Pedijatri preporučuju: Saveti za dečije grickalice

Da li postoji nešto poput međuobroka za decu koji je i zdrav i ukusan? Britannica za roditelje deli ideje za grickalice koje su odobrene od strane lekara i koje će zadovoljiti i najizbirljivijeg pojedinca.

Foto: Flickr

Kada dete zatraži međuobrok, šta mu dajete? Ako ste poput većine roditelja, lako ćete i brzo posegnuti za tim, ali da li je to zdravo? Pedijatri će reći da izbegavate dodavanje šećera, ali može biti nezgodno dosledno se pridržavati tog pravila, posebno kada vreme nije na vašoj strani da pripremite nešto zdravo.

Pogledali smo šta pedijatri preporučuju da bi došli do hranljivih grickalica i brzih saveta i recepata koje će vaše dete tražiti iznova i iznova.

Ono što preporučuju pedijatri
Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje roditeljima da koriste grickalice kao priliku za dopunu dečije dijete. Zdrave grickalice kao što su isečene banane ili jagode mogu vam pomoći da ispunite detetove prehrambene potrebe. Grickalice su posebno korisne za izbirljivce  jer pomažu u obezbeđivanju deteta hranljivih sastojaka koji su mu potrebni.

AAP predlaže udruživanje voća sa mlečnim proizvodima ili mlečnim zamenama, nemasnim proteinima ili žitaricama, tako da vaše dete dobija još više hranljivih sastojaka iz svojih grickalica. Celer punjen kikiriki puterom ili bananama na hlebu od celog zrna samo su dva primera.

Mnogi roditelji se pitaju o zdravim napicima. Mleko i voda su dve zdrave mogućnosti za decu uzrasta 6 godina i mlađe. Roditelji mogu želeti da daju detetu sok, ali sok može naneti štetu zubima malog deteta, bogat je koncentrovanim šećerom, ima puno kalorija i malo vlakana, što može dovesti do povećanja telesne težine. Ispijanje sokova ima manje problema za stariju decu i adolescente (uzrasta 7–18 godina), ali deca bi trebalo da smanje količinu soka koji piju kako bi izbegla potencijalne probleme kao što je razvoj gojaznosti.

Kao i kod sokova, pedijatri preporučuju izbegavanje grickalica punjenih dodatkom šećera ili onih koji se prerađuju. AAP ima zgodnu vezu koja pruža veću podršku prema godinama. Starosni raspon za ovu vezu je 0 do 5 godina i postoji podrška o temama povezanim sa hranom, kao što su izbirljivi pojednici, započinjanje čvrste hrane i vreme zalogaja, pored saveta za druge zdrave prakse, kao što su spavanje, fizička aktivnost i vreme ekrana.

Naučite zdrave rutine
Pomozite detetu da donese odluke o zdravoj ishrani tako što ćete ga naučiti zdravim rutinama. Objasnite da polovinu njihove ishrane čini povrće i voće. Mnogo naših hranljivih sastojaka dolazi iz ove hrane. Pokažite im kako druga polovina njihove ishrane potiče od integralnih žitarica i nemasnih proteina, poput mesa, sira, pasulja i orašastih plodova, kao i od mleka.

Držite lako dostupne grickalice kod kuće, poput sirovog voća i povrća, sira, jogurta i humusa. Kada je van kuće, obezbedite zdrave alternative za dete.

Snack Recipes
Grickalice koje su guste u ishrani ne samo da daju hranljive sastojke koji su potrebni vašem detetu, već mogu da pomognu da se zadovolji glad deteta. Sastavili smo nekoliko recepata za postizanje upravo toga, a vaše dete će možda uživati u pravljenju ovih grickalica sa vama.

Mnoge od ovih grickalica zahtevaju malo pripreme. Kada vaša porodica nema dovoljno vremena, grickalice poput sira i krekera ili isečeno povrće i humus takođe su savršena opcija.

Voćni ćevapi
Voćni ćevapi su živopisan i zabavan način unošenja voća u ishranu vašeg deteta. Za ovu grickalicu koristite komade voća odgovarajuće veličine. Za međuobrok bogat hranjivim sastojcima obezbedite jogurt za dete u koje će umočiti voće.

Tvrdo kuvana čamca za jaja
Jaja su predivan izvor proteina i osnovnih vitamina i minerala. Obucite ih kao čamce, a vaša deca će ih tražiti. Tvrdo kuvano jaje prepolovite po dužini. Pričvrstite jedro na čamac pomoću parčeta sira u obliku trougla i čačkalice. Zabijte jedan kraj čačkalice u sir, a drugi kraj u čamac.

Vafl i voće
Oblatne se mogu doterati na toliko zdravih načina. Dodajte jogurt ili voće za slatku poslasticu. Potražite vafli od celog zrna ili integralne pšenice za dodatne hranljive sastojke.

Puževi od kikirikija
Verovatno ste čuli za mrave na balvanu, ali šta je sa puževima od kikiriki putera? Puževi od kikiriki putera slični su mravima na balvanu. Komad celera napunite kikiriki maslacem. Zatim pritisnite krišku jabuke u puter od kikirikija. Dodajte suvo grožđe za oči i dobili ste ukusnu poslasticu zbog koje će se vaše dete hihotati.

Domaća granola
Granola može da se pakuje sa proteinima i vlaknima, ali problem granole je što takođe može da sadrži puno šećera od trske. Mozete i sami napraviti u kome slatkoća potiče od urmi i javorovog sirupa.

Poslednje misli
Biće trenutaka kada će biti teško reći ne obrađenim poslasticama ili onima koje uključuju šećer. Ako vaše dete jede slatke poslastice, smanjite ih na minimum, jer šećer ima vrlo malu hranljivu vrednost i može dugoročno prouzrokovati više zdravstvenih problema

Možda vaše dete ima alergije ili osetljivosti koje ga sprečavaju da jede neku od namirnica pomenutih u ovom članku, ili vaša porodica možda izbegava određene grupe hrane. Dostupne su brojne zamene. Ako imate bilo kakvih pitanja, vaš pedijatar bi mogao da pruži podršku o načinima koji pomažu u dopunjavanju detetovu ishranu.

Parents.britanica

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA