Pet strategija psihologa sa Harvarda za podizanje moralne i brižne dece

Vajsburd i njegovi saradnici su sastavili listu preporuka koje roditeljima mogu pomoći u tome da od svoje dece stvore brižne, ugledne, odgovorne odrasle osobe. Zašto je ovo važno? Važno je ako želimo da naša deca budu moralni i čestiti ljudi kad odrastu.

brizna deca
  1. Naučite decu da upravljanju destruktivnim osećanjima

Zašto? Sposobnost da se brinu o drugima često može biti zasenjena besom, stidom, zavišću, ili drugim negativnim osećanjima.

Kako? Moramo da naučimo decu da su sva osećanja u redu, ali da neka ne treba dadodatno da hranimo, čak naprotiv, da ih se treba što pre rešiti i pobediti ih, jer prosto nikom nisu od pomoći. Deci je potrebna naša pomoć kako bi naučila da se izbore sa ovim osećanjima.

Probajte ovo

Evo jednostavnog načina da naučite dete da se smiri: neka prvo duboko udahne na nos pa izdahne kroz usta, i tako pet puta. Vežbajte kada je vaše dete mirno. Onda, kada vidite da je uznemireno, podsetite ga na korake za smirenje i uradite ih sa njim. Posle nekog vremena ono će početi da to radi samo, tako da će moći da savlada negativna osećanja i usredsredi se na dobre stvari.

Prevela: Jasmina Jovanović

Izvor: Vašington post /Detinjarije

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA