Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Vasilisa says:

  Postovani,
  moja beba puni za 10 dana 4 meseca. Bila je jako mlitava od rodjenja, kad bih je stavila na stomak plakala je i dusa me bolela kad bih videla kako se muci da odigne glavu a ne moze. Vezbala sam sa njom, i sad je Bogu hvala mnogo bolja situacija. Cesto sake drzi skupljene , ali dize glavicu , cak se i prevrnula nekoliko puta sa stomaka na ledja , mada bih rekla da je to bilo vise nesvesno. Guguce od drugog meseca, smesi se kad joj se obracam, cici cak i vristi nekad , kad je na ledjima mlatara rukama i nogama, prati igracke ali ih ne hvata jos uvek. Lepo napreduje , dojena je beba i ima skoro 7 kg.
  Mene brine sledece:
  -kad je nosim vrat joj nije cvrst , pa joj glava cesto padne napred – nazad a dok je na podu drzi je dosta dobro, doduse ne moze dugo mada joj ke glava veca u odnosu na ramena i telo
  -nervozna je tokom dana , ne voli kad lezi, voli da je nosim i tad najcesce bude mirna , sve drugo joj dosadi za cas i pocne plakati, posebno ako je vratim u lezeci polozaj
  -Dok se kupa sva se skupi, skupi rucice , ne place ali kao da se plasi
  Da li po Vama ima razloga za brigu? I sta biste mi preporucili da uradim.
  Pozdrav i hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez prEgleda bebe je nemoguce napraviti.preciznu procenu, ali se po Vasem opisu NE čini.da.imate razloga za brigu

 2. Slobodanka Jovanović says:

  Ženska beba, napunila je 8 meseci, sedi čvrsto, u ležećem položaju (na leđima) je veoma aktivna – ima pokrete nogu kao da vozi bicikl, ne puzi, iz ležećeg položaja na stomaku pridiže se tako što napravi špagu (mušku) i na taj način zauzme sedeći položaj. Pri snimanju kukova nisu uočene anomalije. Ima li razloga za brigu?
  BBB

 3. Ceha Zorica says:

  Muska beba ima 9 meseci ,cudno se ponasa, nema koncetraciju gleda u prazno ili u upaljeno svetlo ,neume inece da sedi ne puzi ispusta neke krikove bez razloga udara se ste pznju mu skoro nista ne privla ignutom pesnicom u bradu ili rasirenom sakom po gridima od 3 meseca gura ruke usta igracke drzi kad mu se dodaju paznju mu retko sta privlaci ,jedino se okrece sa lledka na stomak kad .u pruzite ruke u lezecem polozaju odmah staje na noge itd.Dali je ovosve normalno.

 4. Mirijana says:

  Beba 12 meseci ne sedi samostalno bez drzanja majke,ne stoji,ne puzi .Ne reaguje na glasove ,na svoje ime ..u stanju je po čitav dan da se igra jednom igračkom isto kao i sa 6 meseci. Da li je samo lenj i nezainteresovan ili je nešto drugo u pitanju ?

Strana 20 od 20<<<1617181920

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA