Primenite ove strategije i bićete roditelj kome se dete poverava

U prvih nekoliko godina dete će vas neumorno zvati “mama, mama” po ceo dan, sve dok malo ne poraste i ne približi se tinejdžerskom uzrastu. Pre nego što budete spremni na to, vaše dete će sve više vremena provoditi sa drugarima i upravo sa njima pričati o svemu. A kako mama da zna šta njena “mala beba” misli, želi, planira, radi?

Foto: Flickr

Budite prisni

Kada u porodici ima više od jednog deteta, a naročito kada ih je više od dvoje, lako se desi da roditelji nemaju vremena nasamo sa svakim detetom posebno. Međutim, važno je da ovo bude prioritet. Možda će biti potrebno malo planiranja ili fleksibilnosti, ali potrudite se da ipak organizujete šetnju sa svakim detetom, da popričate nasamo pred spavanje, neka jedno dete ide sa vama u kupovinu i sl.

Budite uzdržani

Ovo će nekim roditeljima doći prirodno dok će drugima biti jako teško, zavisno od ličnosti. Međutim, samokontrola i uzdržanost su važni da bi dete bilo slobodno da nam sve kaže. Budite brzi u slušanju a spori u govoru i vaše dete će imati vremena da se otvori.

Budite pažljivi

Koliko pažljivo slušate dete kada razgovarate sa njim? Da li uhvatite sebe kako vam misli lutaju? Imajte na umu da dete to takođe primećuje. Gledajte ga u oči i uključite se u ono što vam priča, tako ćete mu staviti do znanja koliko vam je važno.

Budite autentični 

Deca primete neiskreno ponašanja sa kilomentra tako da će vas iskrenost i prirodnost odvesti daleko. Dozvolite im da vide vaše slabosti, priznajte kada ne znate odgovor. Izvinite se kada uradite nešto pogrešno i težite da uvek budete iskreni. Sve ovo će vam pomoći da izgradite odnos od poverenja sa njima.

Izvor: NajboljaMamaNaSvetu

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA