Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Imam bebu od 7meseci,i jedva mu se vidi otvor gde piski i bas me brine.da li smem neku kremu da koristim da bi mu se to otvorilo kako teba.?unapred hval

 2. Ognjenova Mama says:

  Detetu ide sukrvica iz pise kad piski jako malo, jednom je se zalio da ga boli kad piski. Sta mogu da koristim kao kremu

 3. Jasmina Popovic says:

  Moj sin ima 3 god, vec dva dana na kici ima kao malu upalu i crveno, boli ga kada pipnem ali ovako ne, to mu se desilo jos jednom i brzo proslo mazala sam mu naj obicniju kremu i povuklo se nije imao temperaturu bio je raspolozen i eto opet mu se pojavilo posle par meseci

 4. Tatjana says:

  Beba sad će 11 meseci prilikom kupanja po savetu pedijatra povlačila sam mu pišu po malo inače vidno na piši je imao ispod tankog sloja ostatke od kreme koji su se nakupili, dr mi je rekla povlačenjem će to i izaći tako se i desilo večeras pri kraju kupanja vidim da lakše povlačimo pišu kad sam ga iznela i osušila glavić je crven i kožica se lakše povlači deo kreme je izašao a deo mi nije dao da očistim jel ga je bolelo ja sam vratila kožicu koliko je dozvoljavalo.Pitanje sa čim malo očistiti oko piše i noćas je poprilično loše spavao i budio se plako.
  Unapred zahvalna

 5. Stevan Vukin says:

  Postovanje dr.dete ima 6 god .nismo jos uspeli prevuci kozicu preko pise,koristimo obloge od kamilice i uz preporuku 5-7 koristili ujutru i uvece Didermal kremu i nazalost nista ni milimetar viri skoro pola glavica navuce do toliko i nece vise ali kao da je priraslo uz njega pa nemoze.sta dalje zabrinuti roditelji

 6. Dalibor says:

  Sin ima 22 meseca počeo je da se žali da ga boli kure , bili smo kod urologa koji nam je preporučio acidi borici 3 % .
  Koristili smo ove kapi nekoliko puta na silu , jako je teško naneti ove kapi jer sin plače i neda .
  Neka pomislim da je i od pelena koje ga pretiskaju .
  Šta da radimo ?

 7. Emilija says:

  Sin ima 12 meseci , bio je bolesljiv, pio je antibiotik Pentraxil, primetila sam da mu je pisa crvena, kada mu povucem kozicu pocne da place. Da li je to od antibiotika mozda i kako bih mogla da mu pomognem?

  • MojPedijatar says:

   Uradite sediment urina za svaki slučaj.
   Dok ne stigne zalivajte vrh piše sa Acidi borici3%.

Strana 30 od 32<<<2829303132>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA