Saveti pedijatra: Imuni sistem treba razvijati

Prvi imunitet dete dobija od majke putem mleka. Drugi korak je vakcinacija. Ne treba zaboraviti da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge po život dece opasne bolesti iskorenjene ili se smanjila smrtnost

Simptomi alergije i prehlade su slični. Kako roditelji mogu znati da je reč o alergiji?

Prehlada traje nekoliko dana, a alergija u dužem vremenskom periodu. Prehlada je praćena povišenom temperaturom, što nije slučaj kod alergija. Sekret u nosu, kod alergija, je beličast i gust, a kod virusnih i bakterijskih infekcija je žućkasto-zelen. Kašalj je prisutan u oba slučaja, s tim što je kod alergija nadražujući, praćen grebanjem u grlu. Krmeljenje očiju prisutno je u oba slučaja.

Na koje namirnice deca najburnije reaguju?

Postoji tzv. Top 7 namirnica tog tipa: mleko, jaja, brašno, soja, kikiriki, koštunjavo voće, morski plodovi.

Da li su te namirnice zauvek isključene iz ishrane deteta, ili ono vremenom može postati imuno na njih kao alergene?

Kod alergija na hranu je poznato da tokom vremena u najvećem broju slučajeva “slabi”. Zato treba kontrolisati nivo specifičnog antitela IgE na određenu namirnicu i na nekoliko meseci probati ponovno uvođenje te namirnice, posebno posle druge godine. Najbolji primer za to je alergija na jaja, koja postepeno prestaje, organizam deteta se “navikava” na ovu namirnicu.

Da li je tačno da su kod dece koja su na majčinom mlekku, alergijske reakcije na hranu kasnije manje izražene?

U majčinom mleku postoje dragocene supstance koje se ne nalaze ni u jednom adaptiranom mleku. To se odnosi pre svega na antitela, limfocite i druge faktore imunog sistema. Upravo zbog toga je veoma važno da se deca doje najmanje 6 meseci, a preporuka SZO je da majčino mleko do navršenih šest meseci bude jedina hrana. Deca koja su na prirodnoj ishrani manje boluju od infekcija, manje su izražene alergije, manje su sklona gojaznosti ili opstipaciji.

Dr.Raketic.rs/ Stil

Podeli:

Komentari

  1. dete od 15 meseci , u zadnjih tri meseca , previse je popio raznih antibiotika(sve nakon konsultacija sa pedijatrom), tako da je sada cesto bolestan , sa manjim rtemperaturama , curenje nosica itd.
    kako da ,,ocistimo,, organizam detetu i da ga ojacamo ,.
    Dete , normalno jede sve , veselo je , igra se , ali ceste temperature, kasalj …
    brinu nas ,

    Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA