Saveti pedijatra: Imuni sistem treba razvijati

Prvi imunitet dete dobija od majke putem mleka. Drugi korak je vakcinacija. Ne treba zaboraviti da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge po život dece opasne bolesti iskorenjene ili se smanjila smrtnost

Foto: Pixabay

Imunitet je odbrambeni mehanizam našeg tela odgovoran za odbranu organizma od zaraznih bolesti, a podjednako je važan i u odbrani od malignih oboljenja. Stoga je njegovo očuvanje krucijalno za zdrav život svih, a posebno dece.

Dobar imuni sistem obezbeđuje detetu snažnu prirodnu odbranu od bolesti. U suprotnom, organizam postaje podložan umoru i bolesti, pa ne može da se zaštiti od infekcija; bilo da je reč o ishrani ili alergijama, bilo da su uzrokovane produženom imunom neravnotežom. Ukoliko je dete podložno bolestima, roditelji bi trebalo da mu postepeno pojačavaju imunitet. Na koji način, odgovara dr Nevenke Raketić, specijaliste pedijatrije i imunologije.

Koji je osnovni pokazatelj da imunitet detata nije dobar?

Ako postoje učestale infekcije, koje ne reaguju na primenjenu terapiju. To praktično znači da je dete konstantno bolesno, nikako ne ulazi u fazu u kojoj je duže vreme (najmanje nekoliko meseci) zdravo. Preduslov dobrog imuniteta je da je dete makar u prvih šest meseci dojeno. Beba se rađa sa sistemom koji je nepripremljen za uslove koji postoje u spoljnom svetu, pa imunološki sistem tek treba razviti. Prvi imunitet dete dobija od majke putem mleka. Drugi korak je vakcinacija. Ne treba zaboraviti da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge po život dece opasne bolesti iskorenjene ili se smanjila smrtnost.

Šta roditelji mogu učiniti kako bi ojačali imunitet detata, a tiče se načina života?

Važno je da dete u toku dana ima neki svoj raspored: kada jede, kada spava, kada se odmara,kada se igra. Spavanje je od izuzetnog značaja jer se tada stvara hormon rasta, ali i različite komponente imunog sistema. Za decu predškolskog uzrasta optimalno je da spavaju bar 12 sati, a za decu starije dobi preporučuje se 7-8 sati sna. S druge strane, deci treba obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti. To može biti vožnja bicikla, rolera ili jednostavno trčanje na otvorenom.

Ishrana je, ipak, od presudnog značanja

Deci je potrebno pet obroka dnevno, raspoređenih u tri glavna i dve užine. Sveže voće i povrće su najbolji izvori vitamina i minerala. Roditelji obično više pažnje posvećuju voću, makar to bila i jabuka dnevno, zanemarujući povrće.

Kuvani obrok trebalo bi da prati neka sveža salata. Ukoliko dete odbija taj vid ishrane, uključuju se suplementi koji sadrže vitamine A, C i E – oni pored imunostimulativnog imaju i antioksidativno dejstvo. Najnovija istraživanja ukazuju na značaj vitamina D u jačanju imuniteta. Vitamin D podstiče apsorpciju kalcijuma i fosfora. Majčino mleko jedino što nema u dovoljnoj količini jeste vitamin D, zato se uvek i dodaje kod beba. Često se u suplementima nalaze i “dobre bakterije” u vidu probiotika, koje podstiču odbrambenu funkciju digestivnog sistema.

Koje voće i povrće biste izdvojili?

Za određene vrste voća i povrća je dokazano da podstiču funkciju imunog sistema. Kad je reč o voću, to su jagode, crveni grejpfrut, borovnica, papaja, kajsija, mango, banana. Od povrća primat ima paradajz, spanać, krompir, šargarepa, crni i beli luk, tikva. Deca treba da unose i dovoljno tzv. dobrih masnoća u vidu maslinovog ulja ili morske ribe, kao izvora omega-3 nezasićenih masnih kiselina.

Mnoge generacije kao traumatičan doživljaj iz detinjstva pamte kašiku ribljeg ulja koju bi, s vremena na vreme, morali da progutaju.

Riblje ulje je i dalje aktuelno, ali se može uzeti u vidu kapi ili perlica, pa nije ni približno strašno kao što je umelo da bude. Korisno je za razvoj zuba i kostiju.

U svakodnevne obroke neophodno je uključiti i meso.

Apsolutno. Ako su deca i anemična treba pojačati unos crvenog mesa (teletina, junetina), a inače u tanjiru treba da se nađu piletina, ćuretina i jagnjetina, a ponajmanje svinjetina.

Podeli:

Komentari

  1. zlata says:

    dete od 15 meseci , u zadnjih tri meseca , previse je popio raznih antibiotika(sve nakon konsultacija sa pedijatrom), tako da je sada cesto bolestan , sa manjim rtemperaturama , curenje nosica itd.
    kako da ,,ocistimo,, organizam detetu i da ga ojacamo ,.
    Dete , normalno jede sve , veselo je , igra se , ali ceste temperature, kasalj …
    brinu nas ,


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA