Rotavirus: Najčešći uzročnik proliva kod male dece

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.

rotavirus

Foto: Flickr

Devetomesečna devojčica je odjednom poćela da povraća, a potom je imala 12 stolica za nepuna 24 sata. Nismo uspeli da je nateramo da pije, a pošto je odbijala mleko odneli smo je kod pedijatra koji nas je odmah uputio u dežurnu bolnicu. Tamo je počela da dobija infuziju, a sledećeg dana je “stigla” dijagnoza – rotavirusni gastroenteritis. O čemu se zapravo radi?

 • Šta je rotavirus?

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije. Rotavirus prosto zbriše ćelije koje se nalaze na površini creva (crevna sluznica), što potpuno onemogućava varenje.

 • Kako se prenosi?

Prenosi se kontaktom sa bolesnim detetom, obično prljavim rukama ili neadekvatno sterilisanim bočicama i «cuclama». U kolektivima nisu retke prave «mini» epidemije ovog virusa.

Iako smo učili da se radi o tipičnom zimskom virusu, jasno je da je on promenio ćud i da mu ne smeta ni lepo prolećno vreme. Ovo je još jedna potvrda izreke: «Pravilo je da nema pravila».

 • Kako se manifestuje?

Pošto napada želudac i creva, dolazi do povraćanja (koje, neretko, izostane) i proliva – koji je dominantni znak crevne infekcije. Prolivastih stolica obično ima mnogo (često i više od deset dnevno), vodenaste su i uglavnom smrdljive. Ako se ne leči, dete može da dehidrira zbog gubitka tečnosti, ali i elektrolita iz organizma.

Podeli:

Komentari

 1. zdravo…moje dete ima 7 ipo meseci…lezali smo u bolnici zbog virusa pa onda zbog povisenih enzima jetre…enzimi su se spustili ali nam je stolica bila pozitivna na rota virus…dete ujutru ima obilnu stolicu pracenu vodom sluzi i sastojkom hrane a u toku dana posle ide jos 2-3 puta ali oskudno…pijemo elektrolite i probiotik…dete jede i unosi tecnost…krvna slika je dobra…da li postoji moguscnost nekog pogorsanja?sve to traje 4 dana…

  Odgovori na komentar
 2. Beba od 10 mjeseci posljednjih 5 dana ima proljevastu stolicu. Prva dva dana po 3 puta dnevno i bile su bas obilne i smrdljive. Prekjuce i juce po jednu. Jutros je imala jednu ali kao da u njoj nema nikakvog sadrzaja, kao voda koju je pelena skroz upila. Da nije smeckasta ne bih ni znala da j to stolica. Ne povraca, vesela je i razgirana. Mnogo dojimo zadnjih dana,davala sam rizu i bananu, alk nije pomoglo. Nisam je vodila pedijatru, jer sam se nadala da ce ubrzo proci, a i nikao joj je zub prije 5 dana, bas kad su stolice pocele. Jesmo li za pedijatra ili to mozemo rijesiti kucnim lijecenjem?

  Odgovori na komentar
   • moje dete se leci od teske upale pluca u bolnici, u sobi nas je nekoliko sa istom dijagnozom. tokom noci su nam doveli dete koje povraca ima temperaturu i proliv… kolike su sanse da se deca uopste sacuvaju? da li upala pluca moze da se zakomplikuje inace smo pred otpustom? deca su slaba, ne jedu danima i ne mozemo ih ograniciti samo na boravak u krevecu… veoma smo zabrinuti za decu i razocarani organizacijom bolnice

    Odgovori na komentar
 3. Cerkica 4 ipo godine imala je proliv pet dana jutros smo bili dr i dao joj je sirup ENTEROFURYL imala je jutros jednu retku stolicu posle sam joj dala sirup i nije vise vise nije kakila do veceras kada je stolica bila normalna.ali je i sincic od od 2ipo godine posle dobio proliv i njemu sam dala sirup i celi dan nije imo vise proliv do malopre kada je imo dve tecne stolice za redom.za koliko moze da pocne da deluje ovaj sirup?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,moja beba ima tri meseca poslednjih sedam dana ima eksplozivne,zlatne ali jako sluzave stolice pracene neprijatnim mirisom.Ishrana je samo dojenje.Malo je nosic zapusen ali nije strasno.Cesto se desi da prilikom dojenja pusta dojku i place ali ipak halapljivo trazi istu.Izmerila sam ga dobio je 230 gr za 13 dana.Pre 20 dana je bio prehladjen i to skoro 3 nedelje,pili smo pancef i inhalirali se a potom smo pred kraj decembra primili vakcinu.Pili smo i Biogaju pa smo prestali sredinom decembra jer su grcevi prestali.Da li se mozda radi o rotavirusu?Ne znam da li da ga vodim na pregled ili da pricekamo poboljsanje?! Ili se mozda radi o stolici gladi?

  Odgovori na komentar
 5. Molim vas da odgovorite koliko je dete zarazno nakon infekcije rota virusom tj.koliko bi ,bar okvirno trebalo izbegavati kontakt sa zaraženom decom? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,moja beba je stara 3 .meseca i 23dana.Sto se tice ishrane samo je dojim.Pre mesec dana je imala explozivne stolice u kojima se pojavila koncasta sukrvica,bas crevene boje.Pedijatar je rekao da je u pitanju alergija na proteine iz kravljeg mleka.Bila sam na nemlecnoj ishrani.Ali Pre 7dana sam popila trecinu case jogurta i ponovo se pojavila sukrvica.Vratila sam se na nemlecnu ishranu ali ona i dalje povremeno-od 3 stolice dnevno prva i druga sadrzi sukrvicu.Cesto bljucka,i kada sisa od jednom se zna uznemiriti i odbijati pa ponovo hvatati dojku.Kako mogu znati da li je zaista alergija ili nesto drugo?Ako je alergija zasto i dalje postoji sukrvica a ja ne koristim mlecne proizvode?Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA