Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Imam musko dete, staro 21mesec i 2 ned. Od svog 11 meseca hoda drzeci se za ruku. Do dana danasnjeg se nista nije promenilo. Dec.hirurg kaze stopala i kukovi u redu. Neurolog trazio analize krvi, gde su kalcijum, fosfor, vit. D, misicni enzimi blago povecani, ostali neuroloski pregled uredan, u smislu refleksa, jedano razvijenih ekstremiteta, reaguje na okolinu, osmehuje se, lice u simetriji. Nalaz smatopeda: uspostavlja delimicno vizomotorna kontrola i paznja na pokazani predme. Manipulativno praksicki prihvata, ne redja na zahtev. Reaguje i razume kad mu se nesto od igracaka pokaze. Govorna struktura razvijena
  . Ponasanje hiperaktivan i razdrazlji
  . Uspostavlja soc.transfer. Samostalno hoda ali kratko.
  Koje je Vase vidjenje, svega sto sam Vam napisala? Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Jasno je da Vašem detetu (ako to već niste obavili) treba fizijatar koji će pregledati dete i nalaze i preporučiti odgovarajaću fizikalnu terapiju.

   Svakako je važnoni da se neurolog uključi u praćenje deteta, ali mislim da je fizikani tretman od ogromnog značaja za dete.

   Odgovori na komentar
 2. Pitanje,

  Bebac, skoro 17 meseci, hoda uz nameštaj, puzi, podiže se, hoda kada nekog drži za prst ali sam neće. Naša dr kaze da je to sve ok ali ja se brinem jer nisam nikad videla dete koje u tom uzrastu još nije prohodalo. Da li treba da posetimo fizijatra?

  Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Ako u narednih 3 do 4 nedelje ne prohoda, ima smisla da se obavi kontrooni pregled kod Vašeg pedijatra. Skoro sigurno će prohodati – spada u opreznu decu koja se malo teže “puštaju”

   Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Moja beba za par dana puni devet mjeseci. puzi, hoce da pomalo stoji na noge, spretan je u igri jako, voli razlicite igracke, lijepo jede i dosta dobro spava. Sa pet mj se poceo okretati, stavljati nogice u usta. Mene malo zabrinjava njegov emocionalno socijalni razvoj. KAda ga zovem cesto ne reaguje nikako, mom suprugu se odazove kad god ga zovne. Uzvraca osmjeh osmjehom. igramo se tasi tasi al to jos nije naucio kao ni pa pa pozdrav. Pokusava nesto rukama kad pjevam tasi tasi al nije to tapsanje. Primijetila sam da cesto gleda na dolje. Ne brblja jos uvijek. Molim za vase misljenje, i zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
  • Na osnovu ovoga što ste opisali NEMA ništa što bi trebalo da Vas brine.

   Kako se dete UVEK odaziva tatinim pozivima, zaista nema nagoveštaja da ima bilo kakvih ozbiljnijih problema.

   Odgovori na komentar
 4. zabrinuta majka 01.04.2015 u 15:25

  Moj decak ima 9 meseci,smeje se,sedi i dok sedi dohvaca predmete oko sebe,lepo napreduje,prevrce se sa ledja na stomak i obrnuto,odguruje se nazad kao zmija,ali jos uvek ne puzi i ne oslanja se na noge da li imam razlog za brigu?

  Odgovori na komentar
 5. moja devojčica je napunila dva meseca,sve je ok vesela smejulji se itd.ali jedna stvar me zabrinjava,kada je drzim u rukama okreće povremeno glavicu levo desno ubrzano,ali kada joj se obratim ona stane i prati me.dali je normalno da tako okreće glavicu.hvala unapred

  Odgovori na komentar
 6. Moja beba ima 2 meseca i 7 dana. Veoma cesto udari u jak, prodoran plac, istezuci celo svoje telo kao da se proteze. Jasno mi je da jos uvek ima grceve, kada place osetim pod rukom kako mu rade creva. Ali je do pre nedelju dana grcio nogice ka stomacicu, a sada ih pruza na kontra stranu, ka guzi. Bukvalno izgleda kao kifla kad se proteze u toku placa. E sad mi nije jasan taj bol, mnogo je jaci i duze traje. Zar ne bi trebali grcevi vec da se proredjuju? Bukvalno se borimo ceo dan sa bolovima. Dal je to bol samo zbog grceva ili ima jos necega? Pedijatar kaze da je bebce zdravo. I da, mnogo balavi, i hoce sve da stavi u usta. Kada sam stavila prst da vidim kakve su mu desni, delovalo mi je poprilicno tvrdo i ostro. Ne znam kolike su sanse da mu zubici krenu sa 3 ili 4 meseca. Trudim se da ostanem sto mirnija i briznija, ali sam se pre par dana toliko iznervirala da sam viknula na njega, nakon cega je on mukica, poceo jos jace da place. Ne zelim da mu stvaram traume, ali njegov plac je postao toliko strasan da tata bukvalno bezi iz kuce (zavrsava obaveze) i ostavlja me nasamo sa njim, a nemam niciju pomoc. Nije naucen na ruke, ne dozvoljavam da ga nose u rukama, pa familiji nije zanimljivo da dolaze, cesto ga stavljam na grudi kada vristi, ali nekad nece ni tada da prestane. Pustam fen da ga opusti, muziku, izvodim ga redovno u setnje, nikad nije mokar i trudim se da mu nije hladno i dojim ga kad god zaplace. Zabrinjava me to, i kada ce grcevi potpuno nestati? I da li je moguce da se zubici polako spremaju?

  Odgovori na komentar
  • Ako Vam beba lepo jede i dobija na težini – sve je jasno: to su grčevi, a obicno prolaze sa puna 3 meseca (nekada traju i koju nedelju duže).

   Sadvim je moguće dani zubići guraju desni i dodatno uznemiravaju bebu, ali je i to (baš kao i grčevi) normalna pojava.

   Odgovori na komentar
 7. Moja beba ima 7 meseci i uopste nece da sedi. Kod mene u krilima se samo svlaci na dole i nece da sedi. O samostalnom sedenju ni govora. Jel to normalno za taj uzrast?

  Odgovori na komentar
  • Beba bi trebalo, u narednih par nedelja da počne samostalno da sedi. Ako se to NE desi, treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra, pa da se proceni situacija.

   Odgovori na komentar
Strana 4 od 20<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA