Slanina u dečjem tanjiru

Saznajte da li su slanina i čvarci dozvoljeni u ishrani “današnje” dece ili je to namirnica koja “pripada” ishrani naših baka i deka

Foto: Pixabay

Kod onih koji brinu o svom zdravlju, slanina se nalazi veoma nisko na listi prioritetnih namirnica – zbog popriličnog sadržaja masti. Međutim, uskraćivanje masti u ishrani može da ima suprotan efekat. Kada se slanina jede u umerenim količinama, organizam od nje ima brojne koristi.

U dečju ishranu može da se uvede kada i svinjsko meso, a to je u uzrastu od godinu dana. Osim što je omiljeni sastojak sendviča, slanina je jedna od namirnica koje se dodaju jelu za poboljšanje ukusa. Sveža slanina može da se suši nedeljama i mesecima na hladnom vazduhu, da bude dimljena ili kuvana. Takođe se koristi i u obliku čvaraka.

Slanina – dozvoljena i tokom dijete! 
Oleinska kiselina iz nezasićenih masti u slanini može da smanji osećaj gladi, zahvaljujući signalima koji nakon njenog konzumiranja stižu do mozga. Tako se postiže smanjenje ukupne količine dnevnog unosa, pa u tom smislu slanina može da se koristi tokom dijete. Treba samo voditi računa o uzetoj količini. Isto se odnosi i na malu količinu čvaraka. Inače, za one koji su na hiperproteinskoj dijeti, slanina je savršena užina.

Korisni sastojci

U svetlu nutritivnih činjenica, dva šnita slanine – koja čine jedno serviranje, sadrže 250 kalorija. Od 12 grama masti, dva grama čine zasićene masne kiseline – koje su loše za zdravlje, a deset grama mononezasićene – i to pretežno oleinska kiselina, koja se nalazi i u maslinovom ulju, a smatra se korisnom za kardiovaskularni sistem. Ista količina slanine sadrži 20 grama proteina i 1,2 miligrama soli, što se smatra potrebnom dnevnom količinom za dete uzrasta godinu dana. Slanina sadrži i vitamine B kompleksa, pre svega B1 – koji je neophodan za dobru cirkulaciju i funkcionisanje nervnog sistema, kao i B12 i tiamin – koji poboljšavaju metabolizam, varenje i cirkulaciju. Takođe sadrži vitamin E, koji je snažan antioksidans.

Fosfor, kojeg ima u slanini, pomaže funkcionisanje srca i bubrega, ali i zdravo formiranje kostiju i zuba. Takođe ima gvožđa, koje poboljšava imuni sistem, i pomaže produkciju hemoglobina u krvi. Prisutan je i selen, koji poboljšava imunitet, a kao antioksidans prevenira oksidaciju masti u telu. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju holesterol, a time i rizik od srčanih bolesti.

Zdrav engleski doručak

Tradicionalni engleski doručak ne mora da bude tanjir nezdravih sastojaka koji plivaju u masti. Naprotiv, studije pokazuju da doručak bogat mastima i proteinima, to jest slanina sa jajima – poboljšava metabolizam! Energetski bogat doručak znači da će digestivni sistem duže da vari jutarnji obrok, pa je užina nepotrebna. Engleski doručak prevenira abdominalnu gojaznost i riziko faktore za srčane bolesti. Ukoliko se hrana bogata mastima konzumira ujutru, masti se efikasnije metabolišu, a i kasnije – tokom dana, utiču na metabolizam.

Savet +

Kada kuvate slaninu, činite to na nižoj temperaturi. Jer, visoka temperatura može da pretvori nitrate, koji se koriste da bi se sačuvala boja i sprečila užeglost, ubile bakterije i sprečio botulizam – u nitrozamine, potencijalno opasne, kancerogene supstance. Da biste smanjili količinu nitrozamina, servirajte uz slaninu ceđeni sok od narandže, kako biste obezbedili antioksidanse.

Zanimljive varijante

Deca vole “pikantne” ukuse, pa im treba ponuditi takvu hranu posle navršenih godinu dana.
* Poslužite slaninu za doručak – kao dodatak omletu, za užinu – u vidu ukusnog sendviča, ili za večeru – kao nezaobilazni sastojak paste Karbonara.
* Ako se slanina kuva sa pirinčem i šitaki gljivama, pirinač će da upije mast, i imaće izvanredan ukus. Ova kombinacija se daje kao apetiter deci koja imaju slabiji apetit.
* Pospite parčićima pečene pančete omiljenu salatu.
* Pospite čvarke preko salate, ili krompira, ili barenog brokolija.

Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

 

Izvor: Yumama.com

Podeli:

Komentari

 1. Vesna says:

  Divno je o ishrani dece diskutovati. Da li imate tabelu koje povrce postepeno uvoditi detetu i od kada ze pocinje.
  Naime, postoje razne preporuke , ali me zanima nase podrucje – Banat ili je to posmatrano na globalnom nivou.
  Hvala i lkubitelj sa clanaka svih koji obuhvataju roditeljstvo i decu.
  Hvala vam na tome!
  S postovanjem
  Vesna