Primenite ove strategije i bićete roditelj kome se dete poverava

U prvih nekoliko godina dete će vas neumorno zvati “mama, mama” po ceo dan, sve dok malo ne poraste i ne približi se tinejdžerskom uzrastu. Pre nego što budete spremni na to, vaše dete će sve više vremena provoditi sa drugarima i upravo sa njima pričati o svemu. A kako mama da zna šta njena “mala beba” misli, želi, planira, radi?

Foto: Flickr

Budite diskretni 

Da li biste se vi poverili nekome ko onda svima priča vaše tajne? Naravno da ne. Osoba od poverenja zna da zadrži sve za sebe, imajte to na umu kad poželite da prepričate nešto rođacima. Takođe, nemojte sramotiti dete, ni uživo ni na internetu.

Budite zainteresovani

Iako puno stvari koje su deci jako važne može da vam izgleda potpuno sitno i beznačajno, imajte u vidu da su njima od ogromne važnosti. Zainteresovani roditelji će se potruditi da primete na šta njihova deca oraćaju pažnju. Jer, ako dete ne može da vam kaže sitne stvari, kako onda da se ispred vas pojavi sa nečim velikim.

Budite roditelj koji opaža

Mudar roditelj ima moć zapažanja. Ovo podrazumeva i da će da primeti promene raspoloženja i čak i najmanje promene u ponašanju, ali i da će da postavlja pitanja uvek kada je to potrebno i obrati pažnju i na neverbalne znakove. Zavisno od uzrasta i tipa ličnosti, neće svako dete otvoreno pričati o onome što mu je na umu već će čekati da ga neko pita.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA