Psihomotorni razvoj dece u prvoj godini

Beba je kod kuće. Bake deke ali i ostala rodbina obasipaće vas savetima, već pri prvom susretu će najverovatnije prokomentarisati kako nova beba baš njih gleda pravo u oči i kako im se smeje, kada malčice odraste porediće bebin razvoj sa njihovom decom, tj vama, sadašnjim roditeljima.

Neretko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva meseca…a počeo si da sediš kad si imao 4 meseca….

Ne postoje dve bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju deteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dete u određenom periodu ume da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj dece koji nam govore o tome šta većina dece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 meseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.
Ovo su smernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene.
Ovo je period koji bebica provodi gotovo celodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primetiti bebin brži razvoj.

Podeli:

Komentari

 1. Nina says:

  hvala Vam puno. pozdrav

 2. Nina says:

  imam jedno pitanje. kako resiti situaciju u kojoj beba ni 2 minuta ne podnosi da bude bez mene? cak i kada zelim da odem do kupatila na 2 minuta, stavim je u krevetac i cim vidi da me nema pocinje da histericno place. ima 8 meseci, a ova situacija traje od skoro. od pre mesec dana otprilike. da li mi mozete reci uzrok tome, i neki savet kako tu situaciju poboljsati, eventualno otkloniti ? unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Uobičajena “faza” – proći će…samo budite strpljivi i da se ostali članovi porodice što vise bave bebom.

 3. Svetlana says:

  Poštovani, beba za deset dana puni devet meseci. Pre petog meseca je pocela sama da se okrece sa ledja na stomak. Sa nepunih sedam je pocela da puže, prvo “vojnički”, a posle i pravilno na kolenima. Pre deset dana je pocela da ustaje uz predmete i krevetac i stoji duze sama. Plašim se da sve ovo nije prerano u razvoju i da li bi trebalo da se javimo na neki pregled. Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   Ma kakva briga! Imate SJAJNU BEBU – naprednu i zdravu…neka radi šta želi, a Vi samo to ispratite.

 4. Nina says:

  sa bebom smo samo suprug i ja. zivimo u Nemackoj. vecinu vremena provodimo nas dve jer suprug jako puno radi. ali beba ne gleda ko je u pitanju. isto reaguje i kada je sa suprugom, u istoj situaciji..

 5. Jovana says:

  Kada beba najkasnije mora da se okrene sa ledja na stomak? Hvala

 6. Tijana says:

  Poštovani, da li treba da se brinem što moj sin ima 7 i po meseci i hoda uz nameštaj, sa 6 je počeo da sedi i puzi, bukvalno u isti dan, a sa tačno 7 ae uspravio u krevetiću. Ja ne želim ni u čemu da ga sputavam, samo se ponekad malo uplašim da li je prerano i da li je to ok. Hvala unapred na odgovoru.

 7. Irena says:

  Postovani, da li imam razloga za brigu? Moj decak ima 16 meseci uredno je motorno razvijen: na vreme propuzao, prohodao, trci, penje se. E sad cesto kada je uzbudjen koci rukama i prsticima na rukama. Onako mase od uzbudjenja i pritom se sav stegne u gornjem delu tela. Rukama radi sve normalno, poceo je i pincet zahvat ali jos ne pokazuje prstom na zeljene predmete. Imamo zakazano kod fizijatra ali se plasim da nema neki neuroloski problem jer jos uvek ne govori. Pomozite!

Strana 19 od 20<<<1617181920>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA