Rotavirus: Najčešći uzročnik proliva kod male dece

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.

rotavirus

Foto: Flickr

Devetomesečna devojčica je odjednom poćela da povraća, a potom je imala 12 stolica za nepuna 24 sata. Nismo uspeli da je nateramo da pije, a pošto je odbijala mleko odneli smo je kod pedijatra koji nas je odmah uputio u dežurnu bolnicu. Tamo je počela da dobija infuziju, a sledećeg dana je “stigla” dijagnoza – rotavirusni gastroenteritis. O čemu se zapravo radi?

 • Šta je rotavirus?

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije. Rotavirus prosto zbriše ćelije koje se nalaze na površini creva (crevna sluznica), što potpuno onemogućava varenje.

 • Kako se prenosi?

Prenosi se kontaktom sa bolesnim detetom, obično prljavim rukama ili neadekvatno sterilisanim bočicama i «cuclama». U kolektivima nisu retke prave «mini» epidemije ovog virusa.

Iako smo učili da se radi o tipičnom zimskom virusu, jasno je da je on promenio ćud i da mu ne smeta ni lepo prolećno vreme. Ovo je još jedna potvrda izreke: «Pravilo je da nema pravila».

 • Kako se manifestuje?

Pošto napada želudac i creva, dolazi do povraćanja (koje, neretko, izostane) i proliva – koji je dominantni znak crevne infekcije. Prolivastih stolica obično ima mnogo (često i više od deset dnevno), vodenaste su i uglavnom smrdljive. Ako se ne leči, dete može da dehidrira zbog gubitka tečnosti, ali i elektrolita iz organizma.

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovani ima curicu od 7 mjes.unazad mjesec dana pila mi je domace kravlje mlijeko i super je podnosila.Jedan dan je poceo sa jako velikim brojem proliva i jako su smrdile bile su jako sluzave i vodene.Broj proliva se povecavao svaki dan sve vise i vise od silnih kiselih proljeva ona je pocela da dobija opekotine po guzi i imala je jake bolove svaki dan je sve slabije i slabije jela odvela sam je pedijatru rekli si mi da je to od kravljeg mlijeka ukljucili su joj Bebelak FL.i probiotike radili smo 08.12.na rota virus i pokazalo je negativno.Iz dana u dan se proljev povecavao sve vise i vise zavrsili smo u bolnici 11.12.jer je bila dehid.pocela je da gubi na kilazi ,nije ni mokrila pokusali su je da prikljuce na infuziju al nisu uspjeli jer su joj vene pucale.taj isti dan su uradili nalaz na rota virus i pokazao je pozitivan proljev je trajao 15 dana cek se pocela pojavljivati i sukrvica u njemu.Moju bebu je samo spasio rehidrant,bili smo 3 dana u bolnici na otpstu je nisu ni pregledali a ona je i dalje imala proljev.Javili smo se nasem pedijatru gdje su ljudi bili sokirani kad su procitali otpusno pismo gdje glasilo da je primala infuziju i da je otpustena dobrog stanja.Nas pdijatar nam je propisao sirup za obnovu flore svako 12h.po 3,5mil.sirupa Esbesul koji se kofristi 5 dana i sirup da smanji broj proljeva koji nam je jako puno pomogao na svakih 6h.sati 2,5ml.Enterofuryl vec prvi dan koristenja broj stolica se smanjio i pocela je dosts bolje da jede i jako je vesela.Zanima me vas savjet da li se ovi sirupi preporucuju malim bebama jer drugo izboro nismo imali,da li smijem da nastavim sa domacim mlijekom inace trenutno jos koristimo Bebelak Fl.i zanima me kako u razlike dva dana da test pokaze da je pozitivan na rota virus.a prvi put kad smo radili bio je negat.Hvala vam!

  • MojPedijatar says:

   Prvo i najvažnije: ZABORAVITE na kravlje mleko BAR do kraja prve godine života! Ono je Vašem detetu veoma naškodilo, a Rotavirus se samo nadovezao na oštećenje creva (koje je kravlje mleko napravilo). Dakle – nema kravljeg mleka bar do 1. rođendana!

   Desava se da test na virus bude negativan, pa pozitivan, ali to svakako nije od presudnog značaja.

   Nastavite sa probiotikom, to je odlican izbor.

 2. Biljana says:

  Devojcica je sa 3,5god prelezala rotavirus , bili smo hospitalizovani 3 dana. Sada ima 5god, probudila se i ukakila. Stolica je tecna , sluzava, ne moze da kontrolise. Da li je moguce da je opet rotavirus?

  • MojPedijatar says:

   Skor sigurno NE, ali ima mnoooogo sličnih virusa.

   Da se poveća unos tečnosti, uz probioik, pa polako..

 3. Nenad says:

  Zdravo,

  Moja trogodišnja ćerka je dobila glukozu pre 24h, krvna slika je bila dobra i poslata je kući iz bolnice (pre 2 dana je povraćala i imala proliv). Posle infuzije je popila nešto malo vode (stotinak mililitara), imala retku stolicu, verovatno u formiranju, i sinoć je jedva na ubeđenje popila 2×120 ml vode i adaptiranog mleka sa dodatkom probiotika, nakon čega spava deset sati i još izražava želju da spava. Ne traži vodu, obrazi su joj crvenkasti, pospana je, nikakvu tečnost ne želi da pije na ponudu, niti sama traži. Da li da još čekam da sama zatraži vodu ili vodim kod pedijatra?

  • MojPedijatar says:

   OBAVEZAN je pregled pedijatra!

   Kad je dete ovako klonulo i pospano i NEĆE da pije, pregled NE treba odlagati.

 4. Milan says:

  Devojcica 13 meseci ima proliv vec 3 dana, prvi dan temperatura 38.5, drugi dan 37.5, danas nema temperature. Pedijatar kaze da je verovatno virus, a moze biti i trovanje hranom u svakom slucaju kaze samo probiotik, elektroliti, i adaptiramo mleko HN (tokom diareje). Danas smo uveli i hranu (krompir i mrkvu). Adaptirano mleko HN ima samo Humana sa Bananom, a nasa bebe to ne zeli ni da proba. Dajemo joj Bebelac bez laktoze, jer se tamo isto nesto spominje i diareje ali je namenjeno deci koja nisu tolerantna na laktozu. Da li je to ok? Koliko dugo traje proliv? Koliko dete moze tako na tom mleku bez laktoze, malo hrane, elektrolitima (jedva joj damo) i probiotiku?

  • MojPedijatar says:

   ODLIČNA procena Vašeg pedijatra, bas kao i predlozeni tretman.

   Virus obicno traje 5 do 7 dana, pa samo nastavite ovako kako sada radite.

 5. Biljana says:

  Postovani, imam devojcicu od dve godine i cetiri meseca.Prekjuce popodne je poceo proliv i imala je blago povisenu temperaturu 37,5, u toku noci jedna stolica.Juce je imala sest za ceo dan.Jutros je imala cetiri, pet jednu za drugom, na kraju je bilo i malo sukrvice, kao rozikasta sluz.Inace stolicu su sluzave nekad zuckaste, nekad braon.Danas je imala ukupno oko desetak, u nekima vrlo malo sadrzaja.Inace je raspolozena, nema temperature, jede supu, pirinac, bananu, uzima prbiotik, ne povraca.Nisam je vodila kod lekara jer je vikend i njena doktorka ne radi.Da li smatrate da dete treba odvesti na pregled?

  • MojPedijatar says:

   Sve dok dete lepo unosi tecnost (uz probiotik), a dobrog je raspolozenja – NEMA potrebe za hitnim pregledom.

 6. Zorica says:

  Postovani,imam devojcicu od sedam god od juce je boli stomak ispod pupka i ima temperaturu bili smo kod dr vadili su joj krv i isla je na pregled kod hirurga sve je uredu .dali je to stomacni virus?analiza krvi:leukociti 12.87.eritociti 4.08.hemoglobin 117.hematokrit 32.80.mcv 80.5.mch28.7.mchc357.chcm350.ch28.1.rdw13.5.hdv26.0 trombociti 240.mrv 6.4.pct0.15.pdw 87.%neut 77.2.%LYMPH 14.0.%mono 5.2.%eos0.5.%baso0.4.%lus2.8.#neut 9.9.#LYMPH1.8.#mono0.66.#eos0.1.#baso0.1.#lus0.4.mpxi-13.micro +.left Shift+

  • MojPedijatar says:

   Nema prave procene bez oregkeda deteta, ali ako dobije proliv – velika verovatnoća je da je baš stomačni virus uzrok.

 7. Milica says:

  Poštovani,
  Moj dečak od 1godinu i 8 meseci ima proliv 6 dana, prva 2 dana je imao temperaturu od 37.1 do 37.6, posle 48 sati smo otišli kod doktora, dobio je terapiju rastvor za rehidrataciju i hidrasec 3 puta dnevno. Stanje je još gore, uz dijetu i lekove i probiti, dnevno ima 10 stolica sigurno, jako su smrdljive kao kad se povraća.
  Krvna slika je dobra, vrednosti: wbc 7.3, lymph# 3.2, mid# 0.5, gran# 3.6, lymph% 44.1, mid% 7.0, gran% 48.9 ( ovo je vrednost ispod granice od 50-70), hgb 116, rbc 4.2, hct33.4 (ispod 36-48 normala), mcv 79.7, mch 27.6, mchc 347, rdw-cv 13.5, rdw-sd 36.9, plt 312, mcv 7.3, pdw 15.0, pct 0.227.
  Nema povraćanja, apetit je dobar, i pije dosta vode, ali je slabo piski, jedva.
  Šta da radimo? Doktorka kaže da je virus, krvnu sliku smo sami uradili. Ne znam sta dalje? Hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ako sutra NE bude bolje, MORA se obaviti kontrolni pregled, kao i koprokultura.

   • Milica says:

    Povodom mog pitanja i Vašeg odgovora od 23.08.2016. želim da se zahvalim na pomoći i da obavestim šta je dalje bilo. Možda i nekome pomogne. Nalaz koprokulture je bio uredan, nalaz na rotavirus negativan. Posle 8 dana je proliv prestao. Pozdrav

Strana 3 od 7<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA