Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Snezana says:

  Hvala na odgovoru, ali tek smo odradili juce urin a urinokultura bi trebalo biti gotova sjutra ili prekosjutra. Mislite da za par dana opet ponovimo?

 2. Enaa says:

  Postovani. Moj sin ima tri ipo godine, kad amu presvlacim kozicu na pisi kako da se izrazim rupica gde piski je nekako uvek crvena,ne zali se mokri normalno samo me zabrinjava crvenilo to kad god presvucemo kozicu na vrh glavica oko rupice? Molim vas za pomoc ako je moguca?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda je ovo naprosto nemoguce ispravno proceniti…da to (na.sledecoj redovnoj kontroli) vidi Vaš pedijatar. Po opisu se NE čini da ima.mesta za brigu

 3. Valentina says:

  Postovani
  Jako sam zabrinuta za moga decaka koji je 3 godine i Ima jak svarb na pisi.Bili smo lekaru i On Ga je pregledao i Nema infekcije niti crvenila. Ako bih migla dibit neki savjet ili nesto bila bih jako zahvalna. Pozz

  • MojPedijatar says:

   Redovno pranje i ispiranje 3% bornom kiselinom, 2 puta na dan, 10 do 14 dana. Ako ne bude bolje – da se obavi kontrolni pregled.

 4. Bojana says:

  Postovani, prilikom obavljanja toalete genitalija moje sedmomesecne bebe vidjela sam glavic kojo je ljubicasto prebojen. Posto ranije glavic nije bio vidljiv brine me da li je takav izgled u redu. Beba doji, ali jako slabo pije vodu, tek par kasicica dnevno, ialp piski. Okolno tkivo nije crveno niti beba place pri ciscenju koju inace obavljam pod mlazom vode.

 5. Jelena says:

  Postovani.. vec par dana sam primjetila kod sina od 20 mjeseci da mu se malo crveni kozica u pise sa gornje strane… da napomenem jos uvijek nosi pelene….da li je potrebno odvesti dijete dr..

 6. Boba says:

  Postovani, imam sina od 4 godine, dva dana se zali da ga boli pisa, povremeno. Veceras sam primijetila da ima crvenilo kada se kozica prevuce i na gacicama zuto kao iscjedak. Sjutra cemo ici odabranom pedikatru ali eto neki savjet bi dobro dosao.
  Hvala.

 7. Janja says:

  Imam dva sina ( 9 i 3 god)i nikad nam se ovo nije desilo…

Strana 28 od 32<<<2627282930>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA