Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. hm, citam i koliko vidim da su svi komentari svezi i da vlada virus koji napada grlo i visoka temperatura. I mi smo danas isto na ovome.. curica od 2 godine nema zapusen nos i nije kasljala samo od jednom temperatura bila 37,6.. ujutro.posle nije htela nista da rucka i popila caj pa zaspala.. probudila se sa 39,6.. odvela kod lekara kazu upala grla… brufen i antibiotik.. popila prufen, temperatura spala i ona vesela kao i da nije bolesna.. ali cim prodje 4-5 sati njoj opet temperatura 39,6.. i pocinje da kaslje.. i sada strazarim cekam da vidim da li ce opet spasti.. mada imam i paracetamol pa me zanima u slucaju ako ne spadne… koliko dete moze popiti pracetamola od 11,7kg.. ? znam da ide na svaka 4 sata… samo me zanima doza.. ako se desi da ne spadne.. jer su joj dala opet brufen kod lekara a tamo je imala 39,1.. a kod kuce je popila pre odlazka.. primljeni posle sat vremena cekanja.. jer lekar kazao da joj ne dam 2,5ml nego 4ml brufena… da li i paracetamola 4ml? u slucaju ako ne spadne posle 3-4 sata.. da se naoruzam. jer znam dok je u bolnici lezala da su mesali.

  Odgovori na komentar
 2. Postovani, detetu od 7 god, 28 kg, sam u nepromisljeno dala 10 ml Nurofen-a za skidanje temperature (38,4). Na leku pise za dete od 25kg do 40 dati 10ml, ali pretpostavljam da je trebalo biti mnogo manje od 10ml. Koliko je opasno sto je popila 10ml, molim vas za savet da li nesto da preduzmem sad?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moj sin od 2 godine ima temperaturu oko 38 sa 2, 3, vec 4 dana, posetili smo lekara koji kaze da nema nikave upale, uho, grlo, kaze pluca su mu cista, dala nam je lek za iskasljavanje, on i dalje kaslje, temperatura se vraca, pred vece u zadnjih dva dana. Prosle nedelje je imao slabiju temperaturu najvise 37 sa 5, koje nije bilo nekoliko dana pa se vrartila, sa jakim kasljem… Mnogo dugo pije paracetamol, strah me je da nema nekih posledica, molim Vas za savet. Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje na prolaznu virusnu infekciju koja obično traje 5 do 7 dana.

   Tek kad temp. bude PREKO 38.5 se daje antipiretik…Brufen je tu pravi izbor (ako dete nije alergično na ibuprofen)

   Odgovori na komentar
 4. Moj sin ima 2 godine i vec 9 dana ima visoke temperature (dodju i do 40 a najcesce prelaze preko 39,5). Pride pije pancef jer mu je grlo bas crveno i kaslje. Temperatura mu raste na svakih 3 4 sata.. retko na svakih 6..samo jednom u ovih 9 dana nije imao temp 12 sati. Bili smo u D.Zdravlja vise puta..kazu virus. Da li imate neki savet.

  Odgovori na komentar
 5. Dete 3,5 godina, 20 kg, ima stalno visoku temperaturu vec drugi dan 38-39 C koja se tesko obara.
  Imam dva pitanja
  1) Da li smemo da joj dajemo Nurofen od 10 ml na 4 sata ili kolika je ispravna doza? ona jedva izdrzi 3.5 sati a plus leku treba da deluje oko 40 min.
  2) Desava se da dete ima 37.8 C i posle 15 min 38.6 C. Da li je ovo normalno da ima ovako drasticne skokove u tako kratkom vremenskom periodu?

  Odgovori na komentar
  • Ako je dete dobro raspoloženo kad temp. padne – ovo ukazuje na VIRUSNU infekciju i ti skokovi temperqture su tipični!

   10 ml se može davati na 6 sati, a ako IZMEĐU doza temp. ode preko 39 – može se ubaciti paracetamol (Febricet)

   Odgovori na komentar
   • Jos jedno pitanje vezano za ovaj virus, da li je preporucljivo da dete pije lek Hemomycin ?? jedna doza dnevno od 5 ml. Posle 2 dana temperature, temperatura je dosta pala i skoro je nema tokom dana ali zato dva zadnja dana dete ima proliv oko 20 puta dnevno. Tek danas nije vise toliko retko ali dete dobija grceve i ako uspe malo nesto da pojede mora u roku od sat vremena da ode 3-4 puta u wc.
    Zbog toliko odlaska u wc dete je dobilo grceve, boli stomak i odbija da jede.

    Odgovori na komentar
 6. Marija Terzić 02.01.2018 u 21:54

  Kako je pravilno kombinovati paracetamol i brufen? Poslednji put smo to primenjivali u Grckoj. Kada je infekcija bila najaca na svaka tri sata naizmenicno sam davala pola doze brufena, pa opet za tri sata pola doze paracetamola. Posle toga na 4 sata.Jel to ispravno?

  Odgovori na komentar
  • PUNA doza svakog od lekova se može davati na 6 sati – računa se za svaki lek pojedinačno! To se obično radi kad je temperatura preko 39, a nije prošlo 6 sati od prethodne doze ISTOG leka.

   Dakle, ako ste dali Brufen (puna doza), pa za 3 sata temp.ode preko 39 možete dati punu dozu Paracetamola. Srećom, ovo je retko potrebno.

   Odgovori na komentar
 7. Poštovani, dete od 7 god. u petak 29.12. dobija visoku temperaturu, radjena kks sa LF pokazuje da je virus, crp 4. U ponedeljak 01.01. nema temperaturu više samo izražen nadražajni kašalj. U utorak 02.01. ponovo temperatura, nešto niža, do 38. Ponovo radjena kks, Le 4,88 , LF sve u redu u fiziološkim gr. na pregledu pluća čista, dr prepisuje hemomicin, preventivno. Danas (6.dan) temperatura 38,3, nešto manje kašlje, inhalira se. Da li da počinjemo sa hemomicinom? PS. Crp je sad 19

  Odgovori na komentar
Strana 9 od 18<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA