Primenite ove strategije i bićete roditelj kome se dete poverava

U prvih nekoliko godina dete će vas neumorno zvati “mama, mama” po ceo dan, sve dok malo ne poraste i ne približi se tinejdžerskom uzrastu. Pre nego što budete spremni na to, vaše dete će sve više vremena provoditi sa drugarima i upravo sa njima pričati o svemu. A kako mama da zna šta njena “mala beba” misli, želi, planira, radi?

Foto: Flickr

Ako želite da budete mama sa kojom dete uvek želi da popriča, da zna da joj je stalo, da će uvek da ga sasluša i da će uvek biti na njegovoj strani primenite ovih 10 strategija već od malena:

Budite smireni

Steknite naviku da se suzdržite od burnih emotivnih reakcija na dečije ponašanje ili u razgovorima sa njim. Iskazivanje šoka, besa ili sramote može da utiče veoma negativno na vaš odnos.

Što je roditelj smireniji, dete je otvorenije prema njemu.

Budite otvoreni

Kada se radi o odgovaranju na pitanja koje dete ima, nijedna tema ne treba da bude tabu. Činjenica je da ako dete nešto zanima, ono će negde naći odgovor na pitanje koje ima. Predostrožan roditelj će želeti da ti odgovori dođu iz pravog izvora.

Budite saosećajni 

Uvek kada je to moguće, trebalo bi situaciju sagledati iz detetovog ugla. Uzmite u obzir osećanja i motive koje može da ima dete i tako ćete mu poslati jasnu poruku da ste na njegovoj strani i da uvek želite ono što je najbolje za njega.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA