Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Hristina says:

  Sin ima 2 god tacno. Kozica samo sto se nije spustila ispod glavica, povlacila sam od rodjenja ali kako smo krenuli sa savetima pedijatra da tokom tusiranja povlacimo i odlepljujemo po malo, posle nekog vremena se pojavilo nesto belo kao kremica na mestu gde se odlepljuje kozica da li je to normalno? Hvala!

 2. vlastimir says:

  pitanje sin mi ima dve ipo godine otekla mu pisa kuka da ga boli onako crvena je i tvrda sta da uradim i gde da ga vodim. hvala unapred

 3. Gabrijela says:

  Sin Ima 3 god. I ma problem sa svrabom ispod kozice na pisi svuda smo isli I mazali Ali ne vredi I dalje se ceska urin he dobar nema Belo okolo .Sada mazemo sa afloderm mast a dobili smo uput za kod hirurga .molim za savet

 4. Violeta says:

  Nas sin ima 17 meseci i povlacimo kozicu od rodjenja ali se pivlaci samo toliko koliko da se vidi otvor kroz koji piski dalje nece, ne znam u kom dobu bi trebalo da se povuce do kraja ili se kozica zalepila pa nece dalje. Sta uciniti?

 5. Marijana says:

  Imam decaka od 2 god.Skoro smo skinuli pelene,samo ih nocu koristimo.Danas sam primetila na pisi sa obe strane kao da je natekla ispod kozice.Svlacimo od rodjenja I nismo imali nikakvih problema.Hvala puno

 6. Ivana says:

  Moj sin ima 5 godina,posle povlacenja kozice mazali smo mast didermal.jos 7 dana i sve je bilo u redu,medjutim kad povlacimo kozicu na glavicu sam primetila crvenilo ,ne boli ga kad piski ali me zanima dta sada da mazemo,moguce je da je infekcija iz vrtica

 7. Amir says:

  Dobar dan!imam dete od 13 meseci!vec 2 dana ne spava kako treba!mmnogo je nemiran kad piski!majka mu je ljucer primetila crvenilo kod pise!hteli smo da vas pitamo dali valja sa jodom ispirati kozicu??sta da radimo?hvala

Strana 29 od 32<<<2728293031>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA