Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

 • Da li  su moguće komplikacije

Nažalost jesu, a dešavaju se kad se zakasni sa terapijom:

-   Infekcije mokraćnih kanala

Najopasnije je kada se infekcija sa vrha piše “popenje” u mokraćne kanale. Imajući u vidu da samo par milimetara deli ognjište infekcije od uretre nije teško da se baš to desi. Bakterijama je nekada potrebno samo dan – dva da se prebace sa površine u mokraćni kanal i tada može nastati ozbiljniji problem. Kada se infekcija zapati u uretri vrlo brzo se “uzbrdo” prošiti na mokraćnu bešiku pa nastaje zapaljenje – cistitis.

Cistitis (dakle bakterijsko zapaljenje mokraćne bešike) je samo mali korak od infekcije bubrega koja se naziva pijelonefritis. Kada se ovo desi dete izgleda veoma loše – ima visoku temperaturu, slabo jede i pije, a zna da bude veoma uznemireno, ali i pospano. Tada dete zaista ima ozbiljan problem!

-   “lokalne” komplikacije

One obično nastaju ako se za relativno kratak rok desi više balanitisa za redom. Tada se obično radi o nezalečenim infekcijama koje tinjaju i prave jednu vrstu hronične infekcije piše. Čim je neka infekcija dugotrajna – tinjajuća, dolazi do stvaranja ožiljnog tkiva koje može da smanji pokretljivost kožice i suzi već mali otvor kroz koji mokraća mora da prolazi. Tako se sve više mokraće zadržava, sve je manja mogućnost adekvatne higijene pa se formira začarani krug iz koga treba što pre izaći.

 • Kako se balanitis leči

Prvo treba naglasiti da ŠTO PRE treba početi terapiju, a to znači već kada se primeti crvenilo na samom vrhu piše.

Pre početka terapije ne bi bilo loše uzeti bris sa mesta infekcije (bris prepucijuma) da bi se tačno utvrdilo koje su bakterije krive za zapaljenje.

Idealno bi bilo uhvatiti i mokraću za pregled, ali je to nekada veoma teško kod malih beba. Ipak, ako nema trenutnih mogućnosti za bris ili uzimanje urina NE TREBA odlagati početak tretmana:

-   Lagano povlačenje kožice – SAMO koliko je moguće, a obično je dovoljno toliko da se jasno vidi otvor uretre. Dakle, ne treba forsirati povlačenje jer se može napraviti samo šteta.

-   Potom treba mlakom vodom i bebi sapunom (ili šamponom) dobro oprati naslage mokraćne kiseline i proizvoda infekcije (nekada je to vidljiv gnojni sekret). Ne treba pri tom koristiti vatu ili gazu već sve obaviti pod mlazom vode.

-   Sledi pažljivo ispiranje piše nekim od antiseptičnih rastvora. Veoma je prikladan troprocentni rastvor borne kiseline koja se može i bez recepta kupiti u apotekama. I ovde je najbolje mlazom iz bočice zaliti penis (naročito oko samog otvora uretre), a ako i dalje ima naslaga one se mogu skinuti nežnim brisanjem sterilnom gazom koja se prethodno dobro natopi rastvorom borne kiseline. Ako se ovo mora uraditi, uvek posle brisanja treba obaviti još jedno zalivanje antiseptičnim rastvorom

-   Kada se sve završi kožica se vrati preko otvora uretre i sve se ostavi da se osuši

-   U većini pravih balanitisa neophodno je u tretman uključiti i antibiotske masti. Chloramphenicol, ili Gentamicin, ili Enbecin masti su sasvim prikladni preparati, a treba ih mazati dva puta dnevno

Podeli:

Komentari

 1. Tina says:

  Beba stara 3 meseca, redovno povlacimo pisu od rodjenja i ispiramo kamilicom.poslednjih 3 dana je creven kao da je doslo do neke infekcije.sta da radim cime da mu ispiram ili mazem pisu ???

 2. Ivana says:

  Imam djecaka 4 god I ima problem na vrhu pise ga nesto svrbi,boli stalno se zali sve moguce preglede smo obavili vise misljenja,radili smo nalaze sve uredno vise ne znam sta da radim to traje mjesec I po najmanje. Bris nije radjen jer je mali. Bas ga muci u noci se budi preko dana nervozan,place,chili, histerise me znam vise sta da radim snjim

 3. Marija says:

  Postovanje, imam decaka od 10 godina. Od danas ga boli pisa, to jest glavica. Izcurelo mu je malo belo zuti iscedak. I na vesu je ostao. Molim vas za mišljenje inace vodi racuna o higijeni svaki dan.

  • MojPedijatar says:

   Treba zalivati sa Acidi borici 3% nakon toaleta i mazati Gentamivin mast 2×1 7 dana.

 4. Natasa says:

  Postovanje, sin ima 3 godine i nismo jos uspeli prevuci kozicu do kraja… Dok sam ga kupala poslednji put primetila sam u kozici sa leve strane kao gnoj duz penisa. Sta raditi? Kako to iscistiti? Hvala

 5. Dora says:

  Sin ima 4godine, posto kasni sa govorom ne moze da mi kaze da li ga pisa boli, ali primetila sam da ima malo belih naslaga na pisi. takodje cesto rukama dira pisu u poslednjih par dana.. ali nisam primetila crvenilo. Da li treba otici kod lekara ili pokusati prvo sa acidi borici? Hvala

 6. Marija Pešić says:

  Poštovani,moj sin ima četiri godine i ujutru se žalio da ga boli u predelu polnog organa,ima otok i boli ga na dodir,šta raditi?Prvi put se to sad dešava…

 7. Marija says:

  Zanima me da li se koristi didermal mast ili krema?Nas dečak ima 3 god,njemu se kožica može prevući skroz ali smo primetili da se jedan deo zalepio sa gornje strane za pišu.Da li je to rešivi ili mora da pogleda hirurg?

  • MojPedijatar says:

   Mažite Didermal krem 14 dana ujutru i uveče i povlačite kožicu posle tusiranja ka njemu.
   Kod najvećeg broja dečaka nakon tretmana problem bude rešen.

Strana 31 od 31<<<2728293031

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA