasivnog istezanja neophodno je beba aktivno jača drugu stranu vrata uz adekvatnu stimulaciju (igračkama, dovođenjem u određene položaje, podsticanjem na odgovarajuću aktivnost). Cilj aktivnih vežbi je jačanje mišića suprotne strane jer su oni zbog torticolisa istegnuti i oslabljeni. Kada se radi samo pasivno istezanje nakon nekog vremena se postigne zadovoljavajuća korekcija ali ubrzo se „torticolis vraća“ jer glava nije dobro učvršćena zbog slabosti mišića.

v3

Podeli:

Komentari

 1. Danijela says:

  Kako se kod odraslih to ljeci?

 2. Pavel says:

  Hvala za ovaj tekst. I nasoj drugoj devojcici, glava ide, u jednu stranu { I ja otac imam torticolis,i distoniju.}. Sad se to popravilo, nasoj mladjoj devojcici, isli som kod fizijatra nekoliko puta. Mladja ima 9meseci a starija 4godine, ali nema torticolis. Srdacan pozdrav, iz sela Padina {Kovacica}.

 3. Sifeta says:

  Kako prepoznati krivi vrat, i da li beba kad je na boku gdje pretpostavljam da je mišić kratak, ne može ili ne želi da podigne glavu sa podloge! Beba kad je držim u rukama okrenuta meni leđima, okreće glavu na obe strane, do ramena!

 4. Zagrizena mama says:

  Pocituvani na moeto bebe mu e dijagnosticiran tortikolis na 4.5 meseci. Zabelezavme deka na taa vozrast glavata ja drzi navednata na desna strana. Sega ima 6 meseci i odime na fizikalna terapija. Na kontra doktorkata ni rece deka stanuva zbor za poblaga forma na tortikolis, Posle dve serii vezbi od mesec dena doktorkata rece deka ima pidobruvanje, no da prodplzime so vezbi. Jas sum zagrizena bidejki ima i asimetrija na liceto (obrazot lev e pomal, a desniot e pogolem). Dali ovaa asimetrija ke pomine ili me ostane trajna posledica?


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA