Progovaranje i razvoj govora kod dece

Oko prvog rođendana dete progovara svoje prve reči sa značenjem i to je velika radost za porodicu. Reč je uz motoriku znak da se beba uredno razvija. Razvoj govora i jezika je individualan za svako dete.

progovaranje px

Foto: Pixabay

Uz igru i pažnju brzo i lako učimo govor.

U prvoj godini potrebno je da roditelji detetu pevaju, govore, dete ne razume, ali sluša i usmerava  pažnju  na  zvuk  govora.

Kod neke dece se prve reči javljaju sa 9 meseci, a kod neke sa 15-16 meseci. Da li  u tom slučaju ima razloga za paniku? Ako su trudnoća i porođaj prošli uredno , ne paničite, a ako je trudnoća i porođaj praćen riziko faktorima posavetujte se sa stručnjakom.

Dete je progovorilo onog momenta kada prvi put svesno upotrebi reč koja ima značenje. Potrebno je da detetu pružimo govorni model. U periodu druge godine dete  svakodnevno usvaja i izgovara nove reči i počinje da ih kombinuje u rečenicu ( Daj vode, daj am-am, papa,…). Do treće godine usvaja se baza maternjeg jezika, a od treće do pete širi se rečnik, rečenica, a i gramatičke strukture su složenije. Tako je i najoptimalnije vreme za razvoj govora i jezika od rodjenja do treće godine.

Roditelji  svakodnevno prate svoje dete i njegov razvoj. Potrebno je da se i informišu o govorno jezičkom razvoju.

U periodu do prve godine važno je pratiti da li dete započinje komunikaciju, kako se igra, kako poziva na igru, da li ostvaruje kontak oči u oči.? Da li pokušava imitirati pokrete i govor?  Određeni broj dece do druge godine govori vrlo malo, nekoliko reči. Razvoj je uredan ako dete razume mnogo više, nego što govori, npr. “Zatvori vrata”. “Donesi mi loptu,…” itd. U početku razumevanje govora je bolje od njegove ekspresije govora.

Kada se govor vrlo oskudno pojavljuje do treće godine života i pored dobrog razumevanja, treba se posavetovati s logopedom, psihologom i neurologom o razvoju. Ponekad će okolina reći da ne brinete, da je vaše dete samo lenjo za govor. Ali uvek je u pozadini neki razlog.

Roditelj razume šta dete želi, dete pokaže, uzme roditelja  za ruku i odvede do predmeta koji želi, ili govori tepajući. Dete treba podsticati na ponavljane, govor se uči ponavljanjem. Isto tako ne insistiramo na pravilnom govoru kada dete još nije spremno, nego samo njegov govor ponovimo pravilno.

Roditelji, ali i pedijatri rano mogu da primete da li se razvoj govora odvija kako treba. Naš način života i komuniciranja danas je bitno promenjen i to se odražava i na probleme jezika.

Komunikativne sposobnosti deteta do 3.godine života:

Podeli:

Komentari

 1. Dusica says:

  Postovana.
  Imam pitanje u vezi sa mojim decakom koji je rodjen 20.01.16. Govor mu se razvija nekako usporeno. Razume zaista puno. Govori mama,tata baba, ananas, ajde,dodji, maca i imitira zivotinje. Mase tapse. Neverbalna komunikacija je zaista u redu. Ne ide u vrtic buduci da zivimo u inostranstvu pa smo hteli da savlada prvo srpski jezik. Cuva ga baka. Krenuce za mesec dana. Ima i stariju sestru od 7 god koja ga voli i puno se igra sa njim. Hocu reci stimulacija ne manjka ali nikako da krene ta ekspresivna faza govora…bas brinem. Da li biste nam dali neki savet? Hvala vam puno

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda logopeda nema precizne procene, a imajući u vidu Vaš opis i činjenicu da živite u inostranstvu – mislim da nema razloga za brigu.

 2. Nena says:

  Da li ima isto tako razloga za brigu ako razvoj govora ide prebrzo? Nas decak ima 18 meseci ali vec puno prica u smislu da po ovom.opisu u clanku on ne koristi samo proste recenice niti kombinacije dve tri reci vec tipa kompleksne recenice za taj uzrast ( subjekat objekat predikat, cesto menja oblik glagola u odnosu na rod -tata radio , mama radila)…pesmice vec recituje (uz preskok samo odredjenih reci koje su mu teske). Da li je moguce preoptetecenje? I otac i ja smo filoloske struke, prevodioci konkretno…hvala

 3. Zabrinuta says:

  Postovani, decak pre par dana napunio 16 meseci.Motoricki jako spretan.Ima kontakt ocima. Voli da se igra skrivanja i da ga jurimo. Sa igrackama se igra smisleno. Ali jos nije progovorio. Izgovara mama, tata, baba, beba, ade, daj, ne, deda ali samo onako bez nekog reda, u svom brbljanju. Reci koje izgovori, izgovori ih tecno. Zna da pruzi ruku kad mu kazem zdravo. Dodje kad ga pozovem. Kada mu kazem daj, nekada da nekad ne. Kad vozi autice govori brm brm. Po vasem misljenju da li ima razloga za zabrinutost. I do kada bi najkasnije trebalo da pocne upotrebljavati smisleno reci ukoliko ne postoji neki problem.
  Hvala vam unapred

 4. Rada says:

  Mi smo u Nemackoj,beba je ovde rodjena..u Martu puni godinu dana i posto smo muz i ja sami ovde,upisali bi je u jasle.. neko kaze bolje ne,da sacekamo,da prvo nauci nas (maternji) jezik,a neko kaze sto pre to bolje,da bi odmah usvajala oba jezika … koje je vase misljenje? Sta je bolje?

 5. Jelena says:

  Postovani, imamo devojcicu od 20 meseci. Izgovara između 10-15 celih reči (da,ne,mama,tata,Lili (ime igračke),buba ….), za jako veliki broj reci izgovara samo prvi slog (di-za dim,či-za čita..). Odgovara na zahteve, igra se slozenih igara (pregleda kod doktora,pakovanja za putovanje, sminkanja….). Uspostavlja normalno kontakt očima, iako ne kad joj je neko baš u neposrednoj blizini lica (kad je nosi).Pokazuje empatiju za nekog ko je tuzan. Da li ima razloga za brigu?

 6. slavica says:

  Ja imam sina ima 2 godine i 8 meseci. Jednostavno nece da prica, sve reci skrati. A svako slovo cisto izgovori. Recimo od carape on kaze pa… i tako. Ima nekih 50-tak reci sto lepo izgovori aovo sve tako u 2-3 slova
  Pricala sam sa pedijatrom kaze da nema potrebe za brigu. Mada nije mi sve jedno. Molim vas mozete mi reci nesto o tome.

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – da se (bez panike) zakaže i obavi pregled logopeda, pa da se napravi prava procena.

 7. Mira says:

  Dobar dan hvala na savetima,imam jedno pitanje nas mali decak ima 26 meseci ,izgovara mama tata ,Ajde razume sve ali ne priča puno .

Strana 2 od 4<1234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA