Progovaranje i razvoj govora kod dece

Oko prvog rođendana dete progovara svoje prve reči sa značenjem i to je velika radost za porodicu. Reč je uz motoriku znak da se beba uredno razvija. Razvoj govora i jezika je individualan za svako dete.

progovaranje px

Foto: Pixabay

Uz igru i pažnju brzo i lako učimo govor.

U prvoj godini potrebno je da roditelji detetu pevaju, govore, dete ne razume, ali sluša i usmerava  pažnju  na  zvuk  govora.

Kod neke dece se prve reči javljaju sa 9 meseci, a kod neke sa 15-16 meseci. Da li  u tom slučaju ima razloga za paniku? Ako su trudnoća i porođaj prošli uredno , ne paničite, a ako je trudnoća i porođaj praćen riziko faktorima posavetujte se sa stručnjakom.

Dete je progovorilo onog momenta kada prvi put svesno upotrebi reč koja ima značenje. Potrebno je da detetu pružimo govorni model. U periodu druge godine dete  svakodnevno usvaja i izgovara nove reči i počinje da ih kombinuje u rečenicu ( Daj vode, daj am-am, papa,…). Do treće godine usvaja se baza maternjeg jezika, a od treće do pete širi se rečnik, rečenica, a i gramatičke strukture su složenije. Tako je i najoptimalnije vreme za razvoj govora i jezika od rodjenja do treće godine.

Roditelji  svakodnevno prate svoje dete i njegov razvoj. Potrebno je da se i informišu o govorno jezičkom razvoju.

U periodu do prve godine važno je pratiti da li dete započinje komunikaciju, kako se igra, kako poziva na igru, da li ostvaruje kontak oči u oči.? Da li pokušava imitirati pokrete i govor?  Određeni broj dece do druge godine govori vrlo malo, nekoliko reči. Razvoj je uredan ako dete razume mnogo više, nego što govori, npr. “Zatvori vrata”. “Donesi mi loptu,…” itd. U početku razumevanje govora je bolje od njegove ekspresije govora.

Kada se govor vrlo oskudno pojavljuje do treće godine života i pored dobrog razumevanja, treba se posavetovati s logopedom, psihologom i neurologom o razvoju. Ponekad će okolina reći da ne brinete, da je vaše dete samo lenjo za govor. Ali uvek je u pozadini neki razlog.

Roditelj razume šta dete želi, dete pokaže, uzme roditelja  za ruku i odvede do predmeta koji želi, ili govori tepajući. Dete treba podsticati na ponavljane, govor se uči ponavljanjem. Isto tako ne insistiramo na pravilnom govoru kada dete još nije spremno, nego samo njegov govor ponovimo pravilno.

Roditelji, ali i pedijatri rano mogu da primete da li se razvoj govora odvija kako treba. Naš način života i komuniciranja danas je bitno promenjen i to se odražava i na probleme jezika.

Komunikativne sposobnosti deteta do 3.godine života:

Podeli:

Komentari

 1. Ivica says:

  Dobro vece…imam pitanje za vas.imam sina od dve ipo godine,e sad nikako da spoji vise od 2-3 reci… umesto npr da kaze zivotinje kaze totinje pa za kupati kaze ide pupati itd.a zna da broji do 10 ,sve boje da izgovara tecno …kad mu kazem donesi ili ostavi nesto na mesto sve uradi kako sam mu rekao.

 2. Marija says:

  Zdravo, imam jednog pitanje..Dete mi ima 20 meseci…Od reci koristi samo mama tata baba i deda…Ostalo sve razume, I da odnese i da baci da donese, da uradi nesto i sam…

  • MojPedijatar says:

   Da budete još malo strpljivi…ako za 4 do 6 nedelja NEMA pomaka, da se zakaže i obavi pregled logopeda.

 3. Ana says:

  Postovani.Curica od dvije god.izvrasava naredbe donesi,zatvori,nemoj i slicno.Broji do 10,prepoznaje predmete.Zna kako se glasaju zivotinje.Pokusava da pjeva pjesmice,zna gdje koji predmet ostavi.Ima relativno sirok fond rijeci,sastavi jednostavne recenice tipa pa -pa mama,medjutim slabo slabo da kaze jos koju prostu recenicu i jos uvijek zna brbljati na ,,bebecem,,.Ima li razloga za brigu ?

 4. Marija says:

  Moj sin ima 13 meseci i još uvek ništa ne priča.Ponekad kaže mama ili baba i to je to.Sve razume sam skuplja igračke baca loptu razume kad mu kažemo ne, zna da zatvori vrata da pokaže kucu ,macu,pticu zna da naredja 5 kockica jednu na drugu ali ništa ne priča.Imam stariju devojčicu koja je pocela da priča sa nepunih 9 meseci pa mi ovo sve tesko pada ali je posle prvog rodjendana prohodala.On je prihoda sa 10 meseci.Da li je potrebno voditi ga kod logopeda u ovom uzrastu ili sačekati?Hvala

  • MojPedijatar says:

   Za sada da se prati…prerano je za pravu procenu, a svakako Vaš pedijatar (posle redovnog – kontrolnog pregleda) treba da napravi finalnu procenu.

 5. Bilja says:

  Postovani
  moj sin ima 18 i zna da kaze 15ak reci. Govori tata baba deda teta keks gde je, bus itd. Ono sto me brine je da jos nije rekao mama tj nijednu rec sa slovom m u sebi. Da li je to za brigu? Inace rodjen je mesec i po dana ranije i motoricki i fizicki je sve u redu.

 6. Mira says:

  Moj 3 godisnji sin razume sve sto mu se kaze, ali ne govori razgovetno. Fond reci je vrlo oskudan i uglavnom koristi gestikulaciju ako nesto zeli. Bili smo kod logopeda, ali napredak je slab. Imam utisak da nikako ne moze da izgovori rec razgovetno iako je cujem kroz tzv. nazalni govor. Sve sto se cuje je mmm…i time se izgovara cela rec. Sta da radim? Toliko sam ocajna da ne znam kako da pomognem svom detetu.

 7. Mima says:

  Postovani, imam devojcicu od 2 godine i 2 meseca, sve sto govori govori u slogovima, proste reci gde se slogovi ponavljaju. Npr. buba je bubu, duda je dudu, a vec druge reci su samo prva dva (eventualno tri) slova ili neka izmedju u reci, jastuk = ja, mleko = me, nisam= ni, prestani= pje… Starije dete je u ovom uzrastu pricalo slozene recenice prilicno razgovetno i ne znam da li treba jos da cekam da sama progovori ili je potrebno ici kod logopeda. Da ne zaboravim, izgovara cesto i proste recenice tipa mama daj, mama do (dodji)… Kad hocu da joj kazem da ponovi neku kratku rec ili ponovi prva dva slova ili ne bude zainteresovana da ponovi. Stalno pevamo, pricamo, ali kao da je lenja za pricanje… Da li na razvoj govora moze da utice duda koju jos uvek koristi?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Dudu što pre da izbacite, a ako za par meseci NEMA napretka u govoru – da se obavi pregled logopeda.

Strana 3 od 4<1234>