Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. Jelena Denic says:

  Postovani, dete od 9 godina ima vec dva dana bas visoku temperaturu bila je cak 40 sa 1. Doktorka je rekla da joj je bas upaljeno grlo i dala Amoksiklav. Pije naizmenicno brufen,febricet i diklofen cepici od 50mg. Spusti joj je na sat vremena na 38 i ostalih tri sata 39. Sta vise da radimo….

  • MojPedijatar says:

   Ako za par dana NE bude bolje – mora se uraditi k.slika i obaviti kontrolni pregled.

 2. Sanja Piljojcic says:

  Postovani, primili smo onu polio ili kako se vec zove vakcinu. Bio je dobro do pred vece, kada mu je temperatura isla do 39. Mene plasi to sto je on imao fras, i da li sam smela da mu dam diazepam? Ja sam mu to dala, ali zbog vakcine ne znam da li sam smela.
  Evo i dalje mu raste temperatura. Mozete li mi reci, temperatura od vakcine koliko moze da traje? Hvala unapred

  • MojPedijatar says:

   Par dana može da potraje…niste ništa pogrešili! Ako zatreba, dajtr naizmenično paracetamol i Brufen. Ukoliko potraje duže od 3 dana – da se obavi pregled.

 3. Jørgensen says:

  Dobro vece zelim. Imam sina starog 22 meseca. Per 3 dana je operisao treci krajnik i iZgleda da je usput pokupio virus, tako da febricira ( do 39) od dana kada je operisan. Curi mu nos i kaslje suvo. Malo mu je slabiji apetit, ali unosi tecnosti
  Da li me mozete posavetovati sta da radim? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Da se obara temperatura i prati dete…ako za par dana NE bude bolje – da se obavi pregled.

 4. Ana Zivkovic says:

  Postovani, dete od 3god i 13kg.ima drugi dan upornu temperaturu koja ide do 39. (Crenje nosica, malo slabiji apetit seluje kao jos jedna u nizu prehlada).Spustimo je samo malo ispod 38 i ubrzo se vrati. Paracetamol povrati svaki put ali zato sirup brufen pije bez ikakvih problema. Ja joj dajem 4ml na svakih 4-6 sati zavisno od toga koliko brzo skace. Da li smem da joj dam vise od 4x u toku 24h jer me u apoteci ubedjuju da je to opasno i da bi trebala da uzima dozu od 2.5ml. Nije mi prvo dete a uz malo matematike i citanja vaseg prethodnog teksta rekla bih da je 20ml u toku 24h i vise nego bezbedna doza. Koje je vase misljenje da se ne tresem svaki put kada doziram sirup ili kad moram da ga dam na 4h. Srdacno,
  Ana

  • MojPedijatar says:

   To je 400 mg ibuprofena (Brufena koji sadrži 100 mg u 5 ml sirupa) za 24h, što je za dete od 13 kg sasvim bezbedna doza!

 5. Milica says:

  Postovani.. Curica 7god ima temp 39.2 i uz brufen od 10ml nece da spadne.. Da napomenem da curica ima 25kg dali je to dovoljna doza? ?,tusirana tri puta u razmaku od 15mi n i to nam je pomoglo..

  • MojPedijatar says:

   Doza je ok, a ako temperatura NE spada ispod 38.5, ima smisla da se proba sa 10 ml paracetamola – mogu se dati do 3 doze, između Brufena…

 6. SREDO says:

  DOBAR DAN..UNUK MI LEŽI SEDAM DANA U BOLNICI RADI TEMPERATURE.KOŽNI DOKTOR DOLAZI SEDMIČNO.NA OBRAZIMA ISPOD OČIJU IMA CRVENILO KOJE NE PROLAZI..NEZNAMO OD CEGA JE.MOŽDA VEROVATNO ALERGIJA NA NEŠTO..MOŽETE LI MI UKRATKO RECI ŠTA BI MOGLO BITI…POZZZZ

 7. Jelena says:

  Primili smo juce vakcinu trecu dozu Hb(hepatitis B+) , posle pola sata sam primetila da je bebcu vruca glava. Temperatura je bila 38, pa 38 sa 7. Dali su nam u savetovalistu Paracetamol na 6h 3ml sirupa, medjutim ni danas temperatura ne pada , cini mi se da cak sirup i ne deluje. Sta dalje raditi? Da li postoji jos neki nacin za obaranje temperature? Bebac ima 7 meseci.

Strana 13 od 18<<<1112131415>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA