Rotavirus: Najčešći uzročnik proliva kod male dece

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.

rotavirus

Foto: Flickr

Devetomesečna devojčica je odjednom poćela da povraća, a potom je imala 12 stolica za nepuna 24 sata. Nismo uspeli da je nateramo da pije, a pošto je odbijala mleko odneli smo je kod pedijatra koji nas je odmah uputio u dežurnu bolnicu. Tamo je počela da dobija infuziju, a sledećeg dana je “stigla” dijagnoza – rotavirusni gastroenteritis. O čemu se zapravo radi?

 • Šta je rotavirus?

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije. Rotavirus prosto zbriše ćelije koje se nalaze na površini creva (crevna sluznica), što potpuno onemogućava varenje.

 • Kako se prenosi?

Prenosi se kontaktom sa bolesnim detetom, obično prljavim rukama ili neadekvatno sterilisanim bočicama i «cuclama». U kolektivima nisu retke prave «mini» epidemije ovog virusa.

Iako smo učili da se radi o tipičnom zimskom virusu, jasno je da je on promenio ćud i da mu ne smeta ni lepo prolećno vreme. Ovo je još jedna potvrda izreke: «Pravilo je da nema pravila».

 • Kako se manifestuje?

Pošto napada želudac i creva, dolazi do povraćanja (koje, neretko, izostane) i proliva – koji je dominantni znak crevne infekcije. Prolivastih stolica obično ima mnogo (često i više od deset dnevno), vodenaste su i uglavnom smrdljive. Ako se ne leči, dete može da dehidrira zbog gubitka tečnosti, ali i elektrolita iz organizma.

Podeli:

Komentari

 1. Terezija Majdanac says:

  Postovani moja beba je sa tri mjeseca bila pozitivna na rota virus i bili smo u bolnici tri dana ali posto je iskljucivo samo dojen i nije gubio na lkilazi pustili su nas kuci ,u ta tri dana stolica se pocela normalizirati,pocela je biti sirasta ,a ne sluzava i zelena kao prije …kada smo dosli kuci to je trajalo dvasesetak dana ,medutim sada opet ima zeleni ,nekad smedi sluzavi proljev,da li bi ga ponovno trebala voditi kod doktora ili je to normalno,sve u svemu taj proljev traje ok o dva mjeseca vec,doktorica je rekla da treba strpljenja da dijete stekne imunitet ali sad ne vec to zabrinjava,mada uz taj proljev on redovno sisa i dobiva na kilazi

  • MojPedijatar says:

   Samo dajte bebi probiotik – narednih 10 do 14 dana, pa da se vidi kao će.se ovo razvijati. Kad beba lepo jede i napreduje – NEMA razloga da se žuri sa pregledom.

 2. Jovana R says:

  Zanima me… Da li se ovo odnosi samo na decu,ili moze da utice na odrasle ljude od 44 god???
  Jedan moj prijatelj,unosi u svoj organizam puno koka kole od 7-8 malih staklenih ambalaza i vise. Al to je dnevni minimum. Pojavila mu se redovna stolica,koja se javlja 8-10x dnedvno. Povracanje,i bolovi u stomaku. On negira da je od koka kole,i tvrdi kako je Rota virus. Da li je to stvarno Rota virus ili nesto sasvim drugo? Hvala unapred.
  Jovana R
  P.S.( Mozda sam promasila sa temom,al molim za odgovor).

 3. Miry says:

  Imam devojcicu dve godine…u ponedeljak vece je dobila temp.39.3 nismo je mogli skinuti ni brufenom ni tusiranjem ni alkoholom…tek oko 3h joj je spala….vodili smo je kod lekara…nista…samo smo dobili nesto da ne dehidrirA….na svoju ruku sam uzela stolicu i odnela u lab.jer u njoj ima sukrvice….nalaz je u redu ceka se jos malaz na salmonelu….u proslu subotu bili smo kod lekara zbog tvrde stolice i sukrvice u njoj dobili sirup i regulisali…zanima me da li je moguce da je proliv krvav jer je predhodna tvrda stolica ostetila sluzokozu?unapred hvala!

  • MojPedijatar says:

   Moguće je – to se neretko dešava.

   Svakako treba dati prpbiotik, ali i sačekati i nalaz kompletne koprokulture, mada će to najverovatnije sve bito ok.

 4. bogdanovic aleksandra says:

  Moja beba ima 16 meseci muci je stomak ima vetrove nema temperaturu kenkava je povraca u zadnja tri dana samo ujutro ko neki pljuvanak nepovraca hranu kad ujutro povraca prvo pocne da kaslje i ko da je nesto kida zeludac kad povraca unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda nema dijagnoze, ali sve ukazuje na pocetak stomačnog virusa.

   Lagana hrana, tecnost i probiotik (ako bude proliva) – to je sve što za sada treba raditi.

 5. Tina says:

  Moja beba ima 2.5 meseca pre 11dana je uvece povratila da bi je odveli u bolnicu ustanovljen je stomacni virus,posle pet dana pusteni smo kuci ali nije prestao proliv stim da se beba mnogo grci pa me zanima posto nije imala tolike jake grceve od pocetka da li je to zbog stomacnog virusa ili su se pojacali grcici?Bekac pije hipovo mleko bez laktoze 130 ml na svaka tri do cetiri sata,bio caj za grceve do 100ml inace mi zivimo u inostranstvu i ovde nedaju probiotik krvna slika i mokraca je uredu izuzev bakterije u crevima…unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   SAda je jasno da su ovo grčevi – kolike, a to zaista nije razlog za brigu.

   Probiotci za bebe bi trebalo da budu dostupni u apotekama (i bez recepta) i trebalo bi da se daju. BioGaia je jedan od prisutnih u skoro svim evropskim državama.

 6. Verica says:

  Devojcica stara 4 god je povracala pre 4 dana 3 puta, bez temperature. Onda je preko celog dana bila u redu jela i pila normalno. Sledeceg dana je dobila proliv. Dan posle toga je bila u redu a nocas je opet 3 puta povratila. Za svo to vreme je normalno i jela i pila. Zanima me da li je moguce da joj smeta mleko jer smo promenili ili je ipak treba odvesti pedijatru. Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Ako se povraćanje nastavi – da se obavi pegled. Bez pregleda se naprosto ne može precizno utvrditi uzrok ponavljanog povraćanja.

 7. Arnes says:

  Dobar dan,
  Beba od 2 god i 4 mjeseca sinoc je pocela naglo da povraca odjednom i povratila je do jutros 15 ak put sta god da joj damo povrati, vodu pije vise nego inace i nema proliv, Sada zadnjih 6 sati nije povracala sta mislite sta bi moglo bit norovirus je imala prije 6 mjeseci sa prolivom praceno a sad nema proliv samo to povracanje
  lijep pozdrav

  • MojPedijatar says:

   Sve ukazuje na stomacni virus. Ima ih mnogo vrsta, ali će se dete ociglesno izboriti.

Strana 4 od 7<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA