Sprečite infekcije piše kod dečaka

Infekcija “piše” je jedan od ne tako retkih problema kod malih dečaka. Najčešće nastaje na mestu gde se kožica penisa završava i preklapa sa otvorom završnog dela mokraćnog kanala (koji se stručno naziva uretra).

Foto> Pixabay

Ovaj otvor je deo tkiva penisa koji se medicinski naziva glans. Dakle, kožica se nalazi preko glansa, a infekcija tog regiona se zove balanitis. On ne spada u teže infekcije, ali može, ako se na vreme ne otkrije) , napraviti ozbiljne probleme.

 • Zašto nastaje infekcija “piše” kod dečaka

Najčešći razlog je neadekvatna higijena genitalnog regiona!

Prosto je neverovatno da postoji toliko različitih “saveta” u vezi održavanja piše kod malih dečaka. “Eksperti” dele savete tipa: ništa ne treba dirati pre treće godine, a drugi se zalažu za što energičnije povlačenje kožice da se “spreči kasnija operacija” I jedno i drugo je nepravilno, ali je potpuno neprihvatljivo ništa ne raditi sa”pišom” jer je baš to prvi razlog infekcije (balanitisa).

Na mestu izlaska završnog dela mokraćnog kanala dečačića se preklapa kožica penisa. Tako se mokraća probija do spoljašnjeg sveta (obično je tamo pelena prvih par godina) i UVEK ostaje po malo mokraće u “džepu” koji kožica pravi. Ova mokraća kristalizuje i talože se  kristali mokraćne kiseline. Ovi kristali “grickaju” finu kožicu piše, pa se širom otvaraju vrata bakterijama koje jedva čekaju da ulete u finu bebinu kožicu i naprave infekciju. Obično dve grupe bakterija dovode do balanitisa. Prve normalno žive NA kožici, ali kada se nađu ISPOD površnog sloja povampire se i naprave problem.

Drugi mikrozlikovci dolaze iz stolice, a ona je vrlo blizu piše, naročito kada ona odstoji u pelenama. Bakterije koje normalno žive u debelom crevu postaju veoma neprijatne kada dospeju u potkožno tkivo, ili daleko bilo, u mokraćne kanale.

 • Kako se postavlja dijagnoza

Lako – gledanjem!

Ne treba biti veliki dijagnostičar da bi se utvrdilo da nešto nije u redu. Prvo se primećuje samo crvenilo oko otvora uretre, a potom se to crvenilo širi, a ako se ništa ne preduzme pojavljuje se i otok vrha piše. U baš zapuštenim slučajevima se može videti i gnojni iscedak, koji nekada može napraviti i fleku na peleni.

Bebac, u prvih par dana infekcije ne pokazuje da mu nešto fali, ali potom postaje nervozniji i kenjkav jer polako počinje da ga boli. Ako se ovo dešava u prvih par meseci, obično se sve pripiše grčevima, pa se i ne primeti problem na piši. Ako se totalno zanemari infekcija, može doći i do skoka telesne temperature, a to je obično znak komplikacije – infekcije mokraćnih puteva.

Podeli:

Komentari

 1. Tina says:

  Beba stara 3 meseca, redovno povlacimo pisu od rodjenja i ispiramo kamilicom.poslednjih 3 dana je creven kao da je doslo do neke infekcije.sta da radim cime da mu ispiram ili mazem pisu ???

 2. Ivana says:

  Imam djecaka 4 god I ima problem na vrhu pise ga nesto svrbi,boli stalno se zali sve moguce preglede smo obavili vise misljenja,radili smo nalaze sve uredno vise ne znam sta da radim to traje mjesec I po najmanje. Bris nije radjen jer je mali. Bas ga muci u noci se budi preko dana nervozan,place,chili, histerise me znam vise sta da radim snjim

 3. Marija says:

  Postovanje, imam decaka od 10 godina. Od danas ga boli pisa, to jest glavica. Izcurelo mu je malo belo zuti iscedak. I na vesu je ostao. Molim vas za mišljenje inace vodi racuna o higijeni svaki dan.

  • MojPedijatar says:

   Treba zalivati sa Acidi borici 3% nakon toaleta i mazati Gentamivin mast 2×1 7 dana.

 4. Natasa says:

  Postovanje, sin ima 3 godine i nismo jos uspeli prevuci kozicu do kraja… Dok sam ga kupala poslednji put primetila sam u kozici sa leve strane kao gnoj duz penisa. Sta raditi? Kako to iscistiti? Hvala

 5. Dora says:

  Sin ima 4godine, posto kasni sa govorom ne moze da mi kaze da li ga pisa boli, ali primetila sam da ima malo belih naslaga na pisi. takodje cesto rukama dira pisu u poslednjih par dana.. ali nisam primetila crvenilo. Da li treba otici kod lekara ili pokusati prvo sa acidi borici? Hvala

 6. Marija Pešić says:

  Poštovani,moj sin ima četiri godine i ujutru se žalio da ga boli u predelu polnog organa,ima otok i boli ga na dodir,šta raditi?Prvi put se to sad dešava…

 7. Marija says:

  Zanima me da li se koristi didermal mast ili krema?Nas dečak ima 3 god,njemu se kožica može prevući skroz ali smo primetili da se jedan deo zalepio sa gornje strane za pišu.Da li je to rešivi ili mora da pogleda hirurg?

  • MojPedijatar says:

   Mažite Didermal krem 14 dana ujutru i uveče i povlačite kožicu posle tusiranja ka njemu.
   Kod najvećeg broja dečaka nakon tretmana problem bude rešen.

Strana 31 od 32<<<2829303132>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA