Rotavirus: Najčešći uzročnik proliva kod male dece

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.

rotavirus

Foto: Flickr

Devetomesečna devojčica je odjednom poćela da povraća, a potom je imala 12 stolica za nepuna 24 sata. Nismo uspeli da je nateramo da pije, a pošto je odbijala mleko odneli smo je kod pedijatra koji nas je odmah uputio u dežurnu bolnicu. Tamo je počela da dobija infuziju, a sledećeg dana je “stigla” dijagnoza – rotavirusni gastroenteritis. O čemu se zapravo radi?

 • Šta je rotavirus?

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije. Rotavirus prosto zbriše ćelije koje se nalaze na površini creva (crevna sluznica), što potpuno onemogućava varenje.

 • Kako se prenosi?

Prenosi se kontaktom sa bolesnim detetom, obično prljavim rukama ili neadekvatno sterilisanim bočicama i «cuclama». U kolektivima nisu retke prave «mini» epidemije ovog virusa.

Iako smo učili da se radi o tipičnom zimskom virusu, jasno je da je on promenio ćud i da mu ne smeta ni lepo prolećno vreme. Ovo je još jedna potvrda izreke: «Pravilo je da nema pravila».

 • Kako se manifestuje?

Pošto napada želudac i creva, dolazi do povraćanja (koje, neretko, izostane) i proliva – koji je dominantni znak crevne infekcije. Prolivastih stolica obično ima mnogo (često i više od deset dnevno), vodenaste su i uglavnom smrdljive. Ako se ne leči, dete može da dehidrira zbog gubitka tečnosti, ali i elektrolita iz organizma.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Primer: moje dete je pilo asaptirano mleko do dve godine i evo prvi put ima stomacni virus sa pet godina. Reklabih laicki probiotuci , prebiotici i pravilna ishrana su tu uradili svoje. Tako da se ne bih slizilada su samo bebe koje sisaju zasticene jer ne hrane se sve majke zdravo i adekvatno da bi i njihovo mleko bilo kvalutetno.

  • Ivy says:

   Nema nekvalitetnog majčinog mleka.
   Samo majke zavisnici i one koje moraju da uzimaju određene lekove ne treba da doje.

 2. Anaida says:

  Postovani! Sta znace leukociti u stolici?

 3. Reljina mama says:

  Postovani,

  Moj sin je prelezao rotavirus sa 4 i po meseca, 10 dana u bonici, prvo u jednoj gde nisu ni proverili koji je virus u pitanju, i nalivali ga infuzijama, gde je na moj zahtev prebacen na Institut za majku i dete, jer je vec bio skoro dehidrirao, lekari su ucini svoje i povratili ga vec za 3 dana, dete je bilo mnogo bolje. Mene zanima sad jedna stvar, on sada ima 2 i po godine i odbija skoro sve od hrane, uglavnom ono sto nije dobro bi jeo, a jede u vrticu tipa virsle i pastete, krem…Nama je tada jedan od doktora rekao da on vise nikada nece biti isto dete, tada sam bila u bunilu, jer nespavanje od 10 dana cini svoje, i nikad ga nisam pitala sta je to trebalo da znaci. Da li sada ovo sto tako slabo jede i izbacio je skoro sve zdravo iz ishrane ima veze sa tadasnjim virusom? Nas pedijatar kaze da je to samo faza, ali ta faza meni predugo traje, skoro vise od pola godine.

  hvala

Strana 7 od 7<<<34567

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA