Probirljivci: Za svaku izbačenu namirnicu uvedite zamenu

Smanjen apetit kod najmlađih nije retka pojava. Glad ne nadoknađujte slatkišima i za svaku „izbačenu“ namirnicu uvedite zdravu zamenu

Gubitak apetita i sve duža lista namirnica koje dete ne voli da jede, česte su pojave u uzrastu od prve do treće godine. Razlog tome može da bude prirodno usporavanje brzine rasta i razvoja, zbog čega su detetove potrebe za hranljivim materijama manje. Kada se glad ne nadoknađuje slatkišima i kada se za svaku „izbačenu“ namirnicu uvede zamena, dete može pravilno da napreduje i raste u telesnoj masi i visini, kažu pedijatri i nutricionisti.

Od prve godine, dete treba da ima tri glavna obroka i dve voćne užine, dok između obroka ne treba da bude grickalica, slatkih sokova i slatkiša, kaže, za „Novosti“, dr Aneta Jovanović, pedijatar Doma zdravlja „Palilula“:

– Važno je da roditelji budu strpljivi i istrajni. Kada dete preskoči obrok, da ga puste da ogladni i da mu ponude isti obrok kasnije, bez nuđenja grickalica i slatkiša.

Zbog specifičnog ukusa i vlaknastog sadržaja, deca najčešće izbacuju hranu kao što su boranija, sočivo, pasulj, kao i tvrđe meso zbog teškoće sa žvakanjem. U tom slučaju, važno je naći adekvatnu zamenu, tvrdi Jasmina Ristivojević, strukovni nutricionista dijetetičar iz Doma učenika „Jelica Milovanović“:

– Umesto brokolija, dete može da jede karfiol, umesto graška i boranije može pasulj ili kukuruz šećerac. Voće kao što je kivi može da zameni nar, dok se supe mogu napraviti na različite načine, koje dete najviše voli.

TOKOM PREHLADE, TEČNOST JE VAŽNIJA
Uobičajena pojava gubitka apetita očekuje se kada dete ima povišenu telesnu temperaturu, prehladu, grip, stomačni virus ili oboljenje disajnih puteva. – U tom slučaju, savetuje se da decu ne treba terati da jedu ukoliko ne žele. Tokom takvog perioda, mnogo važnije je unositi dovoljnu količinu tečnosti – kaže pedijatar Aneta Jovanović.

Osim toga, važno je shvatiti da se čulo ukusa vremenom menja, zbog čega ne treba potpuno odustajati od neke namirnice, već je povremeno ponovo ponuditi detetu i potruditi se da je svaki put ponovo proba.

– Detetu određena hrana u nekom trenutku ne prija, dok već za nekoliko to može da se promeni. Važno je da svaki put proba, recimo, onoliko zalogaja koliko ima godina. Ako mu se i nakon toga ta hrana ne sviđa, znači da to stvarno ne voli i ne treba ga terati – objašnjava Jasmina Ristivojević.

Ukoliko gubitak apetita traje duže ili se primeti da dete gubi na težini, potrebno je proveriti da li postoji neki zdravstveni problem, da li je dete u fazi nicanja zuba ili eventualno drugi, psihološki problem, smatra dr Aneta Jovanović:

– Emocionalno zanemarivanje, svađa roditelja, polazak u jaslice, vrtić i školu, prevelika očekivanja u školi ili sportu, sve su to razlozi zbog kojih apetit kod deteta može da bude smanjen. Tada je potrebno biti strpljiv i otkriti uzrok. Ukoliko se problem ne reši, posledice neadekvatne ishrane deteta mogu da budu anemija usled nedostatka gvožđa, karijes, gojaznost, mršavost ili opsticipacija.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram