Rotavirus: Najčešći uzročnik proliva kod male dece

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije.

rotavirus

Foto: Flickr

Devetomesečna devojčica je odjednom poćela da povraća, a potom je imala 12 stolica za nepuna 24 sata. Nismo uspeli da je nateramo da pije, a pošto je odbijala mleko odneli smo je kod pedijatra koji nas je odmah uputio u dežurnu bolnicu. Tamo je počela da dobija infuziju, a sledećeg dana je “stigla” dijagnoza – rotavirusni gastroenteritis. O čemu se zapravo radi?

 • Šta je rotavirus?

Rotavirus je jedan od najčešćih uzročnika proliva kod male dece. Obično se javlja kod beba u prvoj godini života, ali se ponekad javlja i kasnije. Češći je kod beba koje ne sisaju, jer majčino mleko sadrži «odbrambene» supstance koje smanjuju rizik od rotavirusne infekcije. Rotavirus prosto zbriše ćelije koje se nalaze na površini creva (crevna sluznica), što potpuno onemogućava varenje.

 • Kako se prenosi?

Prenosi se kontaktom sa bolesnim detetom, obično prljavim rukama ili neadekvatno sterilisanim bočicama i «cuclama». U kolektivima nisu retke prave «mini» epidemije ovog virusa.

Iako smo učili da se radi o tipičnom zimskom virusu, jasno je da je on promenio ćud i da mu ne smeta ni lepo prolećno vreme. Ovo je još jedna potvrda izreke: «Pravilo je da nema pravila».

 • Kako se manifestuje?

Pošto napada želudac i creva, dolazi do povraćanja (koje, neretko, izostane) i proliva – koji je dominantni znak crevne infekcije. Prolivastih stolica obično ima mnogo (često i više od deset dnevno), vodenaste su i uglavnom smrdljive. Ako se ne leči, dete može da dehidrira zbog gubitka tečnosti, ali i elektrolita iz organizma.

Podeli:

Komentari

 1. Moja beba ima 7.5 mj.danas cili dan povraca,proljev je je imala danas samo jedan…temperature nema,super se ponasa vesela…uredno je jela s tim da sta pojede povrati ali ne bas sve u pola povrati…pije super NE odbija…Neznam da ga vodim na pregled ili da pricekamo jos..Hvala

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani moja beba ima 11 mjeseci i prije tri dana je počela iznenada da povraća i imala je tecnu stolicu koja je izrazito bila neugodnog mirisa, drugog dana je nastavila da povraca sve sto uzme od hrane i vode a tecna stolica se je nastavila dva puta u toku drugog dana, trećeg dana je prestala da povraca i prestala je tecna stolica, beba sada pije vodu normalno i sisa majcino mlijeko povremeno al svu ostalu hranu veoma slabo konzumira ili odbija kad joj se prinese ustima i dobija nagone za povraćanje od iste,…interesuje me dali se radi o stomacnom virusu, i koliko može da potraje ovo stanje slabog apetita i dali ima potrebe da se odvede kod pedijatra?

  Odgovori na komentar
  • SVE ovo ukazuje upravo na stomačni virus, koi obično traje 5 do 7 dana.

   SAd je najvažnije da uzim što više tečnosti – a majčino mleko treba da bude glavna hrana!

   Odgovori na komentar
 3. poštovani, moja beba ima 13 meseci pre četiri dana dobila je virus. Jednom je povratila i to moje mleko odmah po sisanju posle je usledio proliv dva do tri puta dnevno uz temperaturu. Kroz dva dana joj je bilo bolje, ali je slabo i jela i pila inače nije dete koje jede i pije. Uglavnom traži da sisa kad nije u formi a prvi put da joj moje mleko ne prija. Teska je na davanju tečnosti…Danas je opet vratila mleko i to dva puta posle toga smo probali na silu da joj.dajemo rehidran i uspela je da popije možda 100ml za tri sata.. Da li davati u pauzama jos toga i kada sme da sisa? Pritom sam i ja dobila temperaturu…buni me kako je izmedju povraćanja bilo pauze dva dana da li je moguće da je zakacila dupli virus… Sto se tice hrane je komplikovana ne jede povrće ni meso nikako….ako moze savet kako se izboriti sa virusom kod ovako specifičnog deteta?

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani,
  imam bebu od godinu dana. Juče je počela da ima proliv, tri retke stolice. Sinoć je dva puta povraćala, danas jednom. Uz to, danas je imala 8 tečnih stolica, skroz vodunjavih. Temperaturu nema. Slabo jede, pije puno vode. Na tešku muku prihvati par kašičica Orosala. Dobija probiotik. Sad je pred spavanjevodbila mleko, napila se vode i spava. Bojim se da je gladna. Šta da radim?

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA