Progovaranje i razvoj govora kod dece

Oko prvog rođendana dete progovara svoje prve reči sa značenjem i to je velika radost za porodicu. Reč je uz motoriku znak da se beba uredno razvija. Razvoj govora i jezika je individualan za svako dete.

progovaranje px

Foto: Pixabay

Uz igru i pažnju brzo i lako učimo govor.

U prvoj godini potrebno je da roditelji detetu pevaju, govore, dete ne razume, ali sluša i usmerava  pažnju  na  zvuk  govora.

Kod neke dece se prve reči javljaju sa 9 meseci, a kod neke sa 15-16 meseci. Da li  u tom slučaju ima razloga za paniku? Ako su trudnoća i porođaj prošli uredno , ne paničite, a ako je trudnoća i porođaj praćen riziko faktorima posavetujte se sa stručnjakom.

Dete je progovorilo onog momenta kada prvi put svesno upotrebi reč koja ima značenje. Potrebno je da detetu pružimo govorni model. U periodu druge godine dete  svakodnevno usvaja i izgovara nove reči i počinje da ih kombinuje u rečenicu ( Daj vode, daj am-am, papa,…). Do treće godine usvaja se baza maternjeg jezika, a od treće do pete širi se rečnik, rečenica, a i gramatičke strukture su složenije. Tako je i najoptimalnije vreme za razvoj govora i jezika od rodjenja do treće godine.

Roditelji  svakodnevno prate svoje dete i njegov razvoj. Potrebno je da se i informišu o govorno jezičkom razvoju.

U periodu do prve godine važno je pratiti da li dete započinje komunikaciju, kako se igra, kako poziva na igru, da li ostvaruje kontak oči u oči.? Da li pokušava imitirati pokrete i govor?  Određeni broj dece do druge godine govori vrlo malo, nekoliko reči. Razvoj je uredan ako dete razume mnogo više, nego što govori, npr. “Zatvori vrata”. “Donesi mi loptu,…” itd. U početku razumevanje govora je bolje od njegove ekspresije govora.

Kada se govor vrlo oskudno pojavljuje do treće godine života i pored dobrog razumevanja, treba se posavetovati s logopedom, psihologom i neurologom o razvoju. Ponekad će okolina reći da ne brinete, da je vaše dete samo lenjo za govor. Ali uvek je u pozadini neki razlog.

Roditelj razume šta dete želi, dete pokaže, uzme roditelja  za ruku i odvede do predmeta koji želi, ili govori tepajući. Dete treba podsticati na ponavljane, govor se uči ponavljanjem. Isto tako ne insistiramo na pravilnom govoru kada dete još nije spremno, nego samo njegov govor ponovimo pravilno.

Roditelji, ali i pedijatri rano mogu da primete da li se razvoj govora odvija kako treba. Naš način života i komuniciranja danas je bitno promenjen i to se odražava i na probleme jezika.

Komunikativne sposobnosti deteta do 3.godine života:

Podeli:

Komentari

 1. lilu says:

  Ako imate i malo sumnje, ne cekajte, krenite kod logopeda! Mi smo morali sa 2,5 i dobro je sto jesmo. Ne mozete poraniti, ali mozete zakasniti, a onda ste izgubili dragoceno vreme.

 2. Jelena says:

  Vrlo lep tekst. Svom detetu pevam od rođenja, puno mu pričam i zaista ima efekta.

 3. Milan says:

  Zanima me,da li je alarmantno da prevremeno dete od 2 godine jos ne govori,sem mama,tata,baba i jos ponesto,ali dosta brblja na nekom svom jeziku.Dete je prohodalo sa 18 meseci,a rodjeno sa 750 grAma,u 27 nedelji…Kojoj ustanovi bi se trebali javiti,u vezi logopeda i eventualnih vezbi?Hvala unapred.

 4. Sinisa says:

  Imam kerka 3 godini I jos uvek ne govori neki doktori kazu da ne znaju jel autizmi il ne trazim neki sovet potpuno nas razume I slusa nase naredbe isputa neki krici megutim .nista jasnie

 5. i više nego jedna majka says:

  Imam sina, napuniće za nedelju dana 16m, jako smo zabrinuti jer on peva na svom jeziku i brblja, odaziva se na svoje ime, kaže baba ali nejasno, zna da pokaže gde je pametna glava, pružimo mu ruku i kažemo ćao on isto pruža ruku, to smo ga naučli, a pričali jesmo i mama i tata i šta radiš svašta, ali džaba on sluša ali ne ume da ponovi, tačnije samo okrene glavu i počne da se igra kao da ga mnogo ne interesuje, da li ima povoda za nekim pregledom stručnim?
  Moj sin je dosta emotivna osoba rasplače se ukoliko mu kažem NE. I kada je puna kuća ljudi ili ga neko prekine u njegovom igranju bilo nepoznata osoba ili mi ukućani on se rasplače. Najbolje bi bilo da ga niko ne dira. To radi poslednjih mesec dana. Zbog čega je tako razdražljiv da nije zbog zubića jer ima16 i još mu izbijaju?
  Na svim edukativnim tekstovima i časopisima gde specijailsti pišu tačnije njihov odgovor je ništa ne dirati do 3 god. Prohodao je, sada to samo nadograđuje svakim danom nešto novo. Nas lično zabrinjava zašto on toliko vrišti to nije vrištanje da se buni nego kao iz neke dragosti i radosti-ako me razumete uz smeh i jedna od igara koju je on sam ispoljio je sakrivanje, ukoliko se ja sakrijem iza vrata pa se pojavim on se smeje i vidi se da razume igru. Tako radimo svuda po kući čim vidimo da je on raspoložen za igru a to pokazuje dok sedi na podu pa se pomeri ulevo ili udesno sakrije se iza stolice za hranjenje pa se pojavi i sam pokrene igru mi smo ti koji se priključimo 🙂
  Šta je vaš savet u ovom našem slučaju? Da li ima povoda za brigom…
  Srdačan pozdrav i veliko poštovanje za ceo tim!

  • MojPedijatar says:

   Dinamika razvoja govora za svako dete je individualna.Vase dete od 16 meseci razume naloge i adekvatno ih izvrsava …Izostaje govorna ekspresija za taj kalendararski uzrast.S obzirom da imate dilemu potrebno je da se obratite logopedu koji ce vam dati smernice sta da radite i na koji nacin da stimulisete govorno jezicki razvoj vaseg deteta.

   Radmila Čvorović, diplomirani logoped

 6. Marija says:

  molim vas za pomoc moja cerka je skoro 2ipo godine ona jos uvek jasno ne prica ali brblja i imitira price i sve to, ali sta nam brine kad hocemo ja i njen tata da pricamo sa njom i zovemo je na ime ona nama ne odgovara kako postupiti, ja se sve vise i vise trudim oko nje ali ne znam sta da radim,mislim i da je tvrdoglavost kod nje,zasto kad pevam neke njene pesmice trci za mnom,molim za neki vas savjet,bili smo do sada 3 puta kod logopeda,kaze da se treba vise pricati i pricati hvala.

 7. Marija says:

  Postovani, dete ima 2 god i 2 mes, decak. Odaziva se na ime. Vidim da razume sve sto mu se govori, izvrsava naredbe tipa: donesi kapu, iskljuci televizor i sl. Pokazuje delove tela. Ide u vrtic i ima dobru neverbalnu komunikaciju ali slabo govori. Reci koje je do sada izgovorio: mama, tata, baba, pa-pa, deda, i sl. maksimalno 10 reci. Interesantni su mu zvuci zivotinja i to odlicno zna da oponasa, za nekih dvadesetak zivotinja. Zanimljivo je da kad mu pokazujem slova i izgovaram glas, ume da ponovi skoro sva slova, ali nece ni da pokusa da izgovori rec, a ako i proba, oponasa je samo intonativno. Npr. ponovi b posebno, u posebno, b i a, ali kad kazem rec buba on kaze a-a. Akcenat je ispravan kao i duzina sloga. Sta bi moglo biti uzrok problema i kako da ga motivisem da se vise izrazava govorom?

  • MojPedijatar says:

   Nema dileme – vreme je da se obavi pregled logopeda, pa da se ovo razjasni i rešava.

Strana 1 od 41234>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA