Pet strategija psihologa sa Harvarda za podizanje moralne i brižne dece

Vajsburd i njegovi saradnici su sastavili listu preporuka koje roditeljima mogu pomoći u tome da od svoje dece stvore brižne, ugledne, odgovorne odrasle osobe. Zašto je ovo važno? Važno je ako želimo da naša deca budu moralni i čestiti ljudi kad odrastu.

brizna deca
  1. Budite jak moralni uzor i mentor

Zašto? Deca uče etičke vrednosti tako što posmatraju dela odraslih koje poštuju. Oni takođe uče vrednosti i razmišljanjem o etičkim dilemama i razgovoru sa odraslima, npr. “da li da pozovem novog komšiju na moj rođendan, kada ga moj najbolji prijatelj ne voli?”

Kako? Biti moralni uzor i mentor znači da moramo da vežbamo iskrenost, poštenje, i brižnost. Ali to ne znači biti savršen sve vreme. Da bi nas naša deca poštovala i verovala nam, moramo da priznamo svoje greške i mane. Mi takođe treba da poštujemo razmišljanje naše dece i slušamo njihove ideje kako bi se oni angažovali za druge.

Pokušajte ovo:

  • Osmislite zadatak za vaše dete na temu „briga za druge“ barem jednom mesečno. Još bolje, uradite ovaj zadatak zajedno!
  • Zadajte detetu etičku dilemu za vreme večere ili ga pitajte o dilemama sa kojima se suočava, i zajedno prodiskutujte do pronalaska rešenja.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA