Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Postovana, beba mi je napunla dva meseca pre nekoliko dana i na redovnoj kontroli doktorka pedijatar nas je uputia fizijatru, jer smatra da je bebi povisen misicni tonus. Beba je na pregledu imala skupljene sakice i bila je stegnuta pri vezbi podizanja u sedeci poloaj. Inace nije takva kod kuce, nego kada joj je hladno, kada je u novoj okolini ili se neceg upasi. Sve ovo sam rekla i doktorki ali ona insistira na poseti fizijatru. Da li imam razloga za brigu.

  Odgovori na komentar
 2. Beba ima punih 7 meseci ne sedi sama i ne smeje se inace jedino kad je bacakam onda se bas slatko smeje kad je imala mesec dana otkrili su joj cistu na mozgu koja se posle mesec dana povukla ali je do treceg meseca bila na terapiji i bila je to vreme u bolnici. Sa 5.5 meseci je opet primljena u bolnicu zbog kaslja i tu je ostala dve nedelje jer je ustanovljen veliki kasalj iliti 100 dana kaslja.zabrinut sam zbog toga sto ona sa 7 meseci jos uvek ne sedi samostalno i ne smeje ostalo je sve super molim vas za savet.

  Odgovori na komentar
  • Treba biti strpljiv još nekoliko nedelja, pa ako beba NE bude sedela samostalno, ima smisla da je vidi Vaš pedijatar.

   Ako se dete IPAK smeje u određenim situacijama – to je dobar znak, a svakako i to treba pratiti u narednim mesecima.

   Odgovori na komentar
 3. Postovani,imam bebu od deset meseci,sa tri je pocela sama da se podize za sedeci polozaj,sa pet stavljala noge u usta,sa sest vec sama ustajala do sedeceg polozaja,jedino sto se jos uvek ne okrece sa ledja na stomak, a sa stomaka na ledja hoce i ne puzi,podize se u cuceci polozaj ali u stojeci ne,da li je to zabrinjavajuce,meni stvara opterecenje. Inace stopalo oslanja celo na podlogu i ima ravnotezu. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, imam bebu od sedam meseci i tri nedelje. Rodjena sa 3800 gr, dužine 54 cm. Na porođaju sam imala vrlo oskudnu plodovu vodu. Sa svojih sedam i po meseci govori mama,,tata, baba,,deda, ajde, smeje se, oponaša taši taš tanana, prebacuje stvari iz jedne ruke u drugu kad je na stomaku, ume da hvata stvari palcem i kažiprstom, rotira se oko svoje ose. Zauzima položaj na boku dok se igra, nisam sigurna , mislim da je to položaj tronošca. Još uvek ne sedi samostalno i ne pokazuje interesovanje za to. U institutu u Sokobanjskoj ( išli smo na vežbe zbog blago povišenog tonusa mišica i taj problem smo rešili vežbama) su nam rekli da je ne podupiremo ni sa čim , da ne podižemo naslon u kolicima. Kada je postavim u sedeci položaj po savetu pedijatra , da bih videla koliko je stabilna ona se nagne napred pritom se osloni na ručice ili se nagne u stranu. U poslednje vreme kad je na stomaku i kad se zaigra pocinje da se oslanja na kolena na po par sekundi pa se odgurne unazad. Baulja pomalo. Ono,što mene interesuje da li može beba da preskoči fazu sedenja i da li imam razloga za brigu s obzirom da ne sedi stabilno a uskoro će da napuni osam meseci ? I još bih rekla da je od petog meseca na podu i da sada sa sedam i po meseci ima oko 9 kg i 72 cm je dugačka. Hvala Vam puno

  Odgovori na komentar
  • Prvo i najvažnije je da beba do sada sjajno napredovala!

   Sve što ste opisali ukazuje da vam treba još malo strpljenja i da će beba u narednih par nedelja početi da sedi sama. Mislim da nema mesta za brigu.

   Odgovori na komentar
 5. Beba ima osam meseci…okrece se sa ledja na stomak i obrnuto,ne stavlja stopala u usta a i u vraticu i ramenima je malo slab i jos uvek ne sedi sam…kad je na stomaku dize glavicu i ispravlja ruke…inace je jako mirna beba koja se cesto smeje…da li ima razloga za brigu jer jos uvek ne sedi samostalni.Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Mislim da Vama i Vašoj bebi treba još malo strpljenja i da će u narednih par nedelja početi da sedi. Ako to ne desi sa 9 meseci – ima smisla da se obavi pregled fizijatra.

   Odgovori na komentar
 6. Postovana, imam bebu, devojcicu od 9 meseci…veoma je vesela, lepo napreduje, reaguje kada je pozovemo, zna tasi tasi , namesta usta kao da zvizdi kada je pitamo kako duva vetar, pogledom trazi tatu, macu, brata kada ih imenujemo…okrece se sa ledja na stomak i sa stomaka na ledja i kada je na krevetu , na taj način dohvati sve sto pozeli ali odbija da puzi…tj iz sedeceg polozaja (veoma stabilno sedi skoro bez naginjanja u stranu, osim kada krene za igrackom) kao da postavi ručice ispred sebe ali veoma brzo ih vrati i ne zeli da krene da puzi. Da li je to razlog za brigu i da li treba da radim vezbe i forsiram puzanje? I , bicu slobodna, jos jedno pitanje:sa 3 meseca sam primetila razliku u brazdama na guzi. …vodila sam je i lekaru koji snima kukove, i ortopedima na Banjici (na svoju inicijativu jer mi se cini i da je jedna nogica veoma malo deblja od druge) i svi su mi nakon pregleda i uz rekli da se radi o prirodnoj asimetriji tela jer su kukovi savrseni a noge iste dužine. Guza je i dalje pomalo razlicita a dr tvrdi da puno ljudi tu prirodnu asimetriju i ne zna da ima…ja sam pomalo zabtinuta i dalje…unapred hvala od srca!

  Odgovori na komentar
  • Apsolutno NIŠTA od navedenog NIJE za brigu!

   Imate zdravu i naprednu bebu, a ako neće – NIKAD ne mora da puzi. Ima potpuno zdravih beba koje prohodaju, a da NISU propuzale!

   Odgovori na komentar
Strana 5 od 20<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA