Pet strategija psihologa sa Harvarda za podizanje moralne i brižne dece

Vajsburd i njegovi saradnici su sastavili listu preporuka koje roditeljima mogu pomoći u tome da od svoje dece stvore brižne, ugledne, odgovorne odrasle osobe. Zašto je ovo važno? Važno je ako želimo da naša deca budu moralni i čestiti ljudi kad odrastu.

brizna deca
  1. Uključite vaše dete u krug brige.

Zašto? Skoro svoj deci je stalo do uskog kruga svoje porodice i prijatelja. Izazov je pomoći deci da nauče da brinu o nekome izvan tog kruga, kao što je novi klinac u razredu, neko ko ne govori vaš jezik, ili ne tako blizak komšija.

Kako? Deca treba da nauče da se usredsrede tako što će pažljivo slušati i pomagati onima u njihovoj neposrednoj blizini, ali i da sagledaju širu sliku i uzmu u obzir tuđe uglove gledanja, posebno onih koji su ugroženi. Tako će shvatiti da njihove odluke, kao što su odlazak iz sportskog tima ili benda, mogu uticati i na druge ljude. Recimo pokolebati ostale članove i učiniti da i oni požele da odu, ili prosto ostaviti tim bez igrača, kada im je potreban. Posebno u današnjem, globalno povezanom svetu, deca moraju da razviju zabrinutost za ljude koji žive u veoma različitim kulturama i udaljenim zajednicama. Probajte ovo:

  • Proverite da li su vaša deca prijateljski nastrojena i zahvalna svim ljudima u svakodnevnom životu, kao što su vozač autobusa ili prodavačica u radnji.
  • Ohrabrite decu da se brinu za one koji su ugroženi. Dajte deci neke jednostavne ideje za stupanje u “brižnu i hrabru zonu,” kao recimo da uteše nekog koga su deca zadirkivala.
  • Koristite novinske ili TV priče da navedete svoje dete da razmišlja o teškoćama sa kojima se suočavaju deca u drugim zemljama.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA