Šta ako beba ne prihvata hranjenje na kašičicu?

Uvođenje nemlečne hrane je veliki izazov i ne ide uvek lako. Da bi se beba navikla na nove ukuse potrebno je mnooogo strpljenja.

Foto: Canva

U početku je dobro započeti nuđenje novih namirnica kroz igru, ne očekivati previše…kašičica – dve je dobar početak.

Uvođenje nemlečne hrane treba da bude u dogovoru sa pedijatrom koji prati bebu. Svakako to nije pre puna četiri meseca, a optimalno vreme je oko šestog meseca.

Kako je svaka beba priča za sebe, treba da pratite svoje instikte i savetujete se sa pedijatrom koji prati napredak bebe.

Kada je pravi trenutak za nuđenje nove namirnice?

Treba da znate da neće uvek ići lako. Beba će jedan dan pojesti kašičicu dve barene šargarepe, a sutra je možda neće želeti.
Važno je da pogodite trenutak kada je najbolje bebi ponuditi novu namirnicu. Treba izbeći dane kada je beba neispavana, razdražljiva zbog rasta zubića… neka bude zdrava i raspoložena

Malo po malo – ne očekujte previše

Osnovno pravilo je da se nikada ne uvode dve nove namirnice odjednom. Potrebno je da prođe 3-5 dana od uvođenja nove namirnice, da bi se ispratila reakcija bebe na novu namirnicu.
Prve kašičice nemaju za cilj da najedu bebu, već da je upoznaju sa novim ukusima.
Ako beba odbije neku namirnicu, ne nervirajte se… to svakako nije trajna odluka, pokušajte ponovo za neki dan, iskombinujte omraženu namirnicu sa namirnicom koju je beba već prihvatila.
Uvođenje nemlečne hrane je dugotrajan proces, posebno ako je beba probirljiva. Ključ je strpljenje.

Svaka beba ima svoj tempo

Koliko je beba spremna, pokazaće vam i ona sama koliko je zainteresovana, da li je interesuje hrana ii da li je spremna probati hranu. Treba pratiti i fiziološku spremnost bebe, ako nije spremna za novu namirnicu… ona je jednostavno neće prihvatiti. Kroz neko vreme, pokušajte opet… možda vas iznenadi.

Večite dileme: Koju hranu ponuditi bebi?

Svakako je najbolje pripremati svežu hranu. Važno je odabrati kvalitetne namirnice, po mogućnosti organske proizvodnje ili od “poznate bake” sa pijace, gde voće i povrće nije prskano. Uvek je bolji izbor mala jabuka sa po nekim crvićem nego naizgled lepe jabuke, jednakog izgleda… kao iz fabrike.

Savet+

Ako beba odbija hranjenje kašičicom, možda će biti zainteresovana da jede sama tkz. fingerfood. Usitnite hranu i neka beba prstićima sama uzima hranu. To je pored toga što razvija finu motoriku, bebi zanimljivo. Morati svakako pratiti bebu tokom hranjenja, ne ostavljati je samu i nakon “samostalnog hranjenja” svakako budite spremni na veliko spremanje nakon završenog obroka. 🙂

Izvor: Redakcija

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA