Ovas – riznica zdravlja

Žitarice su grupa namirnica koje ishranom obezbeđuju najveći deo energije našem organizmu. Ovas ili zob je žitarica koja je jedan od najhranljivijih i najzdravijih izvora energije i nutritijenata.

ovas

Foto: Flickr

Vodi poreklo iz srednje Evrope. Ova žitarica se gaji već 2000 godina u različitim delovima sveta, a pre nego što je počeo da se koristi kao hrana, upotrebljavao se i u medicinske svrhe.

Zašto je ovas zdrav – šta to ima u njemu?

  • Ovas je prepun zdravih biljnih proteina! Zapravo je ovas “proteinski šampion” među žitaricama, imajući u vidu da se u 100g ovsa nalazi od 14 do 17 grama važnih proteina!
  • Ovas obiluje vitaminima, a posebno iz B kompleksa (B5 i B6), kao i vitaminom E, pa je koristan za razvoj nervnog sistema. Vitamin E je i važan prirodni antioksidans koji “čuva” zdravlje svih ćelija organizma!
  • Iako malo zrno, ono sadrži važne minerale: kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, silicijum, gvožđe, mangan, selen, cink, bakar i fosfor, jod. Svi ovi minerali se nalaze u značajnoj količini u zrnu ovsa i dugotrajnom redovnom upotrebom zadovoljavaju potrebe organizma.
  • Ovas ima fantastičan efekat na regulaciju šećera u krvi, pošto NE sadrži “brze” šećere! Naprotiv, ima zdrave ugljene hidtrate, koji se postepeno preuzimaju iz creva i tako omogućavaju duži period sitosti, bez naglog “skoka” nivoa šećera! Zato je ovas važan za prevenciju šećerne bolesti, ali pomaže dijabetičatrima da se lakše izbore sa ovim oboljenjem.

o cake

  • Kao i ostala biljna hrana ovas NE sadrži holesterol, ali je nesumnjivo dokazano da snižava nivo lošeg holesterola u organizmu!
  • Ovas sadrži beta glukane koji imaju brojne korisne funkcije – od “pojačavanja” imuniteta, do čuvanja zdravlja srca i krvnih sudova. Čak 4 grama beta glukana ima na 100 grama ovsa!
  • Ukoliko je uključen u dužem periodu u ishranu, ovas pomaže u čišćenju (detoksikaciji) organizma od štetnih materija.

Ovas se jede sirov, kuvan, pečen, sladak ili slan. Ovseni keksići su odličan izbor za zdravu užinu!

Tekst je napisan u saradnji sa brendom Jaffa. Više o proizvodima  pročitajte na  Jaffa.rs/ocake

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA