Saveti nutricioniste: Kako sprečiti prekomernu težinu kod dece

Dobre navike predstavljaju stub kvalitetnog procesa odrastanja deteta. Upravo zato u najmlađem dobu morate Vaše mališane naučiti osnovama pravilne ishrane, kako bi kao stariji imali manje šanse da pravljenjem odstupanja postanu gojazni i skloni lošim nutritivnim modalitetima.

Prevencija kao prvi korak

Od trenutka kada Vaše dete krene da konzumira namirnice, morate ga naučiti osnovnim pravilima,kada, kako i šta se jede.Kostur zdrave ishrane predstavljaju tri osnovna obroka, koja bi trebalo da uvek budu u istom ili sličnom period dana. Svaki obrok mora da bude raznovrstan i količinski umeren. Naučite dete da se uvek jede za stolom i tokom jela nema korišćenja telefona, igračaka, ustajanja niti intenzivnog smejanja i govora. Hrana se temeljno žvaće i nakon završenog obroka svako za sobom sklanja svoje tanjire.

Slatkiši nisu nagrada

Objasnite detetu zašto neke namirnice nisu dobre, i šta su dozvoljene količine. Nemojte lišavati ili zabranjivati detetu određene namirnice, samo zato što nisu najzdravije. Posle nekog vremena kada budu mogli sami da odlučuju i kupuju van Vašeg oka, prvo će za tim namirnicama da posegnu. Izaberite jedan dan nedeljno kada ćete zajedno sa svojim detetom pojesti kocku, dve čokolade ili probati zajedno neku grickalicu, ali tek nakon završenog redovnog obroka. Objasnite im zbog čega to nije dobro da jedu svaki dan i u velikim količinama, Pokažite im slike šta slatkiši rade zubima, koži, telu. Nikada nemojte nagrađivati decu hranom!

Šta ako Vaše dete baš voli da jede?

Na klackalici da li je bolje da vase dete ne voli da jede, ili baš voli da jede, uvek je bolja druga opcija, ukoliko naučite da tu ljubav držite pod razumnom granicom. Hrana jeste potreba svakog od nas, gorivo za rast i razvoj, potreba za normalni proces mišljenja, učenja i razmišljanja, ali ukoliko se sa njom preteruje može da bude i otrov za mozak i telo.Veličinu obroka Vi određujete, stavite Vašem detetu u tanjir odgovarajuću količinu za njegovu uzrast i dnevne potrebe. Nemojte pričati non stop o hrani, niti dozvoliti da razne ponude hrane, posebno lose, budu u vidokrugu vašeg deteta. Bake i deke su najpoznatiji po punjenju tanjira mališanima. Nemojte dopustiti da oni menjaju Vaše rutine u ishrani, popuštajući sa određenim namirnicama ili povećavajući količinu obroka.

Budite pravi uzor svom detetu

Ukoliko Vi imate dobre navike, umereni ste u svojoj ishrani dete će se ugledati na Vas. Nemojte dozvoliti sebi da govorite protiv neke namirnice svom detetu, a da Vas ono nakon toga vidi kako je “proždirete”. Razgovarajte otvoreno, pitajte ga šta želi da proba, objasnite mu zašto je to dobro ili nije. Crtajte mu, pokažite slike, pružite mu priliku da razmisli o svemu što govorite. Budite mu podrška, ne policajac.

 

Sport za duh i telo

Od najmlađeg uzrasta počnite da učite Vaše dete da je redovna fizička aktivnost važan deo dana kako i redovna higijena i ishrana. Dajte detetu priliku da se pronađe u sportu koji mu najviše leži. Neka od najmlađeg uzrasta krene da razvija motoriku, samodisciplinu, timski i takmičarski duh. Kada je u sportskoj sredini i samo počne da razmišlja i istražuje o tome šta i kada je najbolje jesti kako bi imao bolje rezultate ali i ugodniji trening.Pre treninga dva sata ne treba imati obiman obrok, ali isto tako treba voditi računa da i ukoliko se trening završava kasno, ne učite dete da konzumira obilne obroke u kasnim satima.

Porodični sportski dan

Izdvojite jedan dan nedeljno kada ćete porodično da izaberete neku aktivnost koja će Vas sve pokrenuti. Idite sa svojim mališanima na planinarenje, pričajte im o geografiji, flori/fauni a usput stičite kondiciju i veštine penjanja i spretnosti. Napravite izlet u banju na jedan dan, vežbajte različite stilove plivanja, a pre toga se zajedno zagrejte i istegnite.Leti iskoristite mogućnost mnogobrojnih šetnji, bazena, vozite pedalinu, igrajte odbojku, košarku. Zimi napravite Sneška, sankajte se, grudvajte. Izbegnite kola ili prevoz kada god možete.

Manje ekrana, više šetnje, zdravog vazduha i sna

Jedan od glavnih razloga prekomerne gojaznosti kod dece je nedostatak fizičke aktivnosti i previse sedatornih aktivnosti kao što su igrice, kompljuter ili gledanje televizije. Ograničite ove aktivnosti na maksimum sat dnevno. Nemojte držati elektronske uređaje u sobi gde se spava, ni Vašoj ni detetovoj. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da deca koja kvalitetnije spavaju imaju više energije i tokom dana iskazuju manju potreba za takozvanim energetskim namirnicama kao što su slatkiši. Plava svetlost sa ekrana dokazano utiče na lošii kvalitet sna, a pored toga i na povećanu osetljivost kože. Zračenje iz ovih uređaja nepovoljno deluje na endokrinološki razvoj i funkciju žlezda.

Šta ako je Vaše dete gojazno?

Ukoliko primetite da je Vaše dete gojazno, znači da ste negde nešto propustili. Prvo treba uraditi sistematski pregled deteta da slučajno ne postoji neki organski razlog za gojaznost. Ukoliko je sve kako treba morate pristupiti značajnim izmenama u svakodnevnim navikama. Deca brže i lakše gube višak kilograma, jer dobijaju na visini, a i metabolizam im je efikasniji, nego u starijoj dobi.

Deca i “moderne” dijete

Kada je ishrana u pitanju , kod dece u rastu i razvoju nikada nemojte pribegavati popularnim, modernim restriktivnim dijetama koje ste videli na internetu ili možda primenjujete na sebi. Deca moraju da unose dovoljnu količinu vitamina,minerala, proteina, ugljenih hidrata i masti. Smanjite im hleb i pecivo, satkiše i grickalice, gazirane napitke, ali nikada nemojte detetu oduzimati obrok ili ukidati neku od grupa gradivnih materija. Dijete bogate proteinima, mogu da opterete male i još ne razvijene bubrege Vašeg deteta i da ostave ozbiljne posledice. Preskakanje obroka i lišavanje gradivnih elemenata mogu da utiču na poremečaje hematopoeznog sistema i dovedu do hematoloških problema. Konstantno uzimanje više i sitnih obroka mogu da preforsiraju pankreas i dovedu do insulinske intolerancije .

Da bi Vaše dete bilo zdravo, normalno uhranjeno i sportski nastrojeno, morate da uložite dosta truda, rada i energije, ali složićete se da je to najbolja investicija koju možete da napravite. Potrudite se da Vam balans uvek bude osnova svega, budite striktni u osnovnim pravilima, ali pustite dete da ima svoj stav i mišljenje ukoliko je bazirano na dobrim argumentima.

dr Jovana MajstorovićAutor: dr Jovana Majstorović

doktorka medicine, specijalizantkinja Dermatovenerologije.

Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“ , Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista.

Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

Kontakt: jovanamajstorovic@yahoo.com

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA